Rally Deutschland: Nedělní etapa řádně promíchala pořadím, vyhrál Tänak

-haj, 17. srpna 2018, 20:55 Aktualizováno 19.8.2018, 13:30 Google+

AKTUALIZACE PO RZ18; Světový šampionát v rally má o tomto víkendu na pořadu dne další soutěž. Tentokrát se jede v Německu v okolí města Trier. Dlouhá léta býval na této asfaltové soutěži zásluhou Sébastiena Loeba neporazitelný Citroën, kdo vyhraje letos? Sledujte s námi průběh závodního víkendu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tänak si v Německu po bezchybném výkonu dojel pro vítězství

Tänak si v Německu po bezchybném výkonu dojel pro vítězství | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Po RZ18:
První nedělní rychlostní zkouška, RZ16, řádně promluvila do celkového pořadí. Smůla potkala Jariho-Mattiho Latvalu, který musel odstoupit po technických problémech s transmisemi. Na tomto testu havaroval také Mads Ostberg na Citroënu. Dani Sordo s Hyundai vyletěl do vinice, do konce měřené zkoušky sice dojel, ale teplota jeho motoru byla poměrně vysoká. Zkoušku vyhrál Neuville před Ogierem (+5,4s) a Lappim (+6,4s). A právě Belgičan nejvíce vytěžil z těchto událostí, když postoupil na celkové druhé místo. Na třetí místo celkově postoupil Lappi. 

Na RZ17 zajel nejrychlejší čas Sébastien Ogier před Thierry Neuvillem (+2,1s) a Craigem Breenem (+8,1s). Na přejezdu mezi RZ16 a RZ17 musel odstoupit na následky havárie Dani Sordo. Díky tomu se do TOP10 dostala i špička WRC - Kopecký a Rovanperä.

Výsledky Power Stage:
1) Sébastien Ogier + 5 bodů
2) Ott Tänak + 4 body
3) Esapekka Lappi + 3 body
4) Craig Breen + 2 body
5) Thierry Neuville + 1 bod

Výsledky po RZ18

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. O. Tänak - M. Järveoja
Toyota Yaris WRC
3:03:36,9 - - -
2. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupe WRC
  +39,2
3. E. Lappi - J. Ferm
Toyota Yaris WRC
  +1:00,9
4. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +1:34,5
5. T. Suninen - M. Markkula
Ford Fiesta WRC
  +2:02,9
6. A. Mikkelsen - D. Barritt
Hyundai i20 Coupe WRC
  +2:13,8
7. C. Breen - S. Martin
Citroën C3 WRC
+2:39,1
8. M. Griebel - A. Rath
Citroën DS3 WRC
+10:41,2
9. J. Kopecký - P. Dresler
Škoda Fabia R5
  +13:12,8
10. K. Rovanperä - J. Halttunen
Škoda Fabia R5
  +13:16,6

Po RZ15:
Po obědě začal nejrychleji na RZ11 Dani Sordo, který předčil Sébastiena Ogiera o 0,2s a Otta Tänaka o 0,7s. Španěl díky tomu postoupil na čtvrté místo celkově před svého kolegu Thierryho Neuvillea. Belgičan byl dnes hodně nespokojen s nastavením svého auta, konkrétně s diferenciálem. 

Legendární test Panzerplatte opět pořádně zamíchal pořadím. Defekt na trati udělal Sébastien Ogier. Francouz ztratil 1:43 min a propadl se až na deváté místo. Dle svých slov jel v závodní stopě, kámen tam musel vyhodit tedy někdo před ním. Jeho druhé místo převzal Sordo, který zkoušku vyhrál a celkově přeskočil Jariho-Mattiho Latvalu. Druhý čas (+0,2s) zajel Ott Tänak (výrazně se na čele osamostatnil) a třetí byl Thierry Neuville (+5,4s). 

RZ14 vyhrál Sébastien Ogier před dvěma Toyotami - Latvalou a Lappim (obal +2,3s). Jezdec Fordu má co dohánět a tak okamžitě začal se stíhací jízdou. Na tomto testu se dostal před svého kolegu Teemu Suninena. Dle svých slov jel naplno. Stejně jako Latvala, který si užívá souboj s Danim Sordem o druhou příčku. 

Závěr dne, RZ15, patřila Toyotam v pořadí Latvala, Lappi (+0,4s) a třetí místo bral Ogier (+0,5s). Pořadím v TOP10 zamíchala smůla Craiga Breena, který ujel na vytahaných nečistotách, ztratil 1:27 min a propadl se až na 10. pozici. Ott Tänak složil poklonu Sébastien Ogierovi, se kterým sváděl hodně vyrovnaný souboj. Francouz se nechal slyšet, že jede na hraně maximálního rizika, protože nemá co ztratit.

Výsledky po RZ15

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. O. Tänak - M. Järveoja
Toyota Yaris WRC
2:23:27,1 - - -
2. D. Sordo - C. Del Barrio
Hyundai i20 Coupe WRC
  +43,7
3. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +44,5
4. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupe WRC
  +52,5
5. E. Lappi - J. Ferm
Toyota Yaris WRC
  +58,8
6. A. Mikkelsen - D. Barritt
Hyundai i20 Coupe WRC
  +1:50,7
7. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
+1:51,2
8. T. Suninen - M. Markkula
Ford Fiesta WRC
+1:57,0
9. M. Ostberg - T. Eriksen
Citroën C3 WRC
  +2:20,4
10. C. Breen - S. Martin
Citroën C3 WRC
  +2:34,4

Po RZ11:
V sobotu ráno začal v Německu nejlépe Jari-Matti Latvala s Toyotou, který zajel na RZ Arena Panzerplatte nejrychlejší čas. Fin se díky tomu posunul v průběžném pořadí na čtvrté místo na úkor Elfyna Evanse. Druhý byl Dani Sordo s Hyundai (+0,1s) a třetí byl Craig Breen s Citroënem (+0,8s). Zajímavé bylo, že ve stopce si naříkali na spoustu vytahané šotoliny jak Tänak, tak i Ogier s Neuvillem. Tedy tři jezdci, kteří včera trať otevírali a měli tak asi nejvýhodnější podmínky. Nicméně na to, že asfalt je kluzký naříkal téměř každý.

Následovala legendární takřka 40 km dlouhá RZ Panzerplatte. Nejrychleji ji zvládl Dani Sordo s Hyundai, kterému úvod do druhého dne vycházel. Španěl si tak v průběžném pořadí polepšil hned o dvě místa na průběžnou čtvrtou příčku, když přeskočil jak Elfyna Evanse tak i Jariho-Mattiho Latvalu. Druhý čas zajel Ott Tänak s Toyotou (+0,6s) a třetí byl Sébastien Ogier s Fordem (+3,2s). Defekt bohužel potkal našeho Jana Kopeckého, který do té doby vedl klasifikaci v rámci WRC2. 

V RZ10 byl nejlepší Lappi Esapekka s Yarisem, který byl o 1,3 vteřiny rychlejší než jeho kolega, Jari-Matti Latvala. Třetí Sébastien Ogier s Fiestou zaostal o 2,4 vteřiny. Lappi díky tomu poskočil na průběžné šesté místo na úkor Evanse, který navíc na zkoušce udělal hodiny. Elfyn Evans během sobotního dopoledne ztratil v průběžném pořadí už 3 místa a sobota mu vůbec nevycházela. 

Dopolední sekci uzavřela RZ11, na které zajel nejrychlejší čas Craig Breen se svoji C3 WRC, tomu se po včerejším smolném startu do soutěže dnes dopoledne také docela dařilo. Druhý čas zajel Esapekka Lappi (+0,3s) a třetí byli ve shodném čase Mads Ostberg a Ott Tänak. Latvala s Toyotou Yaris WRC sice zajel pátý čas, ale i tomu stačilo na posun v průběžném pořadí před Hyundai Daniho Sorda (8. čas na RZ) i Thierryho Neuvillea (9. čas na RZ). Na této zkoušce navíc musel odstoupit Evans. Ogier ve stopce přiznal, že tlačí opravdu na plno, ale stejně vždy zajede nejrychlejší čas jedna z Toyot...

Výsledky po RZ11

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. O. Tänak - M. Järveoja
Toyota Yaris WRC
1:41:23,8 - - -
2. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +14,1
3. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +41,8
4. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupe WRC
  +41,9
5. D. Sordo - C. Del Barrio
Hyundai i20 Coupe WRC
  +43,7
6. E. Lappi - J. Ferm
Toyota Yaris WRC
  +49,8
7. C. Breen - S. Martin
Citroën C3 WRC
+1:00,8
8. A. Mikkelsen - D. Barritt
Hyundai i20 Coupe WRC
+1:24,6
9. T. Suninen - M. Markkula
Ford Fiesta WRC
  +1:42,4
10. M. Ostberg - T. Eriksen
Citroën C3 WRC
  +1:49,0

Po RZ7:
Ott Tanak po obědě navázal na dopolední výkony, když o 0,3s vyhrál RZ5 před Sébastienem Ogierem a Thierry Neuvillem (+3,4s). Za jejich záda se v celkovém pořadí vyhoupl Elfyn Evans a Jari-Matti Latvala, Esapekka Lappi a Dani Sordo ztratili oba po dvou příčkách. Na osmé místo se dostal Craig Breen, na deváté se propadl Andreas Mikkelsen. Problémy s motorem hlásil Mads Ostberg.

RZ6 opět jako nejrychlejší ze všech projel Ott Tänak. Sébastien Ogier ztratil 1,6s a Jari-Matti Latvala 5,6s. Dani Sordo se dostal na celkové šesté místo před Esapekku Lappiho. Celkově o čtvrté místo ale svádí krásný souboj čtveřice jezdců - Evans, Latvala, Sordo a Lappi. Ostberga limitovaly problémy s motorem a vypadl z TOP10, do které se naopak dostal Teemu Suninen. 

Tänak zakončil den vítězně na RZ7, druhý Lappi ztratil 2,1s a třetí Sordo 2,3s. S nastavením vozu celý den laboroval Andreas Mikkelsen. Norův styl nesedí na vůz i20 Coupé WRC, proto se jezdec rozhodl, že se pokusí změnit svůj jezdecký styl. 

Výsledky po RZ7

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. O. Tänak - M. Järveoja
Toyota Yaris WRC
59:22,6 - - -
2. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +12,3
3. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupe WRC
  +27,4
4. E. Evans - D. Barritt
Ford Fiesta WRC
  +37,8
5. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +38,8
6. D. Sordo - C. Del Barrio
Hyundai i20 Coupe WRC
  +42,7
7. E. Lappi - J. Ferm
Toyota Yaris WRC
+42,8
8. C. Breen - S. Martin
Citroën C3 WRC
+58,0
9. A. Mikkelsen - D. Barritt
Hyundai i20 Coupe WRC
  +59,0
10. T. Suninen - M. Markkula
Ford Fiesta WRC
  +1:21,4

Po RZ4:
Soutěž začala už ve čtvrtek večer krátkou (2,04 km) superspeciálkou. Nejrychlejšího času na ní dosáhl Ott Tänak se svým Yarisem WRC. Druhý byl Kalle Rovanperä se Škodou Fabia R5 a třetího času dosáhl Ole Christian Veiby s další Fabií R5.

V pátek ráno začal nejlépe Sébastien Ogier, který se svoji Fiestou WRC zajel nejrychlejší čas na RZ2. Druhého času dosáhl Thierry Neuville s i20 Coupe WRC (+1s) a třetí byl Ott Tänak (+1,7s).Vzhledem k tomu, že se jede na asfaltu, tak se vytrácí výhoda později startujících, což potvrdil třeba Ostberg, jenž si naříkal na spoustu vytahaných nečistot.

RZ3 zajel v nejrychlejším čase Ott Tänak, který se díky tomu posunul do průběžného čela soutěže. Druhý byl Sébastien Ogier (+5s) a třetí byl Thierry Neuville (7,3s). Některým posádkám na části zkoušky poměrně hodně zapršelo, což ve stopce poznamenával například Breen. Andreas Mikkelsen se svým i20 Coupe WRC udělal polo-hodiny. Obecně si hodně posádek ve stopce stěžovalo na malou přilnavost německého asfaltu. 

RZ4 vyhrál opět Ott Tänak se svým Yarisem WRC, druhý čas (+1,8s) zajel Esapekka Lappi s druhým Yarisem a třetí byl Thierry Neuville s i20 Coupe. Zajímavou poznámku ve stopce pronesl Mikkelsen, který se letos s novým autem od Hyundai evidentně trápí, když řekl, že Hyundai vyžaduje úplně jiný jezdecký styl a on se tak musí pokusit adaptovat ten svůj na požadavky i20 Coupe WRC. 

Výsledky po RZ4

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. O. Tänak - M. Järveoja
Toyota Yaris WRC
30:35,0 - - -
2. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +7,2
3. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupe WRC
  +10,9
4. E. Lappi - J. Ferm
Toyota Yaris WRC
  +19,7
5. D. Sordo - C. Del Barrio
Hyundai i20 Coupe WRC
  +21,8
6. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +22,4
7. E. Evans - D. Barritt
Ford Fiesta WRC
+23,5
8. A. Mikkelsen - D. Barritt
Hyundai i20 Coupe WRC
+34,7
9. C. Breen - S. Martin
Citroën C3 WRC
  +36,2
10. M. Ostberg - T. Eriksen
Citroën C3 WRC
  +40,3
Vytisknout

Diskuze: Rally Deutschland: Nedělní etapa řádně promíchala pořadím, vyhrál Tänak

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Weiz (AUT)

Ondřej Bisaha neplánovaně na startu Barum rally

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud