Evansovi zachránila rally šikovná oprava, o co šlo?

Evans, Elfyn

Evans, Elfyn | foto: M-Sport/McKlein

Mladý Welšan zlomil zavěšení hned z kraje soutěže a hrozilo mu odstoupení z páteční etapy. Avšak Elfyn Evans ukázal, že umí být velmi šikovným mechanikem, když po uplynutí Finské rally oznámil, jak mu 19 mm klíč zachránil Rally Finland.

Jezdec týmu M-Sport držel v pátek ráno šestou příčku, když byl na velmi rychlém testu Ouninpohja v jedné ze zatáček široký. "Trefili jsme masivní kámen a hned jsem věděl, že je něco špatně," přiznal jezdec Fordu pro 'wrc.com'.

"Ale auto pokračovalo v jízdě, takže jsem jel pořád naplno. Až skoky vystavily poškozené zavěšení moc velké zátěži a to prasklo. Když jsme se dostali do cíle, tak pravé zadní rameno bylo v polovině zlomené. Kolo se mohlo volně pohybovat dopředu a dozadu."

Posádka však chtěla alespoň posbírat zkušenosti na zbývajících 6 měřených testech, které zbývaly do servisu. Proto vybalili s Danielem Barrittem nářadí a pár náhradních dílů. "Měli jsme asi čtyři nebo pět klíčů. Hned mě napadlo, jak je uplatním.

img-responsive

Evans s Barrittem ve Finsku přišli s originálním řešením | foto: M-Sport/McKlein

Vzal jsem ten největší z nich a upevnil ho k prasklému ramenu. Pak jsme na druhou stranu připevnili i druhou část prasklého ramena a vyztužili tak prasklinu. Vlastně to bylo trošku podvádění. Už jednou jsem takhle použil klíč k opravě převodovky.

Po každé zkoušce jsme naši provizorní opravu museli udělat znovu. Bylo to dlouhé odpoledne, když nám kolo plandalo, ale i tak jsme jeli docela rychle a neztratili až tak moc. Museli jsme udělat vše, co bylo v našich silách, abychom auto dostali do servisu. A to se nám povedlo."

Posádka ujela s touto 'opravou' dlouhých 85 ostrých kilometrů. Šéf M-Sportu popsal jejich řešení jako "fenomenální". Obrázek zvoleného řešení najdete zde.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu