Dejte mi Citroën - a oni mu ho dali

iM2, 14. srpna 2013, 20:17 Google+

Je až neuvěřitelné, jak jeden jezdec dokáže v jedné rally, kterou navíc ani nedojel, ovlivnit myšlení továrního týmu. Přečtěte si zajímavé shrnutí situace kolem Krise Meekea.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Sordo, Dani - Del Barrio, Carlos | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Kris Meeke ve Finsku po nehodě na předposlední zkoušce sice nedojel, ale jeho jízda byla dostatečná na to, aby přesvědčila Yvese Mattona, aby mu zajistil tovární sedačku pro soutěž v Austrálii. Kris byl vždy v kontaktu s koncernem PSA. Už svůj první větší mezinárodní úspěch si zajistil v roce 2005 v JWRC s Citroënem C2 S1600. V roce 2009 získal titul v IRC s týmem Peugeot UK. A několik let předtím i potom pro koncern pracoval jako testovací jezdec. Naposledy se například podílel na vývoji nového Peugeotu 208 T16. 

Úspěch v IRC roku 2009 mu zajistil tovární sedačku v nově vznikajícím týmu Mini ve WRC. Jeho týmovým kolegou se později stal Dani Sordo, kterého v Austrálii připraví o místo. Vraťme se však ještě k Mini, plán byl jasný - v roce 2011 testovat a zajet pár soutěží a od sezony 2012 odjet celou sezonu. Rok 2011 však byl pro celý tým Mini, který vedl Prodrive, katastrofou. Týmu se asi i kvůli pokračující recesi nepodařilo sehnat hlavního sponzora. Ve Walesu byl Kris Meeke před poslední etapou čtvrtý pouhých 1,8s za Henningem Solbergem, nakonec se mu podium získat nepodařilo. Kdyby se to tehdy povedlo, tak by to bylo první podium pro jezdce z UK na domácí soutěži za dekádu.

Pak přišel odchod Mini z WRC. Prodrive bojoval dále, ale pro rok 2012 už pro Ira neměli místo. Abychom byli úplně přesní, tak se Kris během celého roku jednou svezl – na Lurgan Park Rally v Irsku, kterou vyhrál. Dokud se tedy nedohodl s Citroënem na startu ve Finsku, tak to vypadalo, že jeho možná posledním startem ve WRC zůstane soutěž ve Walesu v listopadu roku 2011. Pro závodního jezdce je to hodně dlouhá doba. 

Během soutěže ve Finsku se předvedl v dobrém světle. Že by Kris útočil na vítězství, to nikdo nečekal. Že však bude více méně držet krok k Mikkem Hirvonenem, to čekal jen málokdo. Takovým highlightem jeho finského vystoupení je asi druhá pozice na RZ13 (Mökkiperä). V cíli RZ18 novinářům sympaťák z Irska řekl: „Dejte mi Citroën, to je to tajemství. Toto auto je fantastické!“

Sordův Citroën DS3 WRC převezme v Austrálii Meeke

Na druhém průjezdu RZ Ouninpohja však skončila jeho pouť Finskou rally v kotrmelcích. Yves Matton mu teď splnil jeho přání a Kris tak bude moci se svým spolujezdcem, Chrisem Pattersonem, reprezentovat tým Citroën Total Abú Dhabí na Coffs Harbour. Už se také objevily zvěsti, že by měl být Kris pro příští rok předběžně domluven s Hyundaiem. 

Jisté je pouze to, že v Austrálii Kris Meeke pojede s DS3 WRC, že zde jezdec nikdy předtím nejel a že se bude jednat o jeho teprve druhý start s Citroënem DS3 WRC. Takovou zajímavostí také je, že to byl právě Dani Sordo, který “vyhrál“ interní souboj o starty s Mini Countrymanem WRC Prodrivu v roce 2012. Slušné výkony z tohoto roku mu přinesly novou smlouvu s Citroënem, který znal již z dřívějšího působení, nyní je to však Kris Meeke, který po slušném výkonu ve Finsku, kde byl naopak Dani Sordo bezzubý, nahrazuje Španěla pro Austrálii. 

Vytisknout

Diskuze: Dejte mi Citroën - a oni mu ho dali

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Neuville, Thierry - Gilsoul, Nicolas

FIA odmítla vyškrtnutí Acropolis z kalendáře

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud