Latvala prozrazuje: Volkswagen Polo WRC 2017 by bylo velkolepé auto

iMotorSport.cz, 13. března 2017, 22:15 Google+

Toyota hodně při dalším vývoji Yarisu WRC sází na zkušenosti Jariho-Mattiho Latvaly. Ten přinesl svoje znalosti od Fordu a Volkswagenu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Jari-Matti Latvala má na svém kontě již 171 startů ve WRC - tolik nemá nikdo jiný v poli MS. I to byl jeden z důvodů, proč jej Tommi Mäkinen tolik do projektu Toyoty chtěl. Jari-Matti má za úkol pomoci vyvinout z Yarisu WRC top auto: "Tommi a Juho toho hodně natestovali a nalezli dobré základní nastavení," říká Fin. 

"Ale jsou věci, které od auta vyžaduji." Latvala platí za analytického jezdce, který má velký smysl pro detail a o voze hodně přemýšlí. "To, co jsem se o technické stránce auta naučil u Fordu a Volkswagenu mi u Toyoty pomohlo. Zlepšilo to moji práci při nastavení a díky tomu lépe vidím, co je třeba zlepšit," říká vítěz Švédské rally.

Především zkušenost od Volkswagenu je velmi cenná - Polo R WRC bylo nejlepším autem v poli a Latvala se navíc podílel na vývoji auta pro rok 2017. Když poprvé usedl do Yarisu WRC, tak již měl referenci. O výkonnosti Pola WRC 2017 se toho moc neví, ale Latvala všechny ujišťuje: "Bylo to velkolepé auto, to je bez debaty!

img-responsive

Polo bylo skvělým autem, přiznává Latvala | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Čas, který jsme vloni investovali do testovacích a vývojových prací, mi hodně pomohl. Bylo to velmi dobré auto, ale já si užívám také jízdu s Toyotou. Ale s Polem byla také zábava," přiznává Jari-Matti, který zároveň lituje, že nový Volkswagen nikdy nedostal možnost poměřit se s konkurencí.

I když toho s Yarisem WRC zatím moc natestovat nestačil, už poukazuje jezdec na svůj vliv: "Hned když jsem došel, tak jsem poznal, že Yaris je velmi spolehlivé a silné auto. Z tohoto pohledu bylo auto na velmi perfektní úrovni. S výkonností motoru jsem ale nebyl tolik spokojený. Potom jsem se snažil inženýrům pomoci tím, že jsem přenesl moje zkušenosti z předchozích týmů."

To se projevilo například na odezvě, jakou má pedál plynu nebo nastavení diferenciálů: "Inženýři dokázali hned reagovat na moje poznatky a učinili pokroky. Pak jsem se snažil předat informace o nastavení diferenciálu a také pomoci v nastavení převodovky. Když přijdete z vítězného týmu, tak samozřejmě víte co a jak - to jsou cenné poznatky, které můžete přinést do nového týmu. Ale nikdy nic nemůžete okopírovat, každé auto má svůj charakter."

img-responsive

Jízdu s Yarisem WRC si ale také užívá | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Vytisknout

Diskuze: Latvala prozrazuje: Volkswagen Polo WRC 2017 by bylo velkolepé auto

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Seb Ogier by na Fiestě ještě viděl pár možností pro zlepšení

Ogier: Ve Fiestě se zatím stále ještě necítím tak dobře jako ve VW

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud