Hirvonen o Dakaru: Jak se jízda v poušti liší oproti WRC? Pomýšlí na souboj s Loebem?

iM2, 2. ledna 2016, 18:21 Google+

Server 'motorsport-total.com' přinesl zajímavý rozhovor s Mikko Hirvonenem, kterého čeká první start na Rally Dakar v týmu X-Raid Mini. Jezdec v něm porovnává jízdu na Dakaru a ve WRC, kde jezdil mezi roky 2003-2014. Jen dodejme, že jde o čtyřnásobného vice-mistra WRC a dvakrát byl Hirvonen ve WRC třetí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen je na prahu premiérového startu na Dakaru

Hirvonen je na prahu premiérového startu na Dakaru | foto: M-Sport

Sdílejte článek

Otázka: Mikko, zřejmě největší dobrodružství ve Vaší kariéře je právě před Vámi. Co Vás fascinuje na offroad závodění a proč jste se rozhodl pro Dakar?
Mikko Hirvonen: Uvažoval jsem nad tím už dva nebo tři poslední roky v mé kariéře v rally. Když jsem skončil, tak jsem chtěl chvíli klidu a získat nové zkušenosti. Chtěl jsem i nějaké dobrodružství - a Dakar je pro mě jako jezdce opravdu velké dobrodružství.

Tým X-Raid Mini mi umožnil napřed jeden test, pak další a pak jsem s nimi odjel i nějaké soutěže. Jsem moc rád, že jsem v tomto týmu a mohu zkusit tuto výzvu. Stojí přede mnou nová výzva a na závod se již moc těším. 

O: Navštívil jste už v minulosti Dakar jako divák?
MH: Ne, ještě jsem tu nebyl. V roce 2015 jsem jel soutěže Baja ve Španělsku a pak také v Maroku. Dříve jsem Dakar sledoval jen v televizi. Před deseti lety bych nikdy neřekl, že mě to bude tak zajímat. Ale teď, čím víc o tom vím, tím více mě to zajímá.

O: Už máte za sebou nějaké zkušenosti - můžete nám popsat rozdíly během jízdy s Mini pro Dakar a s vozem WRC?
MH: Vlastně nedává smysl srovnávat tato auta, protože jsou stavěna pro zcela jinou výzvu. Na Dakaru jsou měřené testy mnohem delší, teploty jsou vyšší a také tratě jsou obvykle v horším stavu než ty pro WRC. Auto WRC je rychlejší a také rychleji reaguje. Na druhou stranu mě fascinuje, kolik toho Mini vydrží. Je neuvěřitelné, jak se s ním dá jet - to mě hodně fascinuje.

img-responsive

S WRC se Dakar nedá vůbec srovnávat | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Z hlediska jezdce je těžké najít správnou rychlost. Nemůžete jet moc pomalu, ale zároveň musíte předvídat, co přijde za další zatáčkou. Nemáme zde rozpis - proto se těžko odhaduje rychlost [v zatáčkách]. Občas je frustrující, když před nějakým vrcholkem zabrzdím a přitom to nebylo nutné. Proto je těžké pochopit, že není možné neustále jet na plný plyn, ale zároveň musíte neustále tlačit na pilu. Chce to najít správnou rychlost - to bude pro mě asi největší výzva.

O: Takže občas máte pocit, že jedete moc pomalu, a přitom tomu tak není?
MH: Ano, je to složité. Občas se za vrcholkem něco nachází, občas ne. Musíte si ale nechat trochu prostoru, nesmíte jet moc rychle, aby se něco nestalo. Nejde zde, jako při normálních soutěžích, útočit na 110 %. 

O: Na zdolávání dun je třeba speciální technika, získal jste tyto zkušenosti v Maroku?
MH: Duny mě moc baví, když jedete v nich, je to opravdový offroad. S dunami mi radili Nasser Al-Attiyah, Nani Roma i Guerlain Chicherit. V Maroku to šlo dobře, nikdy jsme nezapadli. To bylo klíčové, ale určitě se nám to stane. Existuje několik druhů dun - pro mě je to zcela nový svět.

O: Zkoušky na Dakaru jsou dlouhé a namáhavé, jak jste se na to připravil?
MH: Po mentální stránce je to složitější než rallysport. V minulých týdnech jsem jezdil hodně na kole ve slunečných krajinách a také jsem trénoval v teple. Ve Finsku je pro to dobrá sauna. Snad mi to při vysokých teplotách a během dlouhých etap pomůže.

img-responsive

Jízda v dunách Hirvonena zatím hodně baví | foto: Red Bull

O: Trénoval jste také ve vysokých nadmořských výškách?
MH: Na to jsem se nesoustředil. Ve Finsku jsem se snažil dostat do takových oblastí, ale to mi bohůžel nevyšlo. Proto jsem z toho trošku nervozní. Až doposud jsem ve výškách nad 3 000 metrů neměl problémy, ale jeden nikdy neví.

O: X-Raid už má s Dakarem spoustu zkušeností a nasadí hodně aut. Hovoříte i s ostatními posádkami o technických věcech, dávate si rady?
MH: Ano, hodně jsem se bavil s Nanim Romou a Nasserem. Pracujeme jako tým a také s mým spolujezdcem hodně spolupracujeme. Kdyby to bylo v závodu potřeba, tak bychom si určitě i pomohli. Jsme jeden tým.

O: Klíčem při Rally Dakar je navigace - Váš spolujezdec, Michel Périn, má spoustu zkušeností. V čem Vám poradil?
MH: Od té doby, co jsme se potkali, mi pomáhá neustále. Mám velké štěstí, že mohu jet s ním, protože mi může hodně pomoci. Je při mém prvním Dakaru velkou výhodou.

O: Sébastien Loeb naopak při svém prvním Dakaru spolupracuje s Danielem Elenou. Oba jsou nováčci v této soutěži. Rozumíte tomuto rozhodnutí?
MH: Rozumím tomu. Přesnou historii neznám, možná nenašel zkušeného spolujezdce. Slyšel jsem ale, že Daniel Elena má zkušeného učitele. Je jasné, že je to pro něj velká výzva a je pod velkým tlakem. Kdo ví, třeba jim to vyjde.

O: Ve WRC jste zažil spoustu duelů s Loebem, teď jedete oba na Dakaru. Těšíte se na další společný souboj?
MH: Zcela určitě! Je skvělé, že pojede i on a znovu spolu budeme moci bojovat. Teď jsme ale nováčci. Musíme bojovat proti zkušeným jezdcům. Sébastien i já se musíme učit, abychom v rally vydrželi. Myslím, že se teď oba obracíme k jiným lidem, než abychom pokukovali po sobě.

img-responsive

Hirvonenovi poradili kolegové z týmu Mini - Al-Attiyah i Roma | foto: Red Bull

O: Mini už soutěž několikrát vyhrálo a je také spolehlivé. Už jste přišel na nějakou slabinu nebo je auto prostě nemá?
MH: Tým odvedl fantastickou práci. Fakt, že vyhráli tolikrát, ukazuje, že jde prakticky o bezvadné auto. Když startuje nový závod, tak ale nikdo neví, co se může stát. Zkušenosti týmu jsou další výhodou. Důležité je ale hlavně tyto dva týdny vydržet, jsem si jistý, že auto to zvládne. 

O: Dojet do cíle pro Vás zřejmě bude hlavním cílem?
MH: Ano, tak to je. Odjet soutěž bez větších chyb, to je cílem. Pokud nikde nezapadneme nebo něco podobného, mohl by to být i dobrý výsledek. Jinak nemám žádné cíle. Doufám, že jednoho dne budu schopný bojovat o vítězství. Teď jde ale o učení a sbírání zkušeností.

O: Plánujete jezdit na Dakaru dlouhodobě?
MH: Ano, to je aktálně cílem. Samozřejmě, že nevím, co se přihodí. Čím více Rally Dakar rozumím, tím více mě baví. Proto doufám, že soutěž pojedu vícekrát než jen jednou.

Vytisknout

Diskuze: Hirvonen o Dakaru: Jak se jízda v poušti liší oproti WRC? Pomýšlí na souboj s Loebem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Peterhansel, Stéphane - Cottret, Jean Paul

Dakar: Team Peugeot Total na startu!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud