Agrotec Petronas rally zve na tradiční taháky

Rally Hustopeče (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Téměř dvě desítky kilometrů šotolinových úseků v průběhu AGROTEC PETRONAS rally 2022! To je jeden z tradičních taháků, proč se do Hustopečí vrací soutěžní posádky i fanoušci. Letošní start se neúprosně blíží, první vůz sjede ze startovní rampy v pátek 17. června 2022 v 18 hodin. Dvoudenní hustopečská soutěž je zařazena do Mistrovství FIA Zóny střední Evropa (CEZ), českého a slovenského šampionátů v rally a v rally historických vozidel.

Pro více než stovku přihlášených je připraveno šest rychlostních zkoušek, v každé etapě tři, vždy ve dvou průjezdech. Jak už bylo uvedeno, bez změny se proti loňskému ročníku odjede pouze sobotní test Šitbořice. Zbylých pět úseků doznalo v řadě případů zásadní proměny. Nejedná se jen o průjezdy v opačném směru, ale pořadatelům se podařilo zařadit právě nové šotolinové pasáže nad Kurdějovem.

A kam Vás tedy nejlépe pozvat? Kdo hustopečské tratě zná, při pohledu na mapu si jistě najde své favority. Prvním z taháků jsou průjezdy Vlčí dolinou v rámci RZ 1/5 Vlčí dolina (úsek 3,50 – 6,20 km) nebo v opačném směru v rámci RZ 9/12 Diváky (17,00 – 19,70 km).

Na obou těchto úsecích najdete i známé odbočení „U Haldy“. Vyvýšený prostor sice buldozery mezitím rozhrnuly, ale populární vracák při Divácké rychlostce zůstane samozřejmě zachován.

Mnoho diváckých míst nabízí i test Němčičky. Pasáže nad Horními Bojanovicemi doplní průjezd lesního úseku a následně šotolinové pasáže k rozhledně na Kraví hoře, své příznivce si jistě získala vracečka u koupaliště v Němčičkách či odbočení vpravo v Bořeticích (směr k letišti). Poslední místo zvané Puclejty je těsně před cílem, kde se objíždí ostrůvky a následuje cílová pravá přes horizont.

Obě páteční sekce uzavře zkouška Kurdějov. V tomto případě s průjezdy typických mostků, po mnoha letech v opačném směru. Za Kurdějovem jsou vegetací zarostlé zatáčky, které končí horizontem a pravou zatáčkou z kopce dolů. Zde je možné sledovat průjezd serpentinou i těžké odbočení přes mostek k solární elektrárně. Toto je nejbližší místo z centra Hustopečí. Novým místem je i vracečka ze šotoliny na asfalt před sjezdem do Kurdějova. V tomto místě se trať přibližuje k RZ 1,4. Mezi oběma zkouškami je jen sto metrů a pohyb zde bude výrazně omezen.

V sobotu doporučujeme začít soutěžáckou pouť na Starovicích, která byla léta synonymem pro okruhovou zkoušku. Letos se ale kroužit nebude, jde totiž o klasickou erzetu s délkou přes jedenáct kilometrů. Prvním tipem je přehledný nájezd na hlavní, s přístupem od Uherčic, klasikou je pak ve Starovicích divácké místo „U koní“.

Na nejkratším měřeném úseku Šitbořice divácká místa nemáme, ale i zde si fanoušek hustopečského závodu bude vědět rady. Jedním ze zajímavých míst je levé odbočení na hlavní silnici od Divák směrem na Martinice, stejně jako levá ostrá zatáčka u skládky nad zmíněnou obcí.

A to nejdelší nakonec! RZ 9/12 Diváky bude s délkou 20,65 km nejdelší zkouškou závodu. Na některá místa jsme vás upozornili už v úvodu, nyní je doplňme o přehledný úsek v obci Diváky (průjezd kolem ostrůvku), levou vracečku u Šitbořic či širokou přehlednou zatáčku před Nikolčicemi. Rychlou šotolinu najdete i na výjezdu z této obce, její konec „U Stožáru“ nebude pro znalce hustopečských rychlostek neznámou.

„Předem děkujeme za Vaši disciplínu. Prosíme, vždy se řiďte pokyny přítomných pořadatelů. Budete-li chtít změnit místo ke sledování rally oslovte pořadatele a ti vám poradí. Na území Lesů ČR v oblastech chráněných jako přírodní rezervace (PR) nebude umožněn vstup divákům. Jsme rádi, že můžeme krásné lesní úseky využít, proto prosím dodržujte tyto pokyny a zakázané vstupy do označených oblastí,“ věří v úspěšný průběh závodu zástupce ředitelky a bezpečnostní činovník Bořivoj Plšek.

Více informací k soutěži bude postupně zveřejněno na oficiální stránce www.agrotecrally.cz, řada novinek bude dostupná i na facebookovém profilu Agrotec rally Hustopeče.

AGROTEC PETRONAS rally Hustopeče 2022, tiskový servis

Tomáš Plachý

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy