Rally Norway: Preview

Tomáš Urban, 10. února 2009, 13:35 Google+

Kolotoč mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje druhým podnikem v Norsku. Soutěžící se tedy utkají na sněhu a ledu.Premiéra Fabie S2000 na soutěži MS.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Gronholm, Marcus

Gronholm, Marcus | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

V roce 2007 se jelo v Norsku naposledy. Tehdy bojovaly o vítězství dvě posádky Fordu – legendární Marcus Gronholm a Mikko Hirvonen. Nakonec se štěstí usmálo na Hirvonena, který zvítězil. Na druhého Gronholma najel v cíli pouhých devět a půl vteřiny.

Nesmíme zapomenout i na vynikající osmé místo našeho Jana Kopeckého s Fabií WRC. Na startu se objevil i kroměřížský Jan Štěpánek. Ten ale nedokončil pro zdravotní problémy spolujezdce.


Místopis


Země hor, jezer, lesů, sněhu a ledu a příjemných lidí. Takto lze v krátkosti charakterizovat Norsko.


Země má 4,5 mil. obyvatel. Státním zřízením je to unitární stát a  parlamentní  monarchie. Králem je Harald V.  Norsko je rozděleno do 19 krajů. Měnou je norská koruna. K časovému harmonogramu je třeba připočíst hodinu.


Země si velmi zakládá ne ekologii. Největším bohatstvím jsou nerostná naleziště – ropa a zemní plyn. Také velmi kvete rybolov a těžba dřeva.


Trať


Centrem rally je Hammar. Město známé z olympijských her. Celkově se trať  vine okolím Hammaru a Lillehameru.  Servisní areál je v olympijské hale s názvem The Vikings Ship.  Povrchem rally je samozřejmě led a sníh.


Ve čtvrtek ráno  je na programu shakedown, který je 9 km od Hammaru ve městečku Nydal a měří 3,38 km.


Ve čtvrtek večer je slavnostní start v hlavním městě Norska v Oslu. Zde  se pojede od 19:00 superspeciálka.


První etapa začíná v pátek v 07:00. Jede se v okolí města Kongsvinger. Jedinou zkouškou z původního ročníku zůstala RZ 8. Zbytek RZ je nových. Celkem má etapa 126 ostrých kilometrů a 350 km přejezdů.


Druhá etapa začíná v sobotu 06:20. Zde jsou rychlostní zkoušky stejné jako v roce 2007. Vždy závěr sekce se jede RZ Hammar a to jako superspeciálka. Celkem posádky najedou 124 ostrých kilometrů. Přejezdů je o něco méně a to 276 km.


Neděle se opět startuje v 6:20. Z původních zůstala akorát RZ 19, zbytek jsou nové. Etapa má 126 ostrých kilometrů. V cíli můžeme posádky očekávat v 15:15.


Favorité

Opět nastává otázka koho favorizovat. Na snadě jsou tři jména Loeb, Hirvonnen a Latvala. Překvapit může kdokoli ze severských jezdců. Jmenujme třeba Aavu, Henninga Solberga. Bude velmi zajímavé sledovat jak si s Citroenem Xsara WRC poradí Petter Solberg. V loni ve Švédsku jel velmi dobře Ostberg se Subaru WRC, uvidíme jak mu to půjde letos.

Česká účast


Soutěž je součástí PWRC, ve kterém máme letos tři zástupce. Martin Prokop s Janem Tománkem a Mitsubishi Lancer EVO IX (st.č. 31).


S podporou Pirelli Rally Star Driver pojede s Mitsubishi Lancer EVO IX mladý Martin Semerád s Bohoušem Ceplechou (st.č. 35).


Třetím zástupcem je Miroslav Tarabus s Danielem Trunkátem a Fiatem Punto S2000. (st.č. 44).

Čtvrtým zástupcem je Škoda Fabia S2000 se švédským jezdcem Patrickem Sandellem za volantem. Startující pod hlavičkou Red Bull Racing.


Všechny posádky to budou mít velmi těžké. Místní jezdci jsou velmi rychlí. Sandell se bude sžívat s novým vozem, Martin Semerád s jízdou na ledovém povrchu, stejně jako Míra Tarabus. Martin Prokop může zůročit všechny své dosavdní zkušenosti a být velmi vysoko v pořadí.


Velmi dobré by bylo vidět všechny posádky v cíli a nejlépe na těch nejlepších pozicích.

Celkem se přihlásilo 75 posádek. 17 vozů WRC.

Sledujte spolu s námi průběh Rally Norway v on-line článku.

Mapy RZ
Časový harmonogram
Startovní listina

Vytisknout

Diskuze: Rally Norway: Preview

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Sandell, Patrik

Patrik Sandell: Video rozhovor

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud