Rally Vsetín přípravou na Central European Rally

Rally Vsetín (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Předpoklady se stávají skutečností, XIX. ročníku RENTOR - PARTR Rally Vsetín (13. – 14. října 2023) využije k přípravě na světovou Central European Rally několik posádek. Aktuálně je tím hlavním tahákem bývalý tovární jezdec Fordu a třetí muž průběžného pořadí WRC2 Gus Greensmith, kterého bude navigovat Jonas Andersson.

Námluvy německého týmu Toksport a pořadatelského Autoklubu Vsetín – město v AČR započaly už před několika měsíci a aktuálně je v registračním systému výsledek. Na startu ve Vsetíně se objeví Gus Greensmith. Šestadvacetiletý Brit se v sezónách 2021 a 2022 pravidelně objevoval za volantem továrního speciálu stáje Ford M-Sport. Jeho maximem je čtvrtá příčka ze Safari rally 2021 a tři páté příčky z dalších světových startů (Portugalsko 21, Akropolis 21, Sweden 22). Pro letošní sezonu však změnil strategii a registroval se do podpůrného seriálu WRC2. Do něho naskočil ve spojení s týmem Toksport, ve voze Škoda Fabia RS Rally. V rámci klasifikace WRC2 vyhrál hned úvodní závod v Mexiku, při posledních dvou startech na Akropolis a v Chile bral druhé místo. Aktuálně figuruje na třetí pozici za Mikkelsenem a Rosselem.

„Jsem moc rád, že se naše úsilí vyplatilo a tandem Greensmith – Andersson se už na náš závod registroval. V rámci spolupráce připravujeme v regionu pro britskou dvojici i jednodenní test,“ raduje se ředitel soutěže Petr Gryger.

Výsledky nedávné Rally Morava posunuly dekorování mistrů Poháru 2+ a RSS právě na závěrečnou RENTOR – PARTR Rally Vsetín. Faktem zůstává, že k titulu má stále blíže Vojtěch Štajf (123 bodů), o prvenství ho může připravit pouze Martin Vlček (98 bodů). Ale v jeho případě je matematika jasná. Musí získat třicet bodů a tedy hodnocení Poháru 2+ ovládnout (nemusí vyhrát soutěž absolutně). O třetí místo už zřejmě nepřijde David Tomek (83 bodů), o čtvrté se poperou Karel Trněný (45 bodů) a Michal Horák (58 bodů).    

V rámci Rallysprint série na Olomoucku počtvrté v sezóně kraloval Jan Dohnal (Renault Clio S1600, 120 bodů), kterého však teoreticky stále může ohrozit Patrik Rujbr (Opel Corsa Rally4, 112 bodů). O celkovou třetí příčku si to rozdají Jaroslav Petráš (Clio Rally5) a Martin Lehký (Fiesta Rally4).

RENTOR – PARTR Rally Vsetín měří 156,92 km, obsahuje šest rychlostních zkoušek na třech úsecích (70,08 km). Servisní areál zůstává na tradičním místě v ulici U Bečvy, v městské části Ohrada (stadión TJ Mez Ohrada), odkud v sobotu 14. října v 9:00 hodin vyrazí první posádky. Konec soutěže je naplánován na cílovou rampu u Autosalonu Škoda – Samohýl motor v 14:35 hodin.

Oficiální stránky soutěže jsou www.vsetinrally.cz, heslo do systému Sportity je Vsetin2023. Sledujte i naši facebookovou stránku Rally Vsetín.  

 

XIX. RENTOR - PARTR Rally Vsetín 2023, tiskový servis

Tomáš Plachý

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy