Citroën plánuje homologaci C3 R5 příští rok na jaře nebo zkraje léta

-haj, 18. září 2017, 17:41 Google+

Pokud půjde vše podle přání Citroënu, tak nová C3 R5 bude homologována v dubnu příštího roku. Termín homologace může být ale dost dobře přesunut také na začátek příštího léta. Francouzi se totiž chtějí dobře připravit na novou konkurenci od Volkswagenu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Takto Citroën vloni testoval C3 WRC

Takto Citroën vloni testoval C3 WRC | foto: Citroën Racing

Sdílejte článek

Věrní zákazníci Citroënu musí mít ještě nějakou dobu strpení. Sice mnozí doufali v brzkou homologaci C3 R5, ale teď je jisté, že vůz nebude připraven k nasazení dříve, než v dubnu. Teprve před nedávnem začaly testovací práce s prvním kompletně postaveným autem, doposud totiž Citroën testoval pouze jednotlivé komponenty na předchozím modelu, DS3 R5. 

Takto precizní práce má své důvody - první speciál R5 z dílny koncernu PSA, který by vyvíjen společně s Peugeotem 208 R5 pod taktovkou Peugeotu nedokázal naplnit očekávání a zůstal daleko za komerčními i sportovními cíli. Jak lukrativní trh speciálů R5 je, to ukazuje, že se celosvětově doposud prodalo na 600 kusů speciálů specifikace R5. Z tohoto koláče si koncern PSA ukrojil jen malý kousek, největší kus si ukrojil M-Sport s Fiestou R5. 

To by se teď mělo změnit. Speciál C3 R5 je totiž vyvíjen na základě poznatků z C3 WRC a jeho cílem je obnovit ztracenou důvěru zákazníků v produkty od Citroënu. "S C3 R5 chceme ve své kategorii položit nová měřítka, co se týče výkonu, spolehlivosti a kontrolovatelnosti nákladů," říká sportovní šéf Citroënu, Yves Matton. O něco zdrženlivější už ale Belgičan je v otázce data homologace a soutěžního nasazení. "To záleží především na výsledcích testů. Doufáme, že C3 R5 budeme moci homologovat na jaře."

Pokud by se tento termín měl ještě posouvat, tak by mohla nová C3 R5 přijít na trh společně s Volkswagenem R5. V Hannoveru totiž také běží vývojové práce na zákaznickém speciálu kategorie R5. Není bez zajímavosti, že vůz vyvíjí ten stejný tým (samozřejmě s obměněným personálem), který stál v minulosti za dominancí Pola R WRC. Pro Citroën tak může být dodržení dubnového termínu důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. 

Vytisknout

Diskuze: Citroën plánuje homologaci C3 R5 příští rok na jaře nebo zkraje léta

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Hustopeče (CZE)

Rodina pekařů vypálila všem rybník

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud