Monte Carlo: Loeb suverénem

Rally Monte Carlo

Rally Monte Carlo | foto: Citroën Sport

OHLÉDNUTÍ PO 3. ETAPĚ: Třetí soutěžní den by se dal označit za "nudný", ale pouze, pokud se podíváme na pořadí jezdců. Sobota v Monte Carlu znamenala pro soutěžní posádky 6 rychlostních zkoušek. Počasí nepřipravilo žádná velká překvapení, ...

takže se soutěž jela na čistém asfaltu s občasným výskytem ledových ploten.

Start se nejlépe vydařil Danimu Sordovi s Citroenem, který vyhrál RZ9 těsně následovaný Sebastienem Loebem. Malou senzací bylo páté místo v RZ9 Per-Gunnara Anderssona se Suzuki SX4 WRC. "Spanilá jízda" tohoto Švéda pak pokračovala v podobném tempu a stabilní rychlostí se dopracoval až na průběžnou 8. pozici. Jeho týmový kolega Toni Gardemeister se nenechal zahanbit a také se pohyboval svými časy na konci nejlepší desítky. To mu nakonec pomohlo a do posledního sobotního cíle dojel na 10. místě. Bohužel technika zklamala a po projetí cílem u Toniho speciálu zazlobil motor a musel odstoupit.

Většině jezdců se vyhnuly větší technické problémy. Výjimkou byl Dani Sordo, který jako jediný měl ještě šanci dosáhnout na časy Sebastiena Loeba. Ten v Monte Carlu zatím potvrzuje roli jasného favorita. U Daniho Citroenu na RZ11 vypověděl službu motor a pěkné průběžné druhé místo bylo to tam.

I z tohoto odstoupení těžili oba jezdci Subaru - Petter Solberg a Chris Atkinson. Oba zajížděli během dne kvalitní časy a prozatím to stačí na 5. respektive 3. místo. Pokud by oba jezdci dokončili v tomto pořadí, dalo by se mluvit o velkém úspěchu týmu Subaru (vzhledem k předchozím neúspěchům). Na Impreze byly před začátkem sezóny 2008 provedeny "drobné" úpravy některých částí (např. diferenciálů) a na rychlosti těchto vozů je to zatím vidět.

Se Subaru se celý den "prali" o sekundy jezdci Fordu, konkrétně Mikko Hirvonen (na konci dne na 2. místě) a Francois Duval (průběžně 4.). Mikko ztrácí po dnešku na vedoucího Loeba více než 2 minuty a tak se nedá příliš očekávat útok. Spíše pojede svoje tempo a bude si hlídat záda. Rezervu na třetího Atkinsona má téměř minutovou.

V pořadí na 6. místě se usadil Ital Giggi Galli. Ten se v rozhovorech netajil se svou dobrou náladou a vtipkoval. Bylo vidět, že je za volantem Fordu spokojený. Za ním se v průběžném pořadí drží "domorodec" Jean-Marie Cuoq s Peugeotem 307 WRC. Henning Solberg je průběžně 9. a Matthew Wilson 11. Khalid Al Qassimi se po včerejší nehodě snažil vylepšit své umístění (propadl se do poloviny třetí desítky). Celý den se mu dařilo a jezdil okolo 12. místa. Přesto se v celkovém pořadí neposunul prakticky vůbec dopředu.

Smůla potkala také dvojku Fordu Jarri-Matti Latvalu. Vážně poškodil zavěšení kola a tím se prakticky připravil o šanci na bodované umístění.

Za zmínku jistě stojí pěkný výkon Alessandra Broccoliho s Renaultem Clio R3, který tak s vozem třídy A7 s velkým odstupem odjel všem produkčním vozům a dere se stále nahoru. Uvidíme, jak se mu povede zítra.

Dovolím si tvrdit, že zítra už se nebude příliš bojovat a většina jezdců si bude snažit podržet svá umístění. Čeká nás ale ještě 5 rychlostních zkoušek a stát se může ledacos. Nechme se překvapit.

1. Sébastien LOEB 2:50:38.8
2. Mikko HIRVONEN +2:10.6
3. Chris ATKINSON +3:02.6
4. Francois DUVAL +3:22.7
5. Petter SOLBERG +4:11.8
6. Gigi GALLI +7:39.7
7. Jean Marie CUOQ +8:19.7
8. Per-Gunnar ANDERSSON +9:31.8
9. Henning SOLBERG +11:17.0
10.Toni GARDEMEISTER +11:23.4
11.Matthew WILSON +11:43.6
12.Daniel SORDO +20:45.1
13.Alessandro BROCCOLI +22:19.8
14.Frédéric ROMEYER +23:18.8
15.Jari-Matti LATVALA +24:05.2

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu