Video: Toyota testovala v Belgii, vývoj Yarisu WRC pokračuje

iM2, 27. září 2014, 22:22 Google+

Toyota Motorsport GmbH pokračuje v intenzivním vývojovém programu vozu Yaris WRC. Dokonce už se začíná spekulovat, že Japonská značka vstoupí do WRC dříve, než se původně překpokládalo

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lindholm, Sebastian

Lindholm, Sebastian | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Sardinie, Itálie, Francie a teď Belgie, to jsou místa, kde prototyp Yarisu WRC už najížděl testovací kilometry. Tento tvrdý testovací a vývojový program už nechává na pochybách jen málokoho - Toyota by měla být další značkou, která se bude prezentovat v MS v automobilových soutěžích.

Podle dostupných infromací už má TMG oslovený testovací tým, Motorsport Italia, za sebou již 30 testovacích dní - jezdilo se na šotolině i asfaltu. Na posledním testu v Belgii byli sice oficiální tovární jezdec Toyoty, Stéphane Sarrazin, i další testovací jezdec s velkými zkušenostmi, Sebastian Lindholm, bržděni technickými problémy častěji, než by si přáli, avšak po dobrém půlročním vývoji se zdá být testovací prototyp dobře vytříbený.

Sarrazin si koupil Fiestu RS WRC

Velkou pozornost při testech Toyoty na sebe upoutal Ford. Při testech ve Francii se na nich totiž objevila Fiesta RS WRC. Podle původních spekulací mělo jít o porovnávací test, ve kterém mělo dojít na změření časů obou vozů proti sobě. Teď se však má spíš za to, že k tomuto testu má Toyota ještě daleko.

Fiesta RS WRC patří Sarrazinovi, který s ní plánuje soukromé starty, aby tak oživil své rallyové návyky. Fakt, že při těchto startech navíc získá důležité porovnání a informace pro další vývoj Yarisu WRC, je pozitivní vedlejší efekt.

Rozhodnutí Toyoty na podzim?

Nicméně na oficiální potvrzení návratu Toyoty do WRC se stále čeká. Akio Toyoda sice v létě navštívil Rally Finland, kde se projevil jako velký fanoušek rally a nechal se slyšet, že by byl moc rád, kdyby se Toyota k rally vrátila, avšak oficiální potvrzení stále chybí. Teď Japonec jen stroze na otázku ohledně návratu pronesl: "Mě asi nikdo neposlouchá."

To by se ale mohlo v říjnu změnit. Počítá se s tím, že prezident Toyoty souhlasil s návratem nejpozději do roku 2017. Ještě větší smysl by ale dával vstup do WRC o rok dříve. Při dalším vývoji aktuálního testovacího Yarisu WRC by totiž rok 2016 mohl sloužit jako zkušební rok pro japonský tým (tedy obdoba letošního roku Hyundai). Pro sezonu 2017 by pak byl vyvinut zcela nový vůz, se kterým by značka mohla okamžitě bojovat o vítězství a tituly.

Tip: Fotogalerii prototypu Yarisu WRC si prohlédněte zde.

Vytisknout

Diskuze: Video: Toyota testovala v Belgii, vývoj Yarisu WRC pokračuje

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Tošovský, Jiří

Safari Rally chce zpět do WRC

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud