Pneumatikový trik továrních týmů: Kopie "Solbergova modelu"

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Velice často musí technici Fordu bojovat se správným odhadem povětrnostních podmínek a s tím spojenou volbou pneumatik. Hned na začátku Rally Monte Carlo jim ale vše vyšlo naprosto perfektně. Pomohly tomu také zkušenosti nováčka týmu, Pettera Solberga.

Sébastien Loeb se nestačil divit. Během druhé rychlostní ho totiž Jari-Matti Latvala doslova deklasoval o propastných 52s a sebral mu tak vedení v soutěži. Mistr světa ale tušil důvody takého tempa Fina. "Určitě museli zvolit měkčí směs pneumatik," předvídal Sébastien.

A jaká tedy byla taktika Fordu? Citroën nasadil pneumatiky s hroty, stejně jako Ford, vlevo vpředu a vpravo vzadu, na zbývající dvě kola obuli u Fordu měkké gumy, u Citroënu tvrdší variantu. "Citroën má tvrdší směs než jsme zvolili my. Jenže ta by s našemi pneumatikami s hroty nefungovala," prozrazuje inženýr Fordu pro pneumatiky, Geogre Black.

Proč ale týmy volí tuto na první pohled velmi "dobrodružnou" taktiku, zůstává pro nezasvěcené otázkou. Na přední nápravě se má pneumatika s hroty postarat o lepší průjezd zatáčkou a kratší brzdnou dráhu. Na zadní nápravě je situace trošku jiná. Kdyby byly obuty pneumatiky bez hrotů, jezdec by se těšil lepší trakci, jenže by také musel počítat s větší přetáčivostí. Proto se montují na každou nápravu.

Potřebnou jistotu tomuto kroku dodal také nováček v továrních barvách Fordu, Petter Solberg. Ten vloni v Německu poprvé nasadil na svůj soukromý Citroën DS3 WRC diagonálně pneumatiky do mokra a přechodné gumy. Tovární týmy ho následovaly. To potvrzuje i Black: "Petter nás dnes opravdu posílil. Petter má zkušenosti. On si byl jistý tím, že to bude fungovat."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy