Citroën chce zapracovat na zákaznickém sportu, představí DS3 RRC

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Krize, kterou momentálně koncern PSA zažívá, má dopad také na obchod týmu Citroën Racing. Rallyový tým sídlící ve Versailles chce zákaznický program ještě více nastartovat, aby získal další peníze.

U Citroënu dochází tak trochu ke změně postojů. Zatímco aktuální vozy WRC nechtěl tovární tým pustit z ruky, tak teď by mohlo dojít ke změně. Kvůli problémům automobilky Citroën je teď i další učinkování továrního týmu hodně zvažováno. Náklady na nasazení týmu do WRC jsou sice o dost menší než třeba do F1, ale když společnost musí zavírat továrny a několik tisíc lidí přichází o práci, tak se logicky musí houpat židle i pod továrním týmem. 

"Citroën Racing je součástí značky a je nadmíru úspěšný. Naše sportovní oddělení není ani na prodej, ani se nebude rušit," řekl šéf značky Citroën, Frederic Banzet, na Rally Finland. "Nejde o žádnou černou nulu. Sport má hodně co dočinění s emocemi a image značky, nemůžete se ho jednoduše zbavit. Ale v takto hospodářsky těžkých časech musíte také sledovat, kolik takto úspěšné angažmá stojí."

Je tedy asi jasné, že šéfové týmu budou muset vyjít s menším rozpočtem. Vedle nového hlavního sponzora v podobě Kataru a některých dalších možných by týmy měl přinést peníze obchod s rally speciály. Citroën Racing, byť to původně nebylo v plánech, přeci jen postaví RRC variantu svého úspěšného modelu, DS3. "Homologace aktuálních WRC aut je na bází vozů S2000," říká šéftechnik týmu, Xavier Pinon-Mestelan. Ačkoliv ještě verze S2000 s motorem 1,6 turbo není na světě, tak by se měla velmi brzy objevit na trhu. "Až na jiný setrvačník, přední spoiler a zadní křídlo je to identické auto s DS3 WRC. A vybavit motor 30 mm restriktorem také není žádný velký problém."

Úspěšné auto by se tak mohlo dostat i k privátním jezdcům. Citroën by to až tak mrzet nemuselo, když má již pracovat na nové verzi jejich DS3 WRC, která by mohla být hotová v roce 2014.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy