Podle Mäkkinena je Latvala uchazečem o titul v sezoně 2017

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Překvapivý lídr klasifikace WRC po úvodních dvou soutěžích, Jari-Matti Latvala, je podle Tommiho Mäkinena opravdovým uchazečem o titul v sezoně 2017. Přitom se čekalo, že Toyota, která se do WRC vrátila po 17 letech, začne spíše pozvolna. Jenže Latvala byl v Monte Carlu druhý a ve Švédsku senzačně vyhrál.

Autosport se Tommiho Mäkinena zeptal, co si myslí o šancích Latvaly na titul: "Mám opravdu dobrý pocit, myslím, že Jari-Matti o něj může bojovat už letos. Mohu mu pomoci, aby si více věřil a v autě se cítil sebejistější. Vím lépe než kdokoliv jiný, co to znamená. Byl jsem zde tak dlouho, takže vím, jak se cítí.

Je jasné, že ve Švédsku byl Jari-Matti nejsilnějším mužem na světě." Samotný Jari-Matti Latvala začínal tuto sezonou s nadějí na body a maximálně na podium, teď ale připouští, že jeho dosavadní výsledky jej donutily k přehodnocení svých očekávání: "Před startem roku jsem doufal v umístění v TOP6 na Monte Carlu a TOP5 ve Švédsku. Tohle ale věci změnilo, uvidíme."

Ogier umožnil Latvalovi získat vedení
Zisk maxima bodů z Power Stage zajistil, že Latvala vede o 4 body v MS před Ogierem. Jenže to také znamená, že na šotolině v Mexiku bude muset Latvala první den čistit trať. Ogier se prý úmyslně rozhodl tuto pozici přenechat Finovi.

Latvala při cestě za vítězstvím | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

"Trošku jsem se obával, že [ve Švédsku] zvolní a přepustí mi tuto pozici, takže bych musel čistit trať v Mexiku. Proto jsem byl docela rád, že jel tak rychle," vtípkoval Sébastien Ogier v cíli Power Stage.

"Jel jsem absolutně flat out. Cíl byl: 'OK, potřebují získat tři nebo čtyři body, protože jsem si byl jistý, že Jari-Matti bude v TOP5. Nakonec bral všechny a vede šampionát o 4 body. Ale v Mexiku mám před sebou někoho, kdo bude dělat stopu," řekl Francouz. 

Obecně se předpokládá, že Mexiko bude pro Toyotu těžké. Tým sice testoval na šotolině a ve vysokých nadmořských výškách, ale nejezdil v této lokalitě. Tým testoval tento týden v rámci přípravy na Mexiko v Almerii ve Španělsku. Jenže Latvala brzy šel s Yarisem WRC přes střechu, což testy přerušilo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy