Koncept hybridního sportovního vozu Honda

Jan Fiala, 10. března 2007, 20:20 Google+

Honda představila model konceptu, která má reprezentovat představcu Hondy o tom, jak by mohly vypadat hybridní vozy budoucnosti.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sport Coupe

Sport Coupe | foto: Honda Motor

Sdílejte článek

Koncept malého hybridního sportovního vozu Honda Small Hybrid Sports je designovou studií a představuje unikátní spojení pokročilé technologie ohleduplné k životnímu prostředí, vzrušující styling a zábavnou jízdní charakteristiku. Jde o světovou premiéru tohoto modelu, který byl koncipován designovým studiem ve společnosti Honda R&D Europe, která má sídlo v německém městě Offenbach.

Koncept Small Hybrid Sports je postaven na malé podvozkové platformě s pohonem předních kol a je poháněn motorem Honda IMA. Jde o čtyřválcový benzinový motor, kombinovaný s elektrickým hybridním systémem a výkon motoru je na kola přenášen převodovkou CVT s plynule proměnným převodem. Koncept představuje jeden ze způsobů, jak navrhnout vůz, jehož provoz má nízké dopady na životní prostředí a přitom nabízí řidiči požitek z jízdy tak, jak se od kompaktních sportovních vozů očekává.

Aerodynamický design je charakterizován zakřivenými plochami s jasnými konturami, se kterými kontrastují ostré lomené hrany. Na konceptu jsou patrné krátké převevisy karoserie jak vepředu, tak vzadu, a rozměrná kola jsou umístěna až v rozích karoserie, těsně obepnuta blatníky. To ještě více zdůrazňuje dramatický vzhled tohoto sportovního kupé. Výrazný předek vozu ve tvaru šípu se vyznačuje vstupem vzduchu s maximální šířkou, evokujícím příbuznost s rodinou Civic. Přední maska přechází do výrazně vystupující středové části s logem 'H'.

Plynulé linie konceptu jsou tvořeny strmě ustupujícím předním sklem, které končí až nad hlavami cestujících a přímo navazuje na jednodílnou skleněnou střechu. Ta pak plynule přechází vzad a dává profilu vozu dynamický styling. Střecha je zakončena výrazným a futuristickým zadním čelem 3D tvaru s konkávním elementem, který tak tvoří další vertikální okno. V základně tohoto okna najdeme další výrazný prvek - 'plovoucí' koncová světla z LED diod. Koncová světla procházejí plnou šířkou vozu. Uprostřed zadní části se skleněný zadní panel rozšiřuje a nese v sobě osvětlenou desku s názvem konceptu 'Small Hybrid Sports'.

Koncept Hybrid Sports je vybaven pneumatikami o rozměru 165/60, které jsou montovány na zajímavé ráfky o průměru 20 palců. Díky rozměrům kol má koncept nízký valivý odpor a přitom si uchovává sportovní schopnosti.

Kompaktní vnější rozměry propůjčují vozu hbitost, agilní výkonnost na silnici a pomáhají zajistit také dobrý poměr mezi výkonem motoru a hmotností vozu. Rozměry jsou 4000 mm na délku, 1270 mm na výšku a 1760 mm na šířku, při rozvoru 2350 mm. Spolu se sportovním podvozkem tak je vůz stabilní a vyznačuje se předvídatelnou charakteristikou ovládání.

Karoserie je aerodynamicky efektivní a přitom kompaktní. Namísto obvyklých vnějších zpětných zrcátek jsou na voze použity digitální kamery.

Foto: Honda

Vytisknout

Diskuze: Koncept hybridního sportovního vozu Honda

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Rolls Royce

Rolls Royce už prodal tři tisíce Phantomů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud