Dominik Brož se chystá na juniorské mistrovství Evropy

Miroslav Vebr, 7. ledna 2016, 19:00 Google+

Dominik Brož se v kolotoči českých automobilových soutěží pohybuje teprve druhou sezonu, ale již se výrazněji zapisuje do podvědomí fanoušků rally. V loňské sezoně si krom účasti ve velkém mistráku, kde nakonec obsadil bronzový stupínek ve třídě 6, vystřihl i start na světové soutěži v Německu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Lukáš Staněk, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rčení, že jablko nepadá daleko od stromu, plně vystihuje i rodinu Brožů. Táta Jirka začal jezdit soutěže v devadesátých letech a na jeho úspěšnou kariéru v sezoně 2014 navázal syn Dominik. Ten ve své první sezoně startoval třikrát v rallysprintech a Rally Vyškov (6. místo třída 6), Jeseníky (9. místo třída 6) i sprint ve Vsetíně (9. místo třída 6) zdárně dokončil. Na konci první sezony z toho bylo celkové 11. místo v rallysprintové třídě 6.

Jezdec z Turnova, který oslaví v příštím roce kulatiny, pro sezonu 2015 udělal se svým spolujezdcem Tomášem Prokorátem a týmem krok výš a rallysprintový šampionát vyměnil za mistrovství ČR v rally. V loňském roce měli v kalendáři zaznamenáno šest soutěží, do kterých Dominik s Tomášem vyrazili. Pojďme se v krátkosti ohlédnout za druhou sezonou devatenáctiletého jezdce. Velký mistrák startoval jako obvykle v Klatovech Rally Šumava. Dvanáct rychlostních zkoušek ve dvou etapách zvládla turnovská posádka bez problémů a na klatovském náměstí se mohla radovat z 3. místa ve třídě 6 a 23. místa absolutní klasifikace. Květen patří Rally Český Krumlov a v Jelení zahradě, kam je umístěn start soutěže, pochopitelně byli i Brož s Prokorátem. Počasí si s posádkami pořádně pohrálo. Zatímco v pátek bylo sucho a teploty okolo 20°C, na sobotní zkoušky padal déšť a teplota spadla o deset stupňů dolů. Soutěž měla ve svém harmonogramu 14 RZ. Na jejím konci byla posádka klasifikována na 6. místě ve třídě 6 a 30. místě absolutní klasifikace. Následovala rally mezi vinicemi neboli Rally Hustopeče s 13 erzetami. Také tuto soutěž proměnil Dominik v úspěšný závěr a i přes velkou ztrátu díky defektu dorazil na cílovou rampu. Posádka Brož – Prokorát byla klasifikována na 7. místě ve třídě a 39. místě absolutně. V polovině července přišel jeden z vrcholů sezony mladého jezdce, takřka domácí Rally Bohemia. Po odjetí 12 náročných erzet si Brož s Prokorátem dojeli pro pohár za 2. místo ve třídě 6, 6. místo v kategorii 2WD a 25. místo v absolutní klasifikaci. Čtyři úspěšné soutěže pomohly splnit mladému jezdci přání v podobě startu na světové soutěži v Německu. V průběhu Rally Deutschland se Dominik s Tomášem pohybovali okolo desátého místa ve třídě. Závod probíhal bez větších problémů. Jediný nepříjemný moment nastal v sobotní etapě po 13. RZ, kdy posádku vyřadila z bojů nefunkční spojka. Tým však zapracoval na odstranění závady a kluci mohli v rámci super rally nastoupit zpět do soutěže. V cíli byla posádka klasifikována na 49. místě absolutně a 10. místě ve třídě RC4. Krátce nato kluci změnili kurz zcela opačným směrem - na Moravu, aby se zúčastnili Barum Czech Rally Zlín. I tady pokračovali Dominik s Tomášem ve výborných výkonech a výsledné umístění je toho důkazem – 2. místo ve třídě 6, vítězství mezi českými juniory, 9. místo ve třídě RC4, 21. místo v MČR a 39. místo v ME. Jediné zklamání sezony přišlo na závěrečném podniku, kdy posádku vyřadil z bojů poškozený motor. V konečném hodnocení sezony 2015 získali Dominik Brož s Tomášem Prokorátem titul juniorských mistrů ČR a dále dosáhli na výborné 3. místo ve třídě 6 a sedmou příčku v dvoukolkách.

 

„Svou druhou soutěžní sezonu hodnotím kladně. Cíl, který jsme si před sezonou dali, se nám podařilo splnit. Na posledním podniku v Klatovech jsme si chtěli dát jen malý dárek a rozhodli jsme se zaútočit na celkové druhé místo ve třídě 6. Bohužel, asi jeden kilometr po startu úvodní zkoušky nás vyřadil z bojů poškozený motor. V průběhu sezony jsme posbírali spoustu zkušeností a poznatků, které využijeme v sezoně nadcházející. Co se týká sezony 2016, tak v těchto chvílích probíhají jednání s našimi obchodními partnery. Rádi bychom získávali další zkušenosti a zaměřili se na juniorské mistrovství Evropy. Chtěl bych tímto poděkovat celé své rodině za podporu, mechanikům za poctivou práci a dále všem partnerům za podporu - Autorent, AD Donát, BRD KOVO, Obaly Final, Občerstvení u Jezu, AD Muller, Pivovar Rohozec,“ ohlédl se za loňskou sezonou a nastínil plány do té letošní Dominik Brož. První evropská soutěž startuje na začátku února Rally Liepaja v Lotyšsku.

Vytisknout

Diskuze: Dominik Brož se chystá na juniorské mistrovství Evropy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Rally Vsetín (CZE)

Ondřej Bisaha – do DS3 pravděpodobně už neusednu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud