Hirvonen odchází k Citroënu!

Hirvonen, Mikko | foto: Ford Motor Company

Mikko Hirvonen bude novým týmovým kolegou Sébastiena Loeba. To dnes oficiálně potvrdil Citroën. Fin nahradí Sébastiena Ogiera, který tým může opustit.

Fámy jsou již minulostí, teď je to konečně oficiální: Sébastien Ogier může předčasně opustit Citroën. Na jeho místo přichází Mikko Hirvonen, který svoji smlouvu s Fordem neprodloužil. "Na Mikka se těšíme. V posledních čtyřech letech byl naším nejtěžším konkurentem a jsme napjati ze společné budoucnosti. Mikko je velmi talentovaný a jeho stabilnost nám pomůže v boji o titul mezi konstruktéry," říká šéf Citroënu, Olivier Quesnel.

Pro Hirvonena i Citroën nová spolupráce přináší hodně předností. Fin je znám jako loajální týmový hráč, který by ve srovnání s Ogierem mohl bez problémů plnit týmovou roli u Francouzů. Mikko se na druhou stranu může těšit z dalšího roku v továrním kokpitu. "Mikka znám hodně dlouho a myslím, že to bude dobře fungovat. Uvidíme, možná budeme bojovat jeden proti druhému," říká Loeb. Mikko k tomu dodává: "Po více jak 100 startech v MS je teď čas na novou výzvu. Spolupracovat s Fordem a M-Sportem bylo skvělé, ale teď nás čekají nové úkoly."

Hirvonen ve Fordu... 

Kam bude směřovat cesta Sébastiena Ogiera, zůstává prozatím nejasné. Vzhledem k tomu, že Ford o svém programu na rok 2012 zatím nerozhodl, tak by mohl nastat případ, že M-Sport pojede jako poloprivátní tým. Jestli by si pak mohl dovolit platit Ogiera, je nejasné. Faktem je, že Francouz chce každopádně zůstat ve WRC, aby mohl bojovat s Loebem o titul. Mohl by také chtít s Fordem, případně M-Spotem, být smluvně vázán pouze na rok, protože v pozadí je Volkswagen s jeho velkým budgetem. Každopádně wolfsburgští nebudou schopni na příští rok Ogierovi nabídnout auto. Takže až od roku 2013 by mohl začít hon na Loeba v Polu R WRC.

Ogier v Citroënu...Tak to bylo letos, bude to příští rok naopak? 

Pro šéfa Citroënu, Quesnela, je odchod Ogiera od také osobní porážkou. Chtěl si v Ogierovi vypěstovat nástupce Seba Loeba, který neustále koketoval s možností ukončení kariéry. Ogier však během sezony začal Loebovi až moc šlapat na paty. Poté, co FIA od roku 2012 změnila pořadí startujících do jednotlivých RZ a tím zklidnila nelibost Loeba, si vyjednal novou smlouvu u Citroënu na dva roky. O jeho služby se ucházelo také VW, a tak mu Citroën nechal ve smlouvě více volnosti a také ho určil jako jasnou týmovou jedničku. V důsledku toho odchází Ogier. "Citroën si ho vychoval, napřed v JWRC, pak v juniorce Citroënu a později v továrním týmu. Měl silnou sezonu, když vyhrál pět soutěží a celkově byl třetí," říká Quesnel. Také Loeb má k Ogierovi respekt: "Byl nejsilnějším týmovým kolegou, kterého jsem kdy měl. Napětí mezi námi nebylo tak velké, mohli jsme si vzájemně podívat do očí."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy