Rally Japan WRC - preview

Gronholm, Marcus | foto: Ford Motor Company

Po dvou evropských asfaltových podnicích zavítají jezdci mistrovství světa v rally opět na šotolinu, tentokrát do Japonska. Na jezdce čekají už nadcházející víkend nevyzpytatelné, často velice úzké lesní cestičky, a hlavně stejně nevyzpytatelné japonské proměnlivé počasí.

Tato rally je v kalendáři mistrovství světa od roku 2004. Vzhledem ke vzdálenosti soutěže od centrál většiny týmů se rally účastní většinou silné tovární týmy a účastníci PCWRC. Nesmíme taky zapomenout na místní matadory.

TRAŤ

Soutěž je situována na nejsevernější japonský ostrov Hokkaido, do města Obihiro. Na soutěžící čeká čtvrteční shakedown a  355 ostrých km rozdělených do tří dnů. První den posádky absolvují 105,96 km RZ na čtyřech úsecích, vždy dvakrát, večer následuje superspeciálka v Obihiru. První RZ startuje 26.10. 0:33 našeho času.

Druhá etapa je nejdelší, RZ měří 146,58 km RZ na 5ti úsecích, zase vždy dvakrát, a večer následuje superspeciálka v Obihiru. V této etapě je nejdelší zkouška soutěže měřící 34,96 km.

Třetí etapa čítá 102 ostrých kilometrů na 3 úsecích vždy dvakrát, opět zakončených superspeciálkou.

Pořadatelé letos vycházeli především z loňských úseků, vždy ale s několika kosmetickými úpravami. Superspeciálka  RZ 9/10/19/20/27 Obihiro se naposled jela v roce 2006, zbytek trati vychází z roku 2004 a 2005.

FAVORITÉ

Letošní sezóna je poznamenaná obrovsky vyrovnanou bitvou  o světový titul. Gronholm má na druhého Loeba náskok 4 body. Nesmíme však zapomenout, že v loňském ročníku zvítězil Loeb a to o pouhých 5,6 vteřiny před Gronholmem. O dalších 45 vteřin zpět byl Hirvonen. Odstup ostatních posádek  se pohyboval v řádu minut. Tolik loni.

Pojďme v rychlosti projít startovní listinu. Loebovi bude krýt záda jako loni nešťastně vyloučený Dani Sordo, u Fordů vsadili na osvědčenou dvojku Gronholm a Hirvonen. Vozy těchto týmů můžeme očekávat v první pětce. Překvapit může jako loni Atkinson se Subaru a pokud se dobře vyspí tak i Solberg. Rovněž překvapit může Stohl s Xarou Kronosu. Tým Stobart Ford nasadí Wilsona a Henniga Solberga, velmi pěkné výkony podává Latovala jedoucí opět za Stobart Ford. Sbírat zkušenosti jede tým Munchi´s Ford WRT. Jako trojka Subaru jede Xevi Pons.

Rally Japan je součástí PCWRC , tudíž nemohou chybět přední týmy této kategorie. Arai, Higgins a Sohlberg. Jediným kdo startoval loni je Arai, ale s WRC. Startuje i loňský vítěz Nutahara a loni druhý v ČR známý Pozzo. Překvapit může mladý Flodin. Z našim fanouškům známých jezdců se již opět zúčastní Leszek Kuzaj.

Startovní listina čítá 116 posádek. Tovární týmy Citroen Total , BP Ford World Rally Team , Subaru World Rally Team , polotování OMV Kronos, Stobart FORD, Munchi´s FORD WRT. A také soutěžíci PC WRC a místní matadoři.


ČASOVÝ HARMONOGRAM

Vzhledem k časovému posunu ČR oproti Japonsku zde uvedu časový harmonogram soutěže i „našimi“ časy . A pozor již dnes SHAKEDOWN.

 




Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy