Citroën Racing příští rok ve WRC nepojede, pro rok 2017 chystá nové auto!

iM2, 19. listopadu 2015, 13:04 Aktualizováno 19.11.2015, 13:34 Google+

Citroën Racing dnes oznámil svoje budoucí plány. Pro nás je asi nejzajímavější novinkou, že tovární tým Citroënu ve World Rally Championship uvidíme opět od roku 2017. S největší pravděpodobností také dojde ke změně prezentovaného modelu, který bude vybrán dle nových regulí. Cílem Citroën Racingu je dát do vývoje nového auta co možná nejvíce finančních prostředků, a tak pozastavuje účast továrního týmu ve WRC v roce 2016. Příští rok ale bude obhajovat svůj letošní titul ve FIA WTCC se dvěma továrními Citroëny C-Elysée WTCC, které budou pilotovat José María López a Yvan Muller.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tovární tým Citroën Racing příští rok ve WRC neuvidíme

Tovární tým Citroën Racing příští rok ve WRC neuvidíme | foto: Citroën Racing

Sdílejte článek

Během posledních 22 let Citroën Racing vyhrál neuvěřitelných 15 titlů ve WRC. Mezi lety 1993 a 2015 triumfoval pětkrát v Cross Country Rally World Cupu, osmkrát ve WRC a dvakrát ve WTCC. Tyto sportovní úspěchy přispěly k růstu značky a její lepší reputaci.

Citroën ve Francii nastínil svoje budocí plány. Dle nové strategie, kterou definoval samotný Carlos Tavares, předseda představenstva PSA Peugeot Citroën, se značka bude nadále prezentovat v jedné globální sportovní disciplíně. Citroën tak po dlouhém zvažování zůstává věrný FIA World Rally Championship. WRC se vzhledem k minulým úspěchům značky v této kategorii jeví jako logická varianta.

"S osmi tituly mistrů světa a rekordními 94 vítězstvími si Citroën užil bezkonkurenční úspěch ve WRC," říká Linda Jackson, výkonná ředitelka Citroënu. "Rally je fascinujícím sportem, který testuje výkonnost, spolehlivost a odolnost aut a jezdců v nádherném prostředí. Se vzrůstajícím rozšířením živého televizního pokrytí a příchodem Číny do kalendáře od roku 2016 se kategorie znovu zvedá. 

V roce 2017 přichází nová generace aut, která mají za cíl být velmi atraktivní, což se shoduje s naším znovu se zapojením. Všechno tak pro nás bude na svém místě, abychom začali psát novou kapitolu v naší historii. Když vezmeme bohaté dědictví značky, tak tato výzva musí být ambiciózní. V našem přístupu ale budeme skromní, postupně budeme postupovat nahoru v našich cílech až k vrcholu."

img-responsive

A co bude s Madsem Ostbergem a Krisem Meekem? | foto: Citroën Racing

Nová auta kategorie WRC mají být širší, výkonnější a mají působit lepším dojmem. Také aerodynamika nových aut se má dočkat změn, nicméně by se dále mělo pokračovat v myšlence, která začala v roce 2011. Citroën tak využije rok 2016 k ideální přípravě. "Nikdy jsme neskrývali náš zájem o pravidla WRC na rok 2017 a celý tým je extrémně motivovaný touto novou výzvou," říká Yves Matton, šéf týmu Citroën Racing.

"Líbí se nám garantovaná volnost k udělání atraktivnějších aut, ale také možnost využití vývojových prací udělaných na motoru pro Citroën C-Elysée WTCC. Vzhledem k tomu, že chceme zvládat efektivně naše zdroje, jsme se rozhodli soustředit veškeré úsilí na návrh a vývoj našeho nového World Rally Car. Z tohoto důvodu nebude Citroën v roce 2016 soutěži ve World Rally Championship jako tovární tým. Samozřejmě budeme WRC bedlivě sledovat a to jak z pohledu organizace FIA Junior WRC a pak také z pohledu programu ve WRC2 Quentina Gilberta, letošního šampiona JWRC," zakončil Matton.

Vytisknout

Diskuze: Citroën Racing příští rok ve WRC nepojede, pro rok 2017 chystá nové auto!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Sébastien Loeb v dobách svého působení ve WRC

Loeb odchází od Citroënu, pojede s Peugeotem pouštní závody

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud