Rodina pekařů vypálila všem rybník

Roman Ordelt, 18. září 2017, 09:10 Google+

Skvělé výsledky zajeli na srpnové Barum Czech Rally Zlín otec a syn Březíkovi. Zkušený Martin Březík vyhrál s přehledem třídu 3 a s předstihem si zajistil mistrovský titul v rámci TrueCam Mistrovství České republiky v rally 2017 v hodnocení produkčních aut. Benjamínek Adam Březík vybojoval v bitvě „dvoukolek“ skvělé šesté místo, v rámci nabité evropské konkurence ve třídě RC4 dojel na pátém místě a v hodnocení třidy 6 byl na šestém místě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Hustopeče (CZE)

Rally Hustopeče (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Spoluzakladatel pekařství Svoboda a Březík – pečivo s.r.o. Martin Březík slavil na domácí barumce jeden ze svých životních úspěchů. Společně se spolujezdcem Markem Omelkou na voze Mitsubishi Lancer EVO IX vybojovali v barvách slovenské stáje ČERVENÉ MRAVCE Rally Team mistrovský titul ve třidě 3 v rámci českého šampionátu. Před  samotným závodem řešili drobné trable ohledně vozu. „Měli jsme menší komplikace ohledně motoru, nakonec jsme použili starý motor. Vyměnili jsme turbo a investovali do převodovky. Hlavním úkolem bylo uspět v českém šampionátu a úkolu jsme se zhostili fantasticky. Auto fungovalo celý víkend bez problémů,“ pověděl jednapadesátiletý jezdec.

Martin Březík s Markem Omelkou začali barumku třetím nejrychlejším časem na divácké Super rychlostní zkoušce v ulicích nočního Zlína, po prvním prlůjezdu obávané erzety Troják se prodrali již do vedení, kde zůstali až do nedělního cíle. „Od začátku jsme jeli naplno. Na městském okruhu přišla drobná chybička, kdy jsme v jednom retardéru couvali a přišla ztráta pár vteřinek. Atmosféra na městské erzetě byla neskutečná, jedná se o nejlepší super speciálku v Evropě. První čtyři rychlostní zkoušky se jelo hodně rychle. Venca Kopáček nám hodně zatápěl, bohužel technická porucha ho předčasně vyřadila ze souboje. Letošní barumka byla extrémně náročná, co se týká náročnosti skladby tratě a počasí,“ uvedl Březík, pro kterého to byla devátá barumka a posedmé spatřil cílovou rampu.

Přitom zkušený jezdec neměl vůbec vydařený start do sezony. Na úvodní Valašské rally přišlo odstoupení hned na první erzetě. „Byla to předposlední zatáčka. Probrzdili jsme jedno místo, auto šlo do pole a poškodili jsme chladič,“ líčil Březík patálii na Valašsku. Zlínský jezdec si vše vynahradil na dalších soutěžích, na Šumavě ještě dojel druhý za Václavem Kopáčkem, ale v Českém Krumlově, Hustopečích a v Mladé Boleslavi již nenašel přemožitele a výhrou na barumce korunoval vydařenou sezonu v podobě mistrovského titulu. K výhře pomohly technické problémy nebo havárie největšího rivala Kopáčka. Jezdec z Lukova získal po mistrovském titulu v rallysprintech 2014 a prvním v českém šampionátu ve třídě 3 produkčních vozů před dvěma lety další mistrovský primát.

Martin Březík jel od červnové Rally Hustopeče v barvách slovenské stáje ČERVENÉ MRAVCE Rally Team. „Velmi dobrá spolupráce vznikla tím, že společnost Locar z Uherského Brodu připravuje auto i pro Richarda Pravdu. Sedli jsme si s manažerem týmu Petrem Hojnošem a domluvili se na skvělé spolupráci. Všechno fungovalo naprosto perfektně,“ uvedl jeden z nejrychlejších pekařů v Evropě.

Zlínský matador už přemýšlí nad plány pro příští sezonu. „Samozřejmě mě láká vyšší kategorie, nicméně je to stále pouze o penězích. Přemýšlím nad variantou odjet v příští sezoně dva až tři velké závody s vozem kategorie R5.  Zřejmě už nepojedu celý český šampionát. Pokud budu pokračovat s mitsubishi, ohlížím se po zahraničních startech. Láká mě šotolina, hodně krásná je asfaltová rally Valais ve Švýcarsku. Do auta jsme v poslední době hodně investovali. Už sice není v takové kondici, nicméně pořád je to s tímto autem krásné svezení.“

Martina s Markem uvidíme v letošní sezoně ještě na dvou startech. Nejdříve se představí v polovině října při Rally Vsetín a úspěšnou sezonu uzavřou začátkem prosince exhibičním závodem při Mikulášské rally ve Slušovicích.

Známé rčení, že jablko nepadá daleko od stromu, má uplatnění i v rodině Březíků, Martinův syn Adam zdědil závodnické vlohy. Jednadvacetiletý mladík proháněl při letošní Barum Czech Rally Zlín zkušenější jezdce a v našlapané konkurenci evropských dravců si dojel pro skvělé páté místo ve třídě a ve dvoukolkách pro šestou příčku. Startoval s vozem Peugeot 208 R2, navigoval ho zkušený Karel Voltner. „Nešlo nám ani tak o konečný výsledek, snažili jsme se především dojet do cíle. Chtěli jsme být ve dvoukolkách do desítky a konečný výsledek byl ještě lepší. Hlavním cílem  bylo zachovat chladnou hlavu a jet své tempo a nevymýšlet na trati blbosti. Přímo unešen jsem byl atmosférou kolem trati, podpora fanoušků a známých byla neskutečná. Každý rok se kolem trati schází stále více a více nadšených fandů,“ řekl talentovaný jezdec, který za svými zády nechal takové jezdce jako jsou Chris Ingram z Velké Británie, Baňaz Bugra z Turecka, Jerzy Tomaszczyk z Polska, Lumír Firla, Dominik Brož nebo Tomáš Pospíšilík z České republiky. Před zlínskou rally absolvoval letos jen dva závody, rallysprinty ve Slušovicích a Vyškově. „Chodím do práce na noční směny a do poslední chvlíle nebylo jasné, že pojedeme. Před soutěží jsme jeli v úterý krátký trest a poté jsme už vlítli na seznamovačky. Na delší přípravu opravdu nebyl čas,“ vysvětlil Adam, který datuje začátky v rally před dvěma lety a v loňském roce úspěšně bojoval ve značkovém seriálu Opel Adam Cup.

Adam má v letošní sezoně pronajatý vůz Peugeot 208 R2 z kroměřížské stáje Večerka Racing. „Děkuji jim za perfektní přípravu a bezchybný servis. Hodně mně pomáhá táta, který je mým vzorem. Vím, že motoristický sport je o financích, nicméně rád bych v budoucnu někdy startoval na soutěži mistrovství světa,“ uzavřel mladý jezdec.

Na Adamův výkon byl právem pyšný otec Martin: „Klobouk dolů před jeho výkonem. Od Vyškova v autě neseděl, nicméně společně s Karlem odvedli luxusní práci. Zajeli perfektní výsledek a v obrovské konkurenci evropských juniorů  až neskutečný. Vím, že umí jet rychle, ale ve svém mladém věku potřebuje udržet koncentraci na uzdě a jet především hlavou. Obával jsem se, aby neskončil v přemíře snahy mimo trať. Naštěstí se tak nestalo, zaslouží velkou pochvalu.“

Letošní sedmačtyřicátý díl barumky byl vydařeným ročníkem a přinesl hodnotnou sportovní podívanou v báječné atomosféře. „Podél trati byli neskuteční diváci, lidé stáli na přejezdové trase před domy, skandovali a mávali. Neskutečná divácká kulisa, organizace jako vždy perfektní. Závěrem musím poděkovat všem našim partnerům, kteří nezištně pomáhají. Vyzdvihnout musím Locar tým s panem Vilémem Loveckým, všem patří velké poděkování,“ uzavřel staronový mistr České republiky ve třídě 3.

Vytisknout

Diskuze: Rodina pekařů vypálila všem rybník

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Vrátí se, alespoň částečně, Loeb k Citroënu do WRC?

Loeb má u Citroënu dveře otevřené, záleží jen na něm

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud