Trojan získal titul, o kterém rozhodla až poslední rychlostní zkouška poslední soutěže Mediasport MMČR v rally

rally český krumlov | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Jiří Trojan s Evou Trojanovou na trati zkrácené Rally Bohemia 2009 V neskutečné drama se proměnil souboj o mistrovský titul ve třídě A7 v rallye. Manželé Trojanovi s vozem Renault Clio R3 Maxi týmu ČK motorsport nastupovali do poslední soutěže Mediasport MMČR v rally, kterou byla Rally Bohemia, s pětibodovou ztrátou na doposud vedoucího Jana Vaňáče, jedoucího na totožném voze, a k zisku titulu potřebovali zvítězit, v případě druhého místa pak musel Vaňáč skončit nejlépe čtvrtý.

Zápletka začala už před startem, když kvůli silnému sněžení v Jizerských horách nemohly posádky absolvovat předepsané tréninkové jízdy a z harmonogramu soutěže byly vyřazeny rychlostní zkoušky na Jablonecku a Semilsku. Posádky tak absolvovali pouze šedesát kilometrů rychlostních zkoušek oproti původně dvě stě dvaceti plánovaným. Z náročné soutěže se tak rázem stal sprint, kde o výsledku rozhoduje každá chybička. Jiří Trojan začal velice dobře a první (zároveň jedinou) páteční rychlostní zkoušku vyhrál s náskokem sedmi sekund před Tomkem a dvanácti před Vaňáčem.

V sobotu byl na programu trojí průjezd RZ Vinec (délka šestnáct kilometrů) a čtyři okruhy na autodromu v Sosnové (délka pět kilometrů). Trojan zvolil při deštěm smáčeném prvním průjezdu Vincem jízdu na jistotu a prohrál s Tomkem o šestnáct sekund. Při druhém průjezdu zabral, a vrátil mu necelé čtyři vteřiny. Stejný čas při třetím průjezdu této rychlostní zkoušky by stačil na udržení kontaktu s vedoucím závodníkem. Trojan však v této vypjaté situaci chyboval a otřel své Clio lehce o svodidla a ztratil na Tomka dalších sedm sekund. Celkově ztrácel před posledním měřeným úsekem v Sosnové už dvanáct sekund, což nebylo v případě Tomkovi bezchybné jízdy možné stáhnout. Skutečné drama se ale začalo rozvíjet na třetím a čtvrtém místě. Josef Dvořák s dieselovou Fabií stáhl takřka minutovou ztrátu na Vaňáče z páteční rychlostní zkoušky způsobenou uvolněnou hadicí turbodmychadla na 2,8 sekundy. O všem měla tedy rozhodnout poslední „erzeta“, okruh na Autodromu Sosnová.

Tu Jiří Trojan absolvoval v čase tří minut a padesáti tří vteřin a nezbylo než čekat na výsledek soupeřů. Tomek, který nastoupil na start paralelní zkoušky proti Vaňáčovi chyboval ve druhé zatáčce a dělal hodiny !!! Ve výsledku ale ztratil pouze pět sekund, což mu zaručilo vítězství v soutěži. O titulu ve třídě A7 mohl tak rozhodnout již pouze Dvořák, který by musel zajet čas pod tři minuty a padesát sedm vteřin, a tím odsunout Vaňáče na čtvrté místo. Dieselová Fabie nepůsobila na trati zrovna dravě, ale čas oznámený komentátorem – tři minuty a padesát tři sekund byl jasný. Tým ČK motorsport na tribuně začal slavit!

TITUL MISTRŮ REPUBLIKY V MEDIASPORT MMČR V RALLY VE TŘÍDĚ A7 PRO ROK 2009 ZÍSKALI MANŽELÉ Jiří a Eva TROJANOVI z Katovic.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy