Ogier se musí obávat o svoje druhé místo z Mexika, hrozí mu až vyloučení

Ogier, Sebastien | foto: Volkswagen Motorsport

Sébastienu Ogierovi hrozí až vyloučení z uplynulé Rally Mexico. FIA totiž bude vyšetřovat správnost jeho převodovky. Komisaři si u ní všimli určitých nesrovnalostí po soutěži během technické prohlídky. Podle dostupných informací se zdá, že převodovka vážila méně než minimálně měla.

Výsledky Rally Mexiko sice byly vyhlášeny jako oficiální, ale následně se objevila u výsledků tato poznámka: "Komisaři budou dále zkoumat převodovku vozu číslo 1". Nikdo z M-Sportu se na toto téma nevyjádřil. 

FIA serveru "Motorsport.com" potvrdila, že převodovka byla zapečetěna a odeslána na zkoumání do Ženevy. Tam ji prozkoumá technik FIA, Jerome Toquet. Ten poté podá zprávu technickým komisařům z Mexika a ti se rozhodnou, co bude dál následovat. 

Očekává se, že rozhodnutí padne před Tour de Corse. Jeden ze zdrojů serveru "Motorsport.com" řekl: "Jerome bude sledovat tolerance a může se také podívat na další převodovky. Následné zkoumání může ukazovat na to, že po závodu nebylo dost času a nebo také že se FIA setkala s velkým odporem ze strany týmu. A to si vyžádá další zkoumání."

Měla Fiesta WRC moc lehkou převodovku? | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

"Pokud jde o trest, pokud by bylo zjištěno, že tým porušil pravidla, tak může jít o časovou penalizaci nebo až vyloučení." Moc lehké komponenty nejsou ve WRC novinkou. M-Sport již zažil, že jeho Focusy WRC měly zadní okénka o 0,5 mm užší, než být měla, což vedlo k 5 minutové penalizaci. 

Richard Burns byl v roce 2002 vyloučen z Rally Argentina, když jeho auto vážilo o 50 gramů méně než mělo. Pokud by byl Ogier vyloučen, tak by ztratil svoje 8 bodové vedení v šampionátu a propadl se na průběžné třetí místo za Jariho-Mattiho Latvalu a týmového kolegu Otta Tänaka.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy