Legenda motorsportu Stig Blomqvist míří na Rallye Tatry!

Roman Ordelt, 14. května 2017, 09:40 Google+

Letošní 44. ročník Rallye Tatry (26. – 27. května 2017) ozdobí legenda světového motorsportu. Do Slovenské republiky a pod tatranské vrcholky zavítá Stig Blomqvist ze Švédska, mistr světa v rally z roku 1984 a vítěz jedenácti soutěží světového šampionátu! Sedmdesátiletý Švéd se představí koncem května divákům v okolí Popradu a Spišské Nové Vsi na tratích rychlostních zkoušek v roli předjezdce na voze Mitsubishi Lancer EVO IX.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Blomqvist, Stig - Jakobsson, Robert

Blomqvist, Stig - Jakobsson, Robert | foto: Archiv jezdce

Sdílejte článek

Stig Blomqvist (narozen 29. července 1946) se stal v roce 1984 mistrem světa v rally, o rok později získal titul vicemistra. Startoval na 122 soutěžích mistrovství světa, v jedenácti případech nenašel přemožitele a třiatřicetkrát skončil na pódium. Vyhrál neuvěřitelných 486 rychlostních zkoušek ve světovém šampionátu a vybojoval celkem 573 bodů! „Jsme velmi potěšeni, že se nám podařilo dotáhnout do úspěšného konce jednání ohledně účasti Stiga Blomqvista na Rallye Tatry. Pan Blomqvist je stále velkým pojmem v motoristickém sportu a celá řada jeho mimořádných úspěchů zaslouží velké uznání. Velké poděkování patří našim reklamním partnerům, kteří nám výrazně pomohli při zajištění jeho účasti na Slovensku,“ pověděl Ing. Stanislav Hanzeli, předseda organizačního výboru a ředitel Rallye Tatry. Diváci se mohou s legendárním Švédem setkat již při čtvrteční autogramiádě (25. května v 18 hodin) v OC Forum v Popradě a poté během dvoudenní rally na tratích rychlostních zkoušek,  kde se představí v roli předjezdce. Uskuteční se i tisková konference s bývalým mistrem světa pro zástupce akreditovaných sdělovacích prostředků. Stig Blomqvist předá nejlepším posádkám poháry na cílové rampě během sobotního odpoledne.

Představme si blíže málomluvného Švéda, který dosáhl řadu úspěchů a vavřínů po celém světě. Rodák z Örebro debutoval v rally na začátku sedmdesátých let, když jeho premiérovým startem byla Švédská rally v roce 1973. Nejdříve začal jezdit s vozy značky Saab, nicméně švédská automobilka se z mistrovství světa stáhla po nevýrazných výkonech. Není bez zajímavosti, že Blomqvist dosáhl prvenství na Švédské rally 1979 se Saabem 99 Turbo historicky prvního triumfu soutěžního vozu s turbodmychadlem. Pro Saab to byla zároveň poslední výhra v mistrovství světa.

Blomqvistova cesta vedla dále přes Talbot až k úspěšné spolupráci s německou automobilkou Audi, kde jeho kariéra prudce stoupla. Stigova rozevlátá jízda byla rovněž velkým lákadlem pro diváky. Mistrovská sezona v jeho provedení přišla v roce 1984.

Audi získalo s předstihem mistrovský titul a poté všechny síly nasměrovalo do podpory švédského jezdce. Blomqvist sváděl tuhý boj s Finem Markku Alénem s vozem Lancia a po zásluze si připsal největší úspěch v kariéře. V další sezoně vybojoval pro tovární tým Audi Sport s quattrem titul vicemistra, když ho porazil pouze Fin Timo Salonen na peugeotu. Po skončení éry vozidel skupiny B startoval i na proslulé Rally Paříž - Dakar.

V devadesátých letech začala jeho spolupráce s českým týmem Škoda Motorsport. S kitovou felicií absolvoval britský šampionát a rok 1996 uzavřel skvělým třetím místem v absolutním pořadí na proslulé RAC Rally. Továrnímu týmu z Mladé Boleslavi zůstal věrný i v novém století v době vozů kategorie WRC, když úspěšně pilotoval octavii. Poté jsme legendárního Švéda viděli za volantem produkčního subaru. Stig Blomqvist se zúčastňuje v poslední době soutěží legend a historických rally převážně v rodném Švédsku. V letošním roce startoval jako předjezdec s vozem Audi Quattro S1 na Lavanttal Rallye v Rakousku.

„Účast Stiga Blomqvista nebude jediným diváckým tahákem letošního ročníku tatranské rallye. Do Popradu přijede i další významná osobnost rallysportu, kterou odtajníme v příštím týdnu. Každopádně se diváci mají poslední květnový víkend opravdu na co těšit. Připraven je rovněž zajímavý doprovodný program. Srdečně zveme všechny příznivce motorismu k návštěvě pod Vysoké Tatry a věříme, že si rally společně skvěle užijeme,“ uzavřel Stanislav Hanzeli.

 

Další zpravodajský servis o 44. Rallye Tatry 2017 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou postupně i na oficiální webové stránce www.rallyetatry.sk a na její facebookové mutaci.

Vytisknout

Diskuze: Legenda motorsportu Stig Blomqvist míří na Rallye Tatry!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Islas Canarias (POR)

Souboj s časem začíná!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud