Nahradí Švédsko, na pozici sněhové soutěže, Kanada nebo Japonsko?

Jak dlouho se ještě bude jezdit ve Švédsku? | foto: Red Bull

Aby Švédsko zůstalo i v budoucnu součástí kalendáře WRC, musejí organizátoři zaplatit promotérovi šampionátu více peněz. Na místo Švédska si totiž brousí zuby Japonsko nebo Kanada.

Podle hlavního organizátora severského dílu MS, Glenna Olssona, chce promotér MS jednorázově zvýšit poplatek za pořádání soutěže MS o 200 000 EUR. Jenom za těchto podmínek si Švédsko udrží své místo v kalendáři až do roku 2019.

"Aktuálně ale nemáme tolik peněz, abychom byli schopni toto zvýšení zaplatit," řekl Olsson pro švédská média. Podle něj mají promotéři v Japonsku a Kanadě dvě náhradní řešení, pokud by Švédsko nebylo schopno platit tento poplatek. Otázkou však je, o které soutěže by se v těchto zemích mělo jednat?

Příští týden se jede v Japonsku soutěž Tsumagoi Rally - v provincii Gumna. Na startu je 16 posádek. V Kanadě se jede první mezinárodní rally - Rallye Baie des Chaleurs - za hodně dlouhou dobu až v létě.

Bude se na sněhu jezdit v Kanadě nebo Japonsku? | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Ani jeden organizátor však nemá zkušenosti se soutěží v zimě. Jenže jak ukázal příklad rally v Číně, i za krátkou dobu lze z relativně neznámé rally udělat soutěž MS. "Mimo to mohou tamější organizátoři spoléhat na podporu vlády. Nabízejí rozpočet kolem 4-5 milionů EUR ročně," dodal Olsson.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy