Čím je zajímavý Montreal? Představení okruhu a přehled technických parametrů

Petr Hlawiczka, 6. června 2012, 16:00 Google+

Kolotoč Formule 1 míří ke svému sedmému letošnímu závodu do Montrealu, který v poslední době hostil obzvlášť napínavé závody. Čím je zajímavý a jaké výzvy představuje z technického hlediska?

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 08.06. 16:11) Napište svůj názor
Button, Jenson

Button, Jenson | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Okruh Gillese Villeneuva na ostrově Notre Dame patří mezi piloty k oblíbeným okruhům - Montreal Formulí 1 žije a diváci dokážou připravit fantastickou atmosféru. Jedno kol na něm měří 4 361 metrů a v neděli vyhrává ten, kdo jako první ujede 70 kol, což představuje celkovou vzdálenost 305,207 km.

Jedno kolo obsahuje 14 zatáček (6 levotočivých a 8 pravotočivých) a piloti ho v závodě zvládají průměrnou rychlostí 193 km/hod. Rovinky jsou však zakončovány pomalými zatáčkami - průměrná rychlost jejich průjezdu činí pouze 106 km/hod.

Nejrychlejší je 11. zatáčka (270 km/hod), nejpomalejší 10. - vlásenka (55 km/hod), před níž během brzdění na přední pneumatiky působí vertikální tlak o síle 1100 kg. Jen dvě zatáčky se projíždějí rychleji než 250 km/hod, ve třech rychlost padá pod 100 km/hod. Nejvyšší boční přetížení zažívají jezdci v zatáčce č. 5: trojnásobek zemské přitažlivosti po dobu 5 sekund.

Povrch dráhy je poměrně hladký a vyznačuje se nižší přilnavostí a nerovnostmi - obzvlášť kvůli hrbolům před poslední šikanou týmy volí vyšší světlou výšku. Na městském okruhu se závodí jen dvakrát ročně, proto je zpočátku velmi zaprášený a během víkendu dochází ke znatelnému zrychlením v časech na kolo. Velmi nízká přilnavost však ničí pneumatiky, o nichž se zmíním později.

map
Mapka okruhu (zdroj: Formula1.com)

Minulý rok jsme se právě zde poprvé setkali se dvěma DRS zónami, letos zůstává pouze ta první (druhá vůbec nefungovala), navíc bude výrazně zkrácena - o 108 metrů (nikoliv o 50, jak o tom mylně informovaly ostatní servery), aby předjíždění nebylo příliš jednoduché.

Odstupy mezi vozy se budou měřit 15 m za vlásenkou, pohyblivou horní klapku zadního křídla bude v závodě dovoleno používat za vlásenkou (zatáčka č. 10) - od 60 m před zatáčkou č. 12. S aktivovaným DRS budou moci urazit necelých 600 metrů před brzděním do závěrečné šikany (zatáčky 13/14) okruhu.

Mocnou zbraní bude i správně fungující KERS, který může časy na kolo srážet až o 0,5 sec. Kvalifikace, kdy není využívání DRS omezeno, by měla sedět dvojitému DRS Mercedesu. S aktivovaným zadním křídlem je možno absolvovat 2744 metrů (63 %) během jednoho kola.

Maximální rychlosti na rovince před poslední šikanou by zde letos mohly díky DRS dosahovat 326 km/hod (316 km/hod bez něj). Díky kombinaci dlouhých rovinek (nejdelší měří 1046 m, piloti jedou 14 sec s plynem na podlaze) a pomalých zatáček zde týmy jezdí s nízkou úrovní přítlaku (nižší úroveň volí  už jen v Monze).

Nastavení se soustředí na aerodynamickou efektivitu na rovinkách, dobrou trakci pro rychlý výjezd z pomalých zatáček a jízdu přes obrubníky, což je klíčové pro dosahování konkurenceschopných časů. Týmy zde volí při výběru svých aerodynamických balíků nižší přítlak, důležitější je aerodynamická efektivita a mechanická přilnavost.

vlasenka
Zatáčka č. 10 - Épingle (vlásenka)
(foto: Scuderia Ferrari)

Z pohledu brzd je kanadská trať nejnáročnější v kalendáři, k čemuž přispívá i zmíněná  specifická aerodynamická konfigurace vozů - piloti na brzdě tráví během jednoho okruhu na sedmi místech (na šesti velmi tvrdě) přibližně 14 % času.

Do vlásenky se například na 112 metrech brzdí z rychlosti 296 km/hod na 65 km/hod, což vozy dnes zvládají za 2,65 sec. Na piloty, kteří musí na pedál vyvinout tlak 135 kg, přitom působí přetížení 5,12 G a dle společnosti Brembo (ID karta okruhu zde) je k tomu zapotřebí výkonu 2105 kW.

Monoposty brzdí čtyřikrát z rychlostí převyšujících 300 km/hod.  Inženýři proto velmi pečlivě sledují opotřebení brzd a optimalizují nastavení s ohledem na stabilitu při brzdění, nasazují se větší brzdové kanálky.

Opotřebení brzd je zde velmi vysoké - jedná se de facto o funkci teploty brzd. Pro zajištění adekvátního aerodynamického chlazení kotoučů a destiček je nutné odvést spoustu práce pomocí CFD, v aerodynamickém tunelu i na dynamometru pro brzdy.

schumacher
Králem Montrealu je se sedmi vítězstvími Michael Schumacher
(foto: Mercedes AMG F1 Team)

Trať je pro motory středně náročná - krom vysokého výkonu na rovinkách musí poskytovat i vysoký krouticí moment při výjezdu ze zatáček a efektivitu při brzdění motorem. Okruh se jede stylem start-stop: piloti buď naplno brzdí, nebo jedou na plný plyn (67 % vzdálenosti neboli 54 % času jednoho kola), z toho 15 sec v kuse na hlavní rovince.

Po startovní/cílové rovince následuje táhlá zatáčka ve tvaru lžíce. Motor zde musí být vlemi dobře ovladatelný bez nějakých špiček, jelikož zde točí kolem 11 000 ot/min po dobu 5 sekund. Jedná se o nejdelší místo kola s konzistentně nízkými otáčkami.

Během jednoho kola monoposty spotřebují kolem 2 kg paliva, na startu závodu ho musí mít natankováno 142 kg. Úbytek 10 kg paliva se ve výsledném čase projevuje zrychlením o 0,28 sec na kolo - po každém okruhu jsou tedy monoposty teoreticky o 56 tisícin rychlejší.

Pro převodovky je Velká cena Kanady náročná, v každém kole musí změnit rychlostní stupeň 52krát, v průběhu závodu celkem 3640krát. Směr větru má velký vliv na volbu 7. převodového stupně. Vzhledem k tomu, že se na ostrově často mění, je s tím spojeno jisté riziko. Vyberete špatně a pak na rovinkách ztrácíte.

pocasi
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Pirelli do Kanady veze stejně jako do Monaka super-měkkou (option, červená barva) a měkkou (prime, žlutá barva) směs, které svou výkonností před 14 dny tolik překvapily - obě vydržely déle, než se čekalo, díky čemuž se jelo pouze na jednu zastávku jako za dnů Bridgestone. Rozdíl mezi nimi by měl v kvalifikaci činit 0,8 - 1,0 sec. Jako vždy však bude záležet na okolních teplotách.

Klíčové pro to, aby super-měkká guma něco vydržela, je omezit protáčení kol, které přehřívá její povrch. K tomu dochází při akceleraci z pomalých zatáček, kterých je v Montrealu požehnaně. Protáčení kol se však pilotům velmi těžko vnímá, v době zákazu elektronické kontroly trakce se z toho pro ně stává oříšek.

Pneumatiky zde dostávají zabrat zejména při prudkém brzdění a akceleraci, v zatáčkách nejsou tak namáhány (při bočním přetížení). Více kvůli tomu dostávají zabrat zadní pneumatiky, ty přední zde mají relativně snadný život.

Průjezd 417 m dlouhou boxovou uličkou, která se nachází 8 m nad hladinou moře, zde trvá 14,5 sekund (21,5 sec včetně zastávky).

Týmy budou pro závod zřejmě nejčastěji volit tři zastávky. Kvalifikace v Montrealu nebude vzhledem k snadnému předjíždění příliš důležitá. Více bude záležet na závodní rychlosti, piloti se proto budou snažit v sobotu ušetřit co nejvíce sad pneumatik.

Stratégové kalkulují s šancí na vyjetí safety-caru, která je v Montrealu vysoká - 67 %. Během závodu vyjede safety-car průměrně 0,8krát. Ke slovu se v posledních šesti letech dostal vždy. Je to dáno tím, že jsou zdi blízko trati a některé zatáčky jsou slepé. Slavná je i Zeď šampionů, před níž se přes obrubníky projíždí středně-rychlá šikana.


Video: Fernando Alonso popisuje průjezd okruhem (zdroj: Youtube)

Rekord závodu v Montrealu drží Rubens Barrichello, jenž se zde v závodě v roce 2004 dostal pod hranici 74 vteřin: 1:13,622 min. Loni to Jenson Button zvládl za 1:16,956 min, v kvalifikaci byl nejrychlejší Sebastian Vettel - 1:13,014 min.

Kanada 2011
1. trénink - 1:15,591 min (Rosberg)
2. trénink - 1:15,107 min (Alonso)
3. trénink - 1:13,381 min (Vettel)

Q1 - 1:13,822 (Alonso)
Q2 - 1:13,431 (Massa)
Q3 - 1:13,014 (Vettel)

Rozdíl 1. trénink - Q3: 2,577 sec
Rozdíl Q1 - Q3: 0,808 sec

Maximální rychlost: 321,6 km/hod
Celkový počet zastávek: 72
Celkový počet "normálních" předjetí: 62
Celkový počet DRS předjetí: 17

Vytisknout

Diskuze: Čím je zajímavý Montreal? Představení okruhu a přehled technických parametrů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 08.06.2012 16:11 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a design jeho přilby při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fisichella, Giancarlo

Fisichella by si pro letošní sezonu vsadil na Alonsa

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud