Kubica před Finskem: Mohu stavět na zkušenostech z loňska

Kubica, Robert | foto: M-Sport

VIDEA Z TESTŮ; Na Roberta Kubicu čeká o víkendu Rally Finland, Polák zde má zkušenosti už loňska, z čehož chce těžit. Letos zde ale pojede prvně s vozem kategorie WRC.

Na všechny jezdce čeká ve Finsku zcela speciální výzva. Rychlé šotolinové cesty neodpouští ani tu nejmenší chybu. Finsko bylo dějištěm osmi z deseti nejrychlejších rally v historii šampionátu. Rekord byl ustaven v roce 2005 hodnotou 122,86 km/h, k tomu navíc musíme přičíst četné skoky. Na těch je důležité přistání, aby auto pokračovalo správným směrem. Hodí se tak samozřejmě pečlivě připravený rozpis. 

Robert Kubica byl vloni ve Finsku v rámci kategorie WRC2 se svým Citroënem DS3 RRC druhý. Na této zkušenosti chce teď Polák stavět. "Finsko je extrémně rychlou rally. Po Polské Rally nebude ten krok v rychlosti tak velký, jako kdybychom přijeli ze Sardinie nebo Řecka," říká Polák. "Pokud by tomu tak bylo, tak by byl rozdíl v průměrné rychlosti někde mezi 30 a 40 km/h. To by mělo větší vliv." Už soutěž v Polsku byla docela dost rychlá. Ve Finsku navíc přijdou velké skoky. "Z loňska si vzpomínám, že jsem si říkal: 'Wow'. Tentokrát ten rozdíl v rychlostech nebude tak velký, protože už polské zkoušky byly rychlé. Přesto, zkoušky ve Finsku mají jiný charakter."

"Je tam o hodně více zatáček přes horizont. Rozložení zkoušek je také kompletně jiné. Jedinou spojitostí mezi Polskem a Finskem je rychlost." Kromě ne zrovna povedeného testu (více v rubrice Ve zkratce) absolvoval Kubica v rámci přípravy na Německo také alpskou Rally del Casentino. 29letý Polák slavil s Fiestou RS WRC týmu A Style, který je podporován M-Sportem, vítězství. 

Teď už se plně koncentruje na Finsko a na seznamovací jízdy, které začínají zkraje týdne. I při nich se mu budou hodit zkušenosti z roku 2013. "Polovina cest zůstává stejných. Takže minimálně vím, co mohu očekávat a na co se mám na seznamovacích jízdách soustředit. Budeme se snažit připravit se co možná nejlépe, ale pojedu tam poprvé s autem specifikace World Rally Car. Můj jezdecký styl se oproti loňsku také změnil."

"Proto to pro nás bude letos i z tohoto aspektu kompletně jiná rally, než na kterou si pamatuji z loňska. Vím ale, na co si dávat pozor. Je tak vždy jednodušší, když se člověk připravuje na rally, kterou už v minulosti jel." 

Videa z testů Kubicy: 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy