Finskou rally vyhrál Marcus Grönholm s Fordem

Marek Šteigr, 5. srpna 2007, 16:04 Google+

Vítězem devátého podniku MS v automobilových soutěžích Finské rally, se stal domácí pilot Fordu Focus WRC 07 Marcus Grönholm. Ani jeden z dvojice českých jezdců, kteří do soutěže v pátek odstartovali, cíl nespatřil.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Gronholm, Marcus

Gronholm, Marcus | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

V průběhu tří závěrečných rychlostních zkoušek, které měla na programu závěrečná třetí etapa Finské rally se kromě výpadku Jana Kopeckého v jednadvacáté rychlostní zkoušce nic závratného nedělo. Vedení v soutěži si uhájil Grönholm na továrním Focusu WRC 07. Pro Grönholma to bylo již sedmé vítězství v jeho domácí soutěži a stal se tak nejúspěšnějším jezdcem v historii celé Finské rally (dříve Rally tisíce jezer).

 

Čtyřiadvacet vteřin za Gornholmem dojel jeho týmový kolega Mikko Hirvonen. Oba tak potvrdili dopředu avizované výborné výkony nové specifikace jejich vozů Ford Focus WRC, který měl právě ve Finsku svou závodní premiéru.  

 

Až za touto dvojicí pak dojel úřadující mistr světa Sebastian Loeb s Citroenem C4 WRC. Ten už v průběhu soutěže v rozhovorech přiznával, že pilotům Fordu nestačí. O tom že to byla pravda svědčí jeho více než minutová ztráta.

 

Čtvrtou příčku si od druhé rychlostní zkoušky soutěže, až do jejího cíle udržel Chris Atkinson se Subaru a potvrdil tak zlepšující se výkony továrního týmu Subaru. To jen potvrdil Šestým místem Xavi pons, který se před Finskou rally stal třetím pilotem vozu Subaru Impreza WRC v továrním týmu SWRT. Mezi tyto dva „Subaristy“ se ještě vměstnal Henning Solberg s vozem Ford Focus WRC 06, polotovární stáje Stobart Motorsport.

 

Posledními dvěma jezdci v bodované osmičce byli Urmo Aava, jedoucí ve Finsku se speciálem Lancer WRC 05 a Mads Ostberg se starší evolucí Subaru Impreza WRC.

 

V juniorské kategorii (JRC) dosáhl na nejvyšší příčku Patrik Sandell s vozem Renaul Clio R3. Za ním se ztrátou 1:19,1 minuty dojel Pinomäki jedoucí rovněž s Clie R3 a další téměř tři minuty ztrácel na třetím místě Polák Kasciuszko. Ten pilotoval také Renault Clio, ovšem v specifikaci S1600.

 

Naši jezdci Jan Kopecký (ŠKODA Fabia WRC), ani Martin Prokop (Citroen C2 S1600) cíl Finské rally nespatřili. Důvodem odstoupení obou jezdců byla havárie.

 

Podrobnější pohled na celý průběh Finské rally vám na našich stránkách přineseme zítra.

Konečné výsledky Neste Oil Rally Finland, naleznete zde

Foto: Ford

Vytisknout

Diskuze: Finskou rally vyhrál Marcus Grönholm s Fordem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Kopecký, Jan - Schovánek, Filip

Jan Kopecký odstoupil po havárii

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud