Ogier: Ze všech titulů byl tento mentálně nejnáročnější

iM2, 19. října 2016, 19:56 Google+

Staro-nový mistr světa v rally, Sébastien Ogier, může po zisku svého čtvrtého titulu v řadě bilancovat. Na druhou stranu souboj mezi výrobci je stále otevřený, takže je stále o co závodit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ogier s Ingrassiou slaví jedno ze svých vítězství

Ogier s Ingrassiou slaví jedno ze svých vítězství | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

Sébastien Ogier je od neděle staro-novým mistrem světa. Ve Španělsku vyhrál rally a zajistil si tak předčasně svůj již čtvrtý titul mistra světa a mezi jednoho z prvních gratulantů patřil Carlos Sainz, mistr světa z let 1990 a 1992. "Carlos mi přitom připomněl, že mi před pěti lety radil, abych odešel k Volkswagenu. Chtěl vědět, jestli jsem stejného názoru, ten tip nebyl zase tak špatný," dodává s úsměvem Sébastien Ogier

Nakonec správnost rozhodnutí potvrzují již zmíněné čtyři tituly. Kromě toho získal Ogier v uplynulých čtyřech letech také s Polem R WRC 30 vítězství, 462krát byl Francouz nejrychlejší na některém z měřených testů - což je 50% úspěšnost! "Je to stále těžší porovnávat mezi sebou jednotlivé mistrovské tituly. První je samozřejmě vždy speciální. Titul v roce 2016 byl určitě tím, o který jsme museli nejtvrději bojovat. Poslední rok to bylo mentálně nejnáročnější."

img-responsive

Seb Ogier ve Španělsku zase jednou ukázal, že je zaslouženým mistrem světa | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Ogier tím samozřejmě naráží na pravidlo, které platí od letošní sezony a vždy v prvních dvou dnech jednotlivých soutěžích posílá průběžného lídra tabulky na trať jako prvního. Ogier, který je už 1000 dní v čele tabulky jezdců ve WRC, tak prakticky neměl šanci vyhrát na šotolině. Po vítězství na Monte Carlu (led a asfalt) a ve Švédsku (sníh) zůstal Seb 6 měsíců bez vítězství.

"Byly to zřejmě nejvíce frustrující momenty mé kariéry"
"Byly to zřejmě nejvíce frustrující momenty mé kariéry," přiznává jezdec. Ten byl dokonce tak frustrovaný, že chvíli hrozil svým odchodem z WRC. Tři vítězství za sebou na asfaltových soutěžích v Německu, na Korsice a na smíšené soutěži ve Španělsku ale vrátily Francouzovi úsměv na tvář.

Sébastien Ogier je po Juhovi Kankkunenovi a Tommim Mäkinenovi třetím čtyřnásobným mistrem světa v historii MS v automobilových soutěžích. Úspěšnější je pouze Sébastien Loeb se svými 9 tituly. Loeb, který jezdil WTCC a teď se soutředí na Dakaru a v MS v rallycrossu, má také pořádný náskok pokud jde o vítězství v jednotlivých soutěžích. Se 78 triumfy má na Ogiera ještě slušný náskok - druhý Francouz zatím vyhrál 37 rally.

img-responsive

Nejvážnějšími konkurenty Ogiera letos byli jezdci s Hyundai anebo Andreas Mikkelsen | foto: HaJ, RallyZone.cz

Julien Ingrassia, který též slaví čtvrtý titul, věnoval ten svůj šéfovi Volkswagenu Motorsport, Svenu Smeetsovi: "Sven nás provázel prakticky od začátku kariéry. Je proto skvělý pocit dosáhnout společně s ním na náš čtvrtý titul." Smeets byl totiž už u Citroënu zodpovědný za starty dua Ogier/Ingrassia. Poté i on přešel na obdobnou pozici k VW, od podzimu 2016 pak povýšil na šéfa VW Motorsport.

"Pro nás v řídícím stanu byla tato soutěž dvousečná. Po pátečním výpadku Jariho-Mattiho ležela celá tíha zisku bodů na Sébastienovi. Pokud by i on vypadl, dosáhl by náš pronásledovatel v boji o titul dvojitého vítězství. To se samozřejmě nemělo stát, je ale jasné, že chtěl Sébastien oslavit svůj titul vítězstvím," říká Sven Smeets. 

Hyundai i přes druhé a třetí místo stáhl na Volkswagen pouze o 4 body. Německá značka má stále náskok 62 bodů. Další matchball tak má tým z Hannoveru k dispozici ve Walesu.

Vytisknout

Diskuze: Ogier: Ze všech titulů byl tento mentálně nejnáročnější

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

Evans, Elfyn

Elfyn Evans se ve Walesu nakonec nesveze, znamená to konec u M-Sportu?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud