Utkají se Nový Zéland a Chorvatsko o post 14. závodu WRC 2018?

iMotorSport.cz, 7. května 2017, 22:43 Google+

Kalendář World Rally Championship 2018 bude zřejmě obsahovat o jednu soutěž navíc, která se pojede buď na Novém Zélandu nebo v Chorvatsku. Cílem promotéra je mít v kalendáři do roku 2022 až 16 soutěží.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Zéland nabízí skvělé záběry, Chorvatsko diváky

Zéland nabízí skvělé záběry, Chorvatsko diváky | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Nový Zéland ze světa WRC velmi dobře známe, avšak naposled se zde jel závod MS v roce 2012. Ale šéf společnosti WRC Promoter GmbH, Oliver Ciesla, by soutěž ve WRC rád uvítal zpět a to zvláště teď, když je ve WRC v dobré formě Novozélanďan Hayden Paddon v barvách továrního týmu Hyundai. Nová soutěž by se zřejmě jela v září 2018. 

Jedinou alternativou k Novému Zélandu je Rally Croatia, která se letos v září pojede jako kandidátský podnik, tedy těsně před tím, než WRC Promoter předloží návrh kalendáře na rok 2018 WRC Komisi k podzimní ratifikaci na World Motor Sport Council (Světová rada motorsportu). 

"Nemusím vám nic říkat o Novém Zélandu. Je ze velká touha tam jet s Haydenem a i když kolem tratí neuvidíme zrovna nejvyšší počet diváků, tak tam máme ty krásné cesty, které můžeme využít ke skvělým televizním záběrům. Hodně tomu fandím," říká Olivier Ciesla ze společnosti WRC Promoter. Co se Chorvatska týče, tak jeho zařazení do kalendáře WRC by šlo proti současnému trendu nezvyšování počtu soutěží v Evropě, ale tato soutěž by se podle Ciesly mohla ihned zařadit "mezi pět nejvíce navštěvovaných".

"Je pravdou, že nehledáme více evropských soutěží. Ale u Chorvatska si můžeme odfajfkovat tolik bodů od infrastruktury až po tyto neuvěřitelné cesty, které mohou auta roztancovat. Mohli bychom se také podívat po smíšeném povrchu s jedním dnem na šotolině a dvěma dny na asfaltu a mohli bychom se dokonce podívat po něčem novém - něco jako závod do vrchu zahrnutý do itineráře," pokračuje Ciesla pro britský Autosport. "Navíc závod se koná v oblasti dobře dostupné pro týmy a také v oblasti, která má opravdovou náklonnost k rally fanouškům."

Šance Číny na zařazení do kalendáře jsou, zdá se, minimální. Jen připomeňme, že v Číně se mělo jet už v roce 2016, ale krátce před soutěží musel být podnik odvolán kvůli dešťům, které zničily místní cesty. To byl tedy oficiální důvod, různé spekulace hovoří o nedostatku financí ze strany pořadatelů. Ciesla popírá, že by v případě Číny nějak extra spěchali. "Pokud máte nějakou takovou otevřenou možnost, tak musíte reagovat rychle. Bylo pro nás strategicky správné tam zajet a nezapomínejte, že to byla zpráva, kterou potřebovali výrobci. Touha jet tam zůstává stále silná, [Čína] má tak velký automobilový trh. Ale potřebovali bychom podporu ze strany vlády na té nejvyšší možné úrovni. Momentálně tu mám další rally, které nepotřebují takové úsilí a nabízí větší výhry."

Ciesla také dodal, že na pomyslném radaru WRC zůstává také Turecko, ale zde se bavíme zřejmě až o roce 2019. Dodal také, že pro WRC "matematicky dává smysl" vrátit se brzy ke kalendáři se 16 podniky. "Máme globální audienci 60 milionů lidí pro každý závod a já bych raději měl 16 krát 60 milionů než 13 krát 60 milionů. Musíme ale jednat i s dalšími zúčastněnými, protože to bude znamenat nárůst nákladů. Musíme jim nabídnout dodatečný přínos."

Vytisknout

Diskuze: Utkají se Nový Zéland a Chorvatsko o post 14. závodu WRC 2018?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

Rally Šumava (CZE)

Honza Černý se připravuje na kanárský reparát

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud