KOWAX Valašská rally ValMez nabídne kvalitu i kvantitu

Tomáš Plachý / Dušan Póč, 15. března 2018, 19:24 Google+

K úvodnímu podniku Autoklub MČR v rally 2018 – 37. KOWAX Valašské rally ValMez - je přihlášeno 85 týmů, které budou ve dnech 23. – 25. března soupeřit na severovýchodě Moravy o premiérové mistrovské body.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valašská Rally (CZE)

Valašská Rally (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Až do posledních minut uzávěrky přihlášek nebylo možné odhadnout, na jakém počtu se zastaví soupis registrovaných týmů. Některé přihlášky dorazily doslova „za minutu dvanáct“. Organizační tým se nakonec dočkal přihlášek jedenácti prioritních jezdců ASN. Všichni, kromě Jana Dohnala s Fordem Focus WRC, disponují vozy kategorie R5. A z nich pravděpodobně vzejde vítěz 37. ročníku KOWAX Valašské rally ValMez. Nejvyšší pozice startovní listiny patří první trojici loňského šampionátu. Jednička je přidělena úřadujícímu šampiónovi Janu Kopeckému (Škoda Fabia R5), jenž bude zároveň na Valašské rally obhajovat vítězství. Sekundovat se mu bude snažit dvojice Fordů Fiesta R5 v rukou Václava Pecha a Jana Černého, dalším do party je druhý jezdec tovární stáje Škoda Motorsport Ole - Christian Veiby z Norska.

Jak je z toho přehledu patrné, o čelní příčky se s jistotou poperou soutěžní modely značek Škoda a Ford. Fanoušci se mohou těšit na osmnáct vozů specifikace R5 (9 obou značek). Za volantem fabie se dále objeví třeba Jaromír Tarabus, Vojtěch Štajf či Filip Mareš, naopak na fiestu sázení Martin Vlček, Jaroslaw Szeja či Václav Kopáček. Nejobsazenější třídu 2 (celkem 19 vozů) doplňuje rožnovský Miroslav Jakeš se Škodou Fabia Super 2000.

Kromě Nora Veibyho se s vozem kategorie R5 objeví na startu i další dva zahraniční jezdci – Slováci Jaroslav Melichárek a Vladimír Hanuš (oba Fiesta R5). Celkem se na Valašku přihlásilo deset zahraničních posádek, převážně z Polska (6).

Ambice na desítku budou mít i vozy specifikace WRC, které kromě Jana Dohnala nasadí také Karel Trněný (Škoda Fabia WRC) a Silvestr Mikuláštík (Škoda Octavia WRC). První dvacítka startovní listiny tak nabízí pouze speciály těchto svou kategorií…

V dalším sledu se budou ucházet o přízeň fanoušků nejrychlejší produkční vozy (Martin Březík, Jaroslav Pešl, Jan Jelínek, Martin Šikl – 9 vozů), atraktivní „gétéčka“ (Petr Nešetřil, Miroslav Janota, premiéra Abarthu 124 rally Martina Rady v MČR) a nejrychlejší „dvoukolky“ (Lumír Firla, Václav Stejskal, Andrej Barčák, René Dohnal, Julian Wagner, Matěj Kamenec, Tomáš Knápek). Právě třída 6 (vozy specifikace R2) je ve „startovce“ zastoupena osmnácti automobily, je tak druhá nejobsazenější. Na opačném protipólu je třída 12 s jediným zástupcem, dříve populární třída 10 dokonce zcela chybí.

„Vzhledem k termínové blízkosti úvodního moravského závodu RSS jsme tajně doufali v osmdesát startujících, což by vyrovnalo loňský počet. Nakonec se v posledních minutách tuto hranici podařilo překonat. Navíc kromě kvantity nás těší hlavně kvalita. Devatenáct vozů třídy 2, včetně dvou továrních posádek, a tři speciály WRC, to je určitě dobrý vklad pro fanoušky, aby k tratím Valašky zamířili,“ raduje se šéf organizačního týmu Jaromír Tomaštík.

Tipy:

Premiéra městské RZ ValMez (3,51 km) v harmonogramu KOWAX Valašské rally. Zkouška se uskuteční v sobotu 24. března od 19:10 hodin. Zkouška bude okruhová (2 kola + výjezd), kolem zimního stadionu a dalších městských sportovišť.

Fanoušci rallysportu se mohou těšit na téměř dvě hodiny živého vysílání z letošní KOWAX Valašské rally ValMez. V neděli 25. března 2018 od 12 do 13:30 hodin nabídne stanice ČT Sport souvislý přenos z RZ 12 Tatra (start 12:05) a RZ 13 Tatra (start 12:24) z kopřivnického polygonu. Projekt „Valaška Live“ se potom přesune do Juřinky. Odtud mohou televizní diváci sledovat od 15 hodin závěrečný test soutěže RZ Juřinka. Dvacetiminutový přenos nabídne živý vstup z cíle poslední rychlostní zkoušky ve Lhotce nad Bečvou, kde ČT Sport zprostředkuje divákům bezprostřední dojmy nejúspěšnějších posádek 37. ročníku valašské soutěže před příjezdem na cílovou rampu na náměstí ve Valašském Meziříčí.

„Dvě RZ v jedné“… Aby měli diváci u obrazovek možnost vidět to nejatraktivnější, zapracoval organizační tým na časech startů nejrychlejších posádek do RZ 12 a 13. Časový odstup mezi starty je tak pouhých devatenáct minut… Jak je to možné? Z kontroly přeskupení před startem RZ12 pojedou posádky ve dvouminutových intervalech. Následně absolvují první průjezd. Po projetí deseti soutěžních vozů se posádky z čela průběžného pořadí začnou řadit v sudé minutě ke startu do RZ13.
 

Informačním kanálem 37. KOWAX Valašské rally ValMez 2018 je stránka www.valasskarally.cz, informace k soutěži naleznou zájemci také na facebookovém profilu Valašská Rally Valmez.

Vytisknout

Diskuze: KOWAX Valašská rally ValMez nabídne kvalitu i kvantitu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Vsetín (CZE)

KIT racing ve Valmezu se změnami

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud