Hirvonen s MINI X-raidu na Dakaru 2016

iM2, 14. července 2015, 22:24 Google+

Mikko Hirvonen našel novou výzvu - nebude testovačem týmu Toyota, ale zúčastní se s týmem X-raid Rally Dakar 2016.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko

Hirvonen, Mikko | foto: M-Sport

Sdílejte článek

První seznámení se s Mini All4 Racing dopadlo očividně pozitivně. Mikko Hirvonen odstartuje společně s X-raidem na Dakaru 2016. Aby měl Fin přechod k vytrvalostním soutěžím co možná nejjednoduší, tak jej bude navigovat velezkušený Michel Périn. Francouz na Dakaru slavil vítězství už čtyřikrát - naposledy v roce 2014 s Nanim Romou.

Périn se tak vrací ze svého důchodu, když už na testovacích jízdách seděl vedle Hirvonena. "Auto a terén jsou kompletně odlišné od toho v MS v rally. World Rally Car je preciznější a dává větší zpětnou vazbu, ale nedosáhnete s ním na body, které poskytuje Mini. Je neuvěřitelné, jak silné auto je. Rychlost není problémem, ale poznat limity auta, to je těžké," říká Mikko Hirvonen.

Fin by se měl na první vytrvalostní soutěži představit už koncem července na španělské Baja Aragon. "Mikko na nás během testu zanechal velmi dobrý dojem a sám se také cítil hned na první pokus v novém terénu dobře. I tak bychom ale neměli mít od prvního Dakaru moc vysoká očekávání. 

Musí posbírat ještě mnoho zkušeností, protože Dakar je jedinečnou soutěží. V Michelovi má velmi zkušeného navigátora, který jej může podpořit v mnoha ohledech," řekl Sven Quandt, týmový manažer  X-raidu.

Také Hirvonen se na svůj nový úkol těší: "Jde hodně o zkušenosti. Dakar je tak dlouhou soutěží a duny jsou úplně jiným světem. Projet je bez nějakého většího problému nebo uvíznutí, by bylo skvělým výsledkem pro můj první Dakar. 

Baja Aragon vyžaduje jezdecký styl, kterému jsem více zvyklý. Ale být na trati bez rozpisu, to pro mě nebude jednoduché a v Mini ještě musím získat lepší pocit. Ale v autě se cítím dobře a vše funguje dobře. Doufám, že na Baja Aragon budu moci získat pár dobrých časů," uzavírá Fin.

A co Loeb?
Z bývalých soutěžáků si s myšlenkou startu na Dakaru nepohrává jen Hirvonen - také Sébastien Loeb nedávno testoval Peugeot 2008 DKR a po testu řekl: "Bylo by to novou výzvou [Dakar] a líbilo by se mi to. Ale příprava by musela klapnout zároveň s mým aktuálním programem ve MS cestovních vozů, což by momentálně bylo těžké."

Vytisknout

Diskuze: Hirvonen s MINI X-raidu na Dakaru 2016

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Kubica, Robert

Kubica: O budoucnosti rozhodnu do konce srpna

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud