Antény na střeše: K čemu slouží, proč jich je tolik a co se dá pomoci nich sledovat?

iM2, 23. března 2014, 22:41 Google+

Vozy WRC nabízejí stále zajímavá témata, o kterých se dá hovořit. Možná jste se i Vy už někdy ptali, k čemu je na autě osm antén na střeše, odpověď najdete v tomto článku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Araujo, Armindo	 - Ramalho, Miguel

Araujo, Armindo - Ramalho, Miguel | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

S velkou spoustou malých antének na střeše se vozy WRC podobají dálkově řízeným modelům, které většina z nás z dětství nebo z obchodu zná. Ale k čemu přesně slouží antény na střechách vozů WRC? Server BestOfRally se optal Xaviera z Ino2 Systems.

Pouť po střeše začíná vlevo vpředu 'černým flekem': "Tato anténa slouží k přenosům živých obrázků z auta do televize. Je spojena s boxem, který je umístěn pod sedadlem pilota a ve kterém se ukládají záběry z jízdy. Obrázky jsou odesílány do helikoptéry, která ve vzduchu slouží jako přijímač. Odtud putuje televizní signál do televizní centrály, která je v servisním parku. Celé je to dost komplikované. Helikoptéra totiž musí letět v určitém dosahu od daného auta."

Světlý bod na druhé straně střechy je GPS anténa, kterou dodává španělská Firma Sistemas. Díky ní může být určena konkrétní poloha každého auta - například v případě nehody se může díky tomu dostat pomoc rychleji, díky snadné lokalizaci, na místo nehody.

GPS sledování funguje ve spolupráci s dalšími anténami, ty odesílají až 1 watt. Také tento signál prvně míří do holikoptéry, která krouží nad místem události ve výšce zhruba 1 800 až 2 100 metrů. Zpoždění při přenosu dat je asi 250 milisekund. 

Anténa na zádi auta fungují jako záložní pro případ, že by tato varianta selhala. Tato anténa zvládne odesílat jak GPS tak GSM. Na autě je také GSM anténa pro zajíštění fungování mobilních telefonů posádky. Většina továrních aut má také satelitní anténu, která umožňuje týmu sledovat auto i ve zvlášť odlehlých oblastech. Některá auta mají navíc anténu pro přenos telemetrických dat (např.: rychlost, otáčky atd.). 

V neposlední řadě registrujeme také antény na zádi auta. Ty slouží převážně k interní týmové komunikaci. Signál opět putuje přes helikoptéry. Každý tým vysílá na svoji frekvenci: "Přesné umístění antén je velmi důležité. Stejně jako zbytek auta i střecha je elektrickým vodičem. Aby nedošlo k probíjení nebo rušení vzájemného signálu, musí být mezi nimi jistý odstup. V minulosti se týmy často setkávaly také s probíjením. Jedna anténa moc probíjela. Dnes už tyto problémy nejsou. Nové technologie to vymazaly a navíc poskytují ještě lepší přenos."

Vytisknout

Diskuze: Antény na střeše: K čemu slouží, proč jich je tolik a co se dá pomoci nich sledovat?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Ford

Wilson: Na Monte alternátor zničil Hirvonen, v Mexiku šlo o něco totálně jiného

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud