Wales Rally Great Britain: Preview

Tomáš Urban, 4. prosince 2008, 10:13 Google+

Finálový podnik mistrovství světa se pojede už o tomto víkendu ve Velké Británii, respektive ve velšských lesích.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Great Britain (GBR)

Rally Great Britain (GBR) | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

O titulu mistra světa už je rozhodnuto, ale zdaleka tak tomu není v boji Citroenu a Fordu v tabulce konstruktérů. Ford potřebuje výborný výsledek, k tomu aby mohl Citroen předstihnout.

Soutěž je součástí seriálu PWRC, kde o mistru rozhodnuto není.  Ve hře jsou Fin Juho Hänninen a Rakušan Andreas Aigner. Nyní má navrch Hänninen. Oba startují s vozy Mitsubishi Lancer deváté evoluce.

Místopis

Knížectví Wales se nachází na severozápadě Velké Británie. Povrch je převážně hornatý. Nejvyšší hora Snowdon měří 1085 m. Wales má zhruba 2,9 milionu obyvatel.  Správní území je rozděleno na 22 správních celků. Úředními jazyky jsou angličtina a velština. Také se musí počítat s časovým posunem +1 hodina.

Trať

Slavnostní start proběhne v Cardiffu v šest hodin tamního času.  Servisní areál je ve městě Swansea. Povrch je šotolinový, ale podle včerejších informací z Walesu je místy také led a sníh. Dnes je na programu shakedown, na stejném úseku jako vloni.

V pátek se startuje v 10:08 našeho času. Na posádky čekají  tři úseky, které se pojedou dvakrát. Nejdelší zkouška má 35 km. Večer se vždy dvakrát jede super RZ s názvem Walters Arena. Zajímavostí je, že názvy rychlostních zkoušek zůstaly stejné, ale trať samotná je úplně nová. Etapa obsahuje 123 ostrých kilometrů.

Sobotní etapa má opět tři zkoušky dvakrát a večerní speciálku v Cardiffu. Rychlostní zkouška 9/12 je změněn úsek asi 1/3 od cíle, rz 10/13 se jede v protisměru loňské verze, stejně tak rz  11/14, která je navíc ze třetiny nová. Etapa má 129 ostrých kilometrů.

V neděli  čekají na soutěžící dvě zkoušky dvakrát. Obě rychlostní zkoušky jsou totožné s loňskými. Etapa má 97 ostrých kilometrů. Bude to náročná tečka za celou rally, neboť oba úseky mají před 20 km. Cíl je naplánován na 14:56 v Cardiffu.


Favorité
Uspět zde může poměrně kdokoliv. Nejvíce potřebuje získat Ford. Citroen určitě ale nedá nic zadarmo. Ve startovní listině je přihlášeno 25 vozů WRC. Podmínky jsou tady natolik náročné, že z prvních 15 vozů může zajet dobrý výsledek téměř každý. Loni komplikovalo soutěž počasí, jeden den lilo jako z konve a večer se pak ještě přidala anglická mlha. Problémy se zde nevyhýbají ani těm nejlepším.

Po dlouhé době zde startuje i Valentino Rossi s Carlem Cassinou a Focusem WRC.  Nechat zahanbit se určitě nebudou chtít nechat i místní posádky za volanty WRCček Subaru a Fordů, jako třeba Boland, Jones, Weston.

Česká účast

O body do PWRC bude bojovat Martin Prokop s Janem Tománkem. V konečném účtování se díky dobrému výsledku mohou posunout i na třetí místo klasifikace produkčních vozů.  Jejich Mitsubishi Lancer EVO IX má na dveřích číslo 33.
Svou premiéru na světové soutěži si zde odbude Miroslav Tarabus  s Danielem Trunkátem. Pojedou s vozem Fiat Punto Grande Abarth S 2000 z JM Engineeringu. Věřím že nezůstanou u cíle jen tuto soutěž projet, ale že nás překvapí pěkným výsledkem. Mají startovní číslo 47.

Časový harmonogram 

Mapy

Seznam přihlášených


Vytisknout

Diskuze: Wales Rally Great Britain: Preview

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien

Loeb boural!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud