Šéf FIA Todt uvažuje o zrušení pravidla superrally

Ringo / mediafax, 25. prosince 2010, 20:12 Google+

Šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt není příznivcem pravidla superrally, díky němuž mohou jezdci v seriálu MS dokončit závod s časovou penalizací, přestože neabsolvovali všechny rychlostní zkoušky. V sobotu o tom informoval server Autosport.com.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wilson, Malcolm

Wilson, Malcolm | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Pravidlo o superrally bylo poprvé vyzkoušeno v roce 2004 a Todtovi se nelíbí. Proto nyní uvažuje o jeho zrušení. Má však i řadu oponentů, kteří tvrdí, že by diváci přišli o lepší sportovní zážitky a mladí závodníci by měli méně příležitostí získávat zkušenosti.

"Nejsem fanoušek superrally, ale možná je to dobré pro diváky, kteří jedou dlouhou cestu a chtějí vidět co nejvíce vozů. Možná bychom mohli vypadnuvším posádkám dovolit v dalším průběhu závodu testovat. Ale aby mohli jezdci získávat body poté, co už jednou odstoupili. Tohle se mi nezdá přirozené," uvedl šéf FIA.

Todt zároveň dodal, že o případném zrušení pravidla superrally se ještě povedou jednání, a proto nepředpokládá rychlé rozhodnutí. "Nejprve si musíme být jistí, že půjde o správnou změnu. Jinak to nemá smysl," podotkl nejvyšší představitel Mezinárodní automobilové federace.

Zástupci týmů zapojených do seriálu mistrovství světa jsou pro zachování současného pravidla, které posádkám umožňuje i přes poruchu nebo havárii dorazit s časovou penalizací do cíle závodu. "Pro privátní týmy je superrally velmi dobrá, protože když by vypadly v prvním testu, bylo by jejich snažení k ničemu a za vynaložené peníze by si moc nezajezdily. Takto dává pilotům možnost získávat zkušenosti a na trati je více vozů," prohlásil šéf Fordu Malcolm Wilson.

Vytisknout

Diskuze: Šéf FIA Todt uvažuje o zrušení pravidla superrally

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Basso, Giandomenico

Monte Carlo: Basso stále hledá vhodný vůz

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud