Francie nebo Německo?

Aigner, Andreas | foto: Archiv RallyZone.cz

Plány na nové soutěže ve WRC běží na plné obrátky. Do kalendáře se musí dostat nové a důležité trhy. Hrozí tak, že na evropské klasiky nezbude již místo.

Směr pro WRC je jasný. Do kalendáře by se brzy měly dostat klíčové trhy jako je Indie, Čína nebo Severní Amerika. Aktuálně zainteresovaní výrobci a i nově příchozí VW tlačí na promotéra, společnost NOS, a FIA. Nicméně počet soutěží by neměl v žádném případě vzrůst až na úroveň F1 (19 závodů letos, když závod v Bahrainu musel být kvůli politické situaci v zemi zrušen). Některé země tedy budou muset přijít o svou soutěž v MS. Především by se měl omezit počet soutěží v Evropě, jak nedávno naznačil prezident FIA, Jean Todt. To by mohlo mít dopad také na Rally Deutschland.

Skončí soutěž v Německu...

"Jsou zde rozdílné úhly pohledu. Z jednoho reprezentuje Rally Deutschland klíčový evropský trh pro výrobce angažované v MS. K tomu je také dobře organizovaná. Na druhou stranu se ale člověk může ptát, proč bychom měli mít v MS dvě soutěže, které si jsou tak blízko (soutěže v Německu a Francii). Tyto dvě soutěže od sebe leží pouhých 150 km. Už to tak vypadá, že v krátké době bude muset Německo nebo Francie o svoji soutěž přijít. To samé by mohlo platit i o Portugalsku a Španělsku a o dalších regionech," říká manažerka MS, Michele Moutonová.

...a nebo ve Francii? Nebo se obě soutěž sloučí?

U FIA však dobře vědí, že by se MS mělo zachovat na tradičních tratích a snaží se tak zvýšit kontakty s pořadateli. "Řešením pro Evropu by mohly být soutěže, které by zasahovaly do dvou států. Jsou zde již i nějaké návrhy. Pokud by se MS mělo prezentovat na nových trzích jako je Čína, Indie, Jižní Amerika, Rusko nebo Afrika, tak pro Evropu nevidím jiné řešení," zakončila Moutonová.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy