Fordy zatím první, co na to Hirvonen?

Hirvonen, Mikko | foto: Ford Motor Company

Tým BP Ford World Rally Team obsadil první dvě pozice v úvodní etapě Norské Rally. Mikko Hirvonen se spolujezdcem Jarno Lehtinenem se ujali vedení v soutěži již od úvodních metrů.

Posádku Fordu Focus WRC 06 dělí  15.5 vteřiny od týmových kolegů Marcuse Gronholma a Tima Rautiainena.

Jen týden po jasném vítězství ve Švédsku plynule tým BP Ford navázal i v Norské Rally. Hirvonen zvítězil ve dvou z dnešních osmi rychlostních zkoušek v okolí Kongsvingeru a nejhůře skončil na čtvrté pozici. Po první rychlostní zkoušce se na druhé pozici v průběžném hodnocení usadil Marcus Gronholm a tuto pozici neopustil po celý den.

Norská Rally je považována za největší sportovní událost od olympijských her v Lillehammeru v roce 1994. Tento fakt potvrzuje účast více jak 10000 norských fanoušků v ulicích Hamaru při slavnostním zahájení prvního ročníku Norské Rally jako součásti mistrovství světa. Další tisíce diváků se očekávají, že budou k vidění na jednotlivých rychlostních zkouškách.

I přesto, že došlo k oteplení a ranní teploty se pohybovaly pouze jen pár stupňů pod bodem mrazu, povrch vozovek byl pokryt sněhem, který zakrýval ledový podklad. Oba jezdci týmu BP Ford  zvolili pneumatiky BF Goodrich s dlouhými hřeby, aby měli zajištěnu dostatečnou trakci.

Mikko Hirvonen zvítězil hned v úvodním testu a ujal se vedení před Marcusem Gronholmem o 11.1 vteřiny. Zvítězil i v RZ 3, která byla druhým průjezdem úvodního testu. Časový rozestup mezi jeho o 13 let starším kolegou se již po celý zbytek dne výrazně neměnil a zastavil se na hodnotě necelých šestnácti vteřin.

„Dnešek byl jeden z nejlepších dní v mé kariéře,“ řekl Mikko. „Jel jsem velice rychle a bojuji s Marcusem a Sebastianem. Dnes ráno jsem se cítil velice dobře a rozhodl jsem se jet na hraně, ale byl jsem opravdu překvapen, že jsem v čele. Snažím se jet ve svém tempu a nevěnuji pozornost časům soupeřům. Musím udržet nastavené tempo, protože Marcus se Sebastianem jsou pořád velice blízko, myslím si, že jsem schopen udržet nastavené tempo, ale je velice jednoduché udělat nějakou chybu,“ dodává Hirvonen.

Foto: Ford

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy