Al-Attiyah: Peugeot nemůže na první nebo druhý pokus vyhrát Dakar, maximálně dílčí etapy

iM2, 2. ledna 2016, 19:29 Google+

Obhájce loňského vítězství na Dakaru, Nasser Al-Attiyah, odhaduje silné a slabé stránky své konkurence. Na vítězství některého z jezdců na Peugeotech pilot Mini německého týmu X-Raid nevěří.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nasser Al-Attiyah vloni na Dakaru vyhrál

Nasser Al-Attiyah vloni na Dakaru vyhrál | foto: Red Bull

Sdílejte článek

Na účastníky letošního Dakaru čeká něco přes 9000 kilometrů přes Argentinu a Bolívii. Slavnostní start je 2. ledna v argentinském hlavním městě, Buenos Aires. Mezi automobily se očekvá bitva hlavně jezdců ze tří týmů: X-raid Mini, Peugeot a Toyota. Letos navíc v poli figurují dva bývalí slavní jezdci z WRC, Mikko Hirvonen (Mini) a Sébastien Loeb (Peugeot). 

Mezi hlavní favority soutěže ale bude patřit Nasser Al-Attiyah. Tento Katařan dokázal vyhrát Dakaru už dvakrát (v roce 2011 s VW Race Touareg a v roce 2015 s Mini). Do speciálu německého týmu X-Raid usedne už potřetí v řadě. "V uplynulých čtyřech letech vždy vyhrálo Mini, ale Toyota má velmi dobré auto. Peugeot bude také velmi silný, ale na první nebo druhý pokus nemůžete vyhrát." Čtyři tovární jezdci Peugeotu, Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz, Sébastien Loeb a Cyril Despres, si tak dle Nassera mohou letos nechat zajít chuť.

Je pravdou, že na výkonnost notně přepracovaného Peugeotu 2008 DKR 16 čekají takřka všichni. "Od března jsme vyvíjeli motor a šasi. Auto je teď mnohem stabilnější a lépe vybalancované. Velký pokrok jsme udělali na testovacích jízdách. Víme, že auto je rychlé a spolehlivé. Nevím, jestli budeme moci vyhrát. Jako první krok se zaměříme na podium," říká Stéphane Peterhansel, rekordman této maratonské soutěže, který ji v minulosti dokázal vyhrát už jedenáctkrát!

Dle Al-Attiyaha může Peugeot pomýšlet na dílčí úspěchy, ale na celkové vavříny zatím ne: "Mohou vyhrát jednu, dvě nebo tři etapy, ale ne Dakar. Nevzpomínám si, že by nějaký nový tým vyhrál Dakar už po dvou nebo třech letech. Volkswagen zůstal šest let, aby Dakar vyhrál. Mini s BMW potřebovalo šest nebo sedm let, aby vyhrálo."

img-responsive

Nasser plně věří ve schopnosti svého Mini | foto: Red Bull

Největším konkurentem Mini by tak mohla být Toyota, s jednou navíc pojede také náš Martin Prokop. Její Hilux byl přes rok kompletně přepracován. Navíc hvězdná posádka Toyoty, Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewitz, jsou mistry konstantních výkonů - v uplynulých pěti letech byli v Jižní Americe vždy na bedně. "Nový Hilux je v každém ohledu lepší než jeho předchůdce. Tým udělal neuvěřitelně velké pokroky a já jsem hodně optimistický," řekl Giniel de Villiers

Al-Attiyah je ale názoru, že týmu Toyoty chybí nejlepší jezdci: "Giniel je velmi dobrým jezdcem, který především dojede spolehlivě do cíle, ale nemá potřebnou rychlost. Řekl: 'Když na to musím tlačit, tak nemohu následovat Nassera [Al-Attiyaha], Carlose [Sainze] nebo Stéphana [Peterhansela]'. Toyota tedy potřebuje rychlejší jezdce. Peugeot má opravdu dobré jezdce a Sébastien [Loeb] se bude rychle učit, ale Peugeot je stále novým týmem," pokračuje obhájce titulu.

img-responsive

Letos tedy neměl důvod nic měnit | foto: Red Bull

Ale co konkurence ve vlastních vodách, vždyť X-raid připravil pro letošní Dakar hned 12 speciálů Mini! Vedle Al-Attiyaha musíme počítat hlavně s Nanim Romou a Orlandem Terranovou jako uchazeči o TOP příčky. Na startu uvidíme také američana Robbyho Gordona se svým speciálem Gordini, který měl vloni hodně smůly. 

Al-Attiyah se vyjádřil také k nováčkům na Dakaru, Mikko Hirvonenovi (Mini) i Sébastienu Loebovi (Peugeot): "Mikko hodně vyrostl a je opravdu dobrým jezdcem. V principu je v některých ohledech opakem Sébastiena. U něj je posádka absolutně nová. [Daniel] Elena a Seb pojedou poprvé, a tak to pro ně bude těžké. Řekl jsem mu, že by mu hodně pomohlo, kdyby měl dobrého spolujezdce. Ale on to chtěl zkusit s Elenou."

 

Vytisknout

Diskuze: Al-Attiyah: Peugeot nemůže na první nebo druhý pokus vyhrát Dakar, maximálně dílčí etapy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Carlos Sainz i letos startuje v barvách Peugeotu

Sainz: Loeb patří k topfavoritům Dakaru 2016, i já jsem bojoval při premiéře o…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud