Konec spolupráce Prodrivu a BMW na spadnutí?

iM2, 4. ledna 2012, 13:27 Google+

Celý problém se začal objevovat poté, co se Mini nezapsalo do MS mezi týmy. Poté tým vyřadil ze svého kádru Krise Meekea. Teď to vypadá na úplný konec spolupráce Prodrivu a BMW. Nejpozději po Monte Carlu by mělo být oznámeno, že se každá společnost vydá vlastní cestou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Meeke, Kris - Nagle, Paul

Meeke, Kris - Nagle, Paul | foto: © BMW AG

Sdílejte článek

Poker Davida Richardse, šéfa Prodrivu, tentokrát nevyšel. To, co se podařilo chytrému šéfovi se Subaru, mu tentokrát s Mini vyjít nemusí.

Před rokem začaly obě strany velmi motivavné nový společný projekt. Svoje role si tehdy rozdělili. BMW vyvinulo motor, zatímco Prodrive měl postavit auto a zajistit sponzory. Jenže právě u shánění sponzorů Richards selhal. I přes velmi zajímavou značku Mini se mu nepodařilo získat pro svůj projekt sponzory. Navíc v poslední době stále častěji docházelo k výměnám názorů mezi Prodrivem a BMW, protože chybějící peníze do rozpočtu britského týmu muselo pumpovat právě mnichovské BMW.

Richardsovi a jeho týmu se podařilo postavit až překvapivě konkurenceschopný vůz. Ani skvělé výsledky však BMW neoblomí. Chybějící zápis do MS byl nepochybným důkazem o úpadku projektu. Poté byl navíc kokpit ve druhém voze prodán. To už bylo neklamnou známkou nejen toho, že Prodrive je ve finanční tísti, ale také toho, že BMW jako partnera ztrácí.

Zatím obě strany tají, jak se jim podařilo i přes chybějící zápis do MS vyjednat s FIA vyjímku, která umožnuje provést novou homologaci rychlého Mini John Cooper Works WRC. Prodrive se teď musí spoléhat na dobrý zákaznický program. Každopádně teď ale musí za každý motor, který mu BMW dodá, platit.

Není také jasné, jak tato skutečnost ovlivní zákazniky Mini, mezi které se řadí například Václav Pech. Nezbývá než doufat, že se situace nějak vyjasní a Mini bude s továrním týmem v MS pokračovat. Jen zmiňme, že vozy Mini bojují velmi úspěšně na letošní Rally Dakar (viz zde). Pokud by Mini zaznamenalo úspěch i v MS, tak by to mohl být pro BMW výborný marketingový prostředek. Škoda, že o projekt v Mnichově nejeví zájem...

Vytisknout

Diskuze: Konec spolupráce Prodrivu a BMW na spadnutí?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

rally vsetín

Václav Pech v Rakousku startuje s vozem Mini Cooper

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud