Protest Citroënu zamítnut, Latvala má první vítězství s VW

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Výsledky Rally Acropolis zůstávají neměnné. Citroën včera podal protest proti vozům Volkswagen Polo R WRC z důvodu použití záložních baterií. Po několikahodinovém jednání byl protest zamítnut.

Citroën podal ještě včera protest proti továrním Volkswagenům. Prvně byl protest zamítnut, protože se nemůže protestovat jedním dokumentem proti více vozům, a tak Citroën vytvořil nové prostesty - jeden byl proti oběma továrním autům (vozy 7 a 8) a druhý proti týmu Volkswagen II (vůz číslo 9). I tento prostest však vykazoval určité vady, nicméně komisaři byl přijat. 

Jednání o protestu probíhalo v noci, ve kterém dostaly obě strany možnost se k protestu vyjádřit. Citroënu se nelíbilo, že Volkswagen v páteční noční zkoušce použil záložní baterii, která byla v rámci pravidel Parc-Fermé ještě před sobotním stratem odstraněna. Na použití těchto záložních článků se vedou různé debaty i mezi odbornými lidmi.

Podle Citroënu došlo k porušení technických pravidel, podle kterých nesmějí být baterie měněny. Zástupci Volkswagenu však argumentovali tím, že záložní baterie byla pouze záložní - to znamená, že se použije v případě, že hlavní bude odpojena, což je dovoleno. Volkswagen navíc tento problém vloni prodiskutovat se zástupci FIA. Také představitelé FIA sdíleli tento názor a protest odmítli. 

Polo R WRC se světelnou rampou během testů

Jari-Matti Latvala tak zůstává vítězem Rally Acropolis. Citroën se již proti tomuto rozhodnutí nemůže odvolat, nicméně bude požadovat, aby byla upřesněna pravidla Parc-Fermé a možnosti vymontování záložní baterie. To samozřejmě zajímá i M-Sport. Zástavba záložních baterií na noční zkoušky totiž není v rallysportu obecně ničím neobvyklým.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy