Nejnovější zprávy od Hyundaie, Atkinson stále ve hře o tovární místo

iM2, 11. října 2013, 23:04 Google+

Australská rallyová hvězda, Chris Atkinson, má stále šanci stát se továrním jezdcem Hyundaie v jeho první sezoně v MS.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Atkinson, Chris

Atkinson, Chris | foto: Subaru WRT

Sdílejte článek

Hyundai tentokrát plánuje nasazení továrního týmu s opravdovou podporou mateřské automobilky. Současný testovací jezdec, Chris Atkinson, se na konci října dozví, jestli dostane jednu ze dvou, možná tří, sedaček v továrních autech. Pokud by se to povedlo, jednalo by se o snový návrat bývalého továrního jezdce Subaru.

Hyundai začal s testováním prvního ze svých již 6 postavených prototypů v květnu. Momentálně víme jen to, že v Monte Carlu 2014 budou na startu minimálně dvě i20 WRC. Narozdíl od předešlého angažmá tentokrát řídí celý projekt přímo Hyundai a podle vyjádření Alaina Penasse, manažera týmu, mají k dispozici "dostatečný rozpočet". 

Tým sídlí v Evropě, 50 kilometrů od Frankfurtu nad Mohanem se rozkládá jejich centrála na 8 000 čtverečních meterch. Tým čítá aktuálně 72 lidí, v plánu je 108 členů týmu. V týmu odmítají, že by mohli bojovat o vítězství, podium by pro ně byl hezký výsledek. Jaký jezdec je však na podium dokáže přivést?

O i20 WRC jsme se toho teď dozvěděli hodně, jak ale bude auto rychlé?

Jedním z ních by mohl být Atkinson. Ten se chystá na svoje druhé testy pro Hyundai, které se budou konat příští týden. "Jsem jednou nohou v týmu, když jsem jedním ze tříčlenné testovací sestavy. Od té doby, co odešlo Subaru z WRC jsem odjel 31 nebo 32 soutěží, z toho 10 bylo s WRC. 

S Fordem týmu Monster jsem dokázal vyhrát rychlostní zkoušku, s Citroënem jsem dokázal zajet čas v TOP3. Vím tedy, že jsem nic ze své rychlosti neztratil." Chris jezdil s i20 WRC v červenci kolem Bordeaux, test trval tři dny a konal se na šotolině. Příští týden bude jezdit ve Španělsku 4 dny.

"Během prvních jízd bylo auto dobré, teď jsem v něm ale dva měsíce nebyl, tak uvidíme, jaký popkrok zatím učinilo. Každý máme nějaké nápady, co změnit." Auto je postaveno na základu třídveřové i20, váží 1 200 kilogramů. Hyundai očekává, že motor bude dávat kolem 320 koní a točivý moment bude vrcholit na zhruba 450 Nm.

Převodovka bude šestistupňová a dodá ji Xtrac. Penasse potvrdil, že tým se rozhodl spolupracovat s Michelinem. Nepotvrdily se tedy zprávy, že by podpořil také korejský Hankook. Tlumiče dodá Reiger, brzdy Brembo a o elektroniku se postará Magneti Marelli. Auto má na délku 4 000 mm a na šířku 1 800 mm. 

Na rok 2008 má Chris ve skrze příjemné vzpomínky (hlavně na první polovinu roku)

"S ohledem na výsledky, které jsme zatím měli, si jsem jistý, že po třech nebo čtyřech soutěžích v jednom autě bychom dokázali být opět konzistentně rychlí. V roce 2008 jsme z 15 podniků nedokončili pouze 2. Oproti roku 2007 jsme zajížděli rychlejší časy. V roce 2007 jsme se snažili vyhrát, i když jsme na to reálně neměli. V roce 2008 jsme si ale přiznali, že nemůžeme vyhrát každou zkoušku a začali získávat výsledky," vzpomíná na svoji nejlepší sezonu Chris.

Vytisknout

Diskuze: Nejnovější zprávy od Hyundaie, Atkinson stále ve hře o tovární místo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien

Loeb pojede s DS3 WRC Rally du Condroz, ve které vyzve Mattona s Xsarou WRC

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud