ROZHOVOR: Mládí ze Zlína vpřed

Tomáš Urban, 23. ledna 2014, 21:07 Google+

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR: Zimní přestávky jsem využil k rozhovoru s mladým spolujezdcem ze Zlína, Jakubem Navrátilem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
guryča, tomáš

guryča, tomáš | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Do světa rally vstoupil v sezoně 2012 po boku Michala Vaňhary ve VW Polo. Absolvovali spolu čty rallyspritny. Na Kopné byli 57. absolutě a druzí ve třídě, na Rally Krkonoše 68. absolutně a třídu vyhráli, v Jeseníkách odstoupili ze druhého místa ve třídě před poslední rychlostní zkouškou pro technickou závadu, když za Rendou Dohnalem byli jen deset vteřin. Poslední soutěž 2012 jeli ve Vsetíně, kde opět vyhráli třídu a skončili 43 absolutně.

Sezónu 2013 začal Jakub po boku Josefa Hartmana v Cliu v K4 poháru, na rally Vsetín, kde dojeli na druhém místě v SA3 a pátí byli abslutně v rámi poháru. Na Rally vsetín Jakub usedl k Tomáši Guryčovi do Citroenu DS3 R1 a vybojovali 5. místo ve třídě 9.  Závěr roku si užili oba na Szilvester rally v Maďarsku. Nechme už ale povídat Jakuba.

Začínáme jak jinak, než otázkou proč tě uchvátila zrovna rally? ( Ikdyž ve Zlíně kdo nefandí rally jako by nebyl)
Jako každý malý kluk´a nyní dospělý chlap jsem měl sen usednout do závodního auta. Od malička jsem chodil s tátou na Barum rally a další, Zlínu blízké rally. Sbíral jsem kartičky a plakáty, obdivoval jezdce a jejich umění. Od začátku mě rally přitahovala. Čím jsem byl starší, tím to bylo silnější.


Proč nesedíš za volantem, ale radši na horkém sedadle vpravo  ?
Zatím bych zůstal na té pravé straně, protože zajištění rozpočtu na sezónu nebo nějaký ten závod vůbec, není, vzhledem k současné ekonomické situaci, nic jednoduchého. Ale někdy se možná posunu doleva, třeba při ukončení letošní sezony ve Slušovicích.


Když jsi dříve chodil na rally, komu jsi fandil, nebo kdo je tvým vzorem?
Z nedávné historie by to byl Roman Kresta z české rallyové scény. Ze světové rally to byl Colin Mcrae, jeho jízdní styl se líbil určitě více lidem. Pokud můžu přidat dobu současnou, tak je to rozhodně Thierry Neuville. Jeho forma a spolehlivost šla v loňské sezoně nahoru, je mladý a ještě určitě ukáže Ogierovi, zač je toho loket (smích)


Nejen jezdec, ale také auto se dá obdivovat. Když se podíváme do historie, osoví tě Lancia Delta HF, Toyota GT4 nebo Audi Quattro?
Každé auto má své kouzlo, ale pokud bych si měl opravdu vybrat byla, by to rozhodně Audi. Je to legenda a pánům a slečně co ji pilotovali, patří obrovský obdiv a úcta.

Za dva roky působení na české rallyové scéně jsi vyzkoušel horké sedadlo ve vozech Citroen DS3 R1, Clio Sport a VW Polo přirostlo ti nějaké auto k srdci ?
Super svezení bylo ve všech. Každý kilometr v závodním autě je něco jiného, ať už je to Polo, nebo Clio apod. Ale člověk určitě nezapomene na svoje začátky takže Polo. S Cliem to už bylo o něčem jiném a v Citroenu se asi cítím zatím nejlépe.

Za dvě sezony jsi absolvoval jsi několik rallyspritnů, co v tobě absolvované závody zanechaly?
 Nezapomenu na svůj první start, to byl Rallysprint Kopná. Prakticky celou noc jsem nespal a ráno nic nesnědl. Snad nikdy v životě, jsem nebyl tak nervózní, jako to ráno před startem. Prostě na první závod se nezpomíná. Dalším, na který nezapomenu je nedávná Szilvester rally v Maďarsku. Po výjezdu z jedné zatáčky, byli povzbuzující diváci na cestě a jejím okraji a rozestupovali se před autem, tak, jak tomu bylo v minulosti, při skupině B. To byl parádní zážitek. Z každého sprintu si něco vybavím, ale to bychom tu byli asi dlouho



Szilvester rally v Maďarsku je tedy kapitola sama pro sebe, zkus přiblížit atmosféru detailněji, třeba také jak to tam vypadalo z pořadatelské stránky ?
 Co se týkalo atmosféry, tak jsem nic lepšího nezažil. Jezdilo se po okruhu Hungaroring, známého z F1 a po všech různých přístupových a únikových cestičkách patřících k okruhu. Když jsem se díval na videa, než jsme odjížděli do Maďarska, tak jsem nevěřil, kolik tam bylo lidí. A když jsme čekali na start první noční okruhové RZ, nevěřil jsem vlastním očím, kolik proudilo diváků se dívat a povzbuzovat. Na druhý den, jich bylo ještě mnohem víc. Jedním slovem – paráda.

A pořadatelsky ?
 Co se týká pořadatelské činnosti, tak si myslím, že to bylo v pohodě. Je jen trošku škoda, že při administrativní přejímce, neuměl prakticky nikdo pořádně anglicky, takže domluva byla trošku složitější. Nakonec se vše podařilo a my mohli startovat.


Teď ještě jak jste účinkovali vy?
Jezdecky se nám bohužel příliš nedařilo. Na první zkoušce, která se jela po okruhu uvnitř areálu jsme dělali hodiny a ztratili na vítěze třídy přes půl minuty.Nutno podotknout, že rozdělení třídy bylo trošku jiné než u nás. V naší skupině jsme jeli proti ,,áčkové fabii, která měla sekvenční převodovku, větší brzdy a hydraulickou ručku),a třeba Felicii Kit Car ( Posádka Guryča – Navrátil startovali s Citroenem DS3 R1.) pozn aut.) Na druhé RZtě, která otvírala druhý den, jsme zkusili zabrat a i přes hustou mlhu, jsme zajeli třetí čas ve skupině. Na zmíněnou „očkovou“ fabii jsme ztratili 4,2 vteřiny a na kitovou Felicii 1,7 vteřiny. Dosažené časy nás samozřejmě potěšily. Nicméně na následující RZtě jsme bohužel trefili nízkou zídku přímo na předek auta a bylo po závodění. Nejdříve jsem nevěděli, co je s autem, tak jsme jej odstavili a po telefonátu s mechaniky, jsme nakonec s více jak 24 minutovou ztrátou dovezli auto do servisu. Tam jsme zjistili, že je ohnutá lyžina a chladič, který naštěstí netekl a byla ještě ohnutá tyč řízení. Startovalo více než 230 posádek,  a tak byl pro nás naštěstí 2 hodinový servis a mechanici tyč řízení narovnali a my mohli pokračovat dále, za což jim patří velký dík. Pak už jsme zkoušeli víceméně, co auto umí a jeli si zbytek soutěže pořádně užít. Nicméně zkušenosti opět přibyly a doufám, že je dokážeme zúročit v dalších závodech.

Nabízí se otázka jaké závody pojedete v letošní sezóně?
Měli bychom absolvovat kompletní sprintový šampionát + bychom chtěli si splnit s Tomem sen v podobě startu na domácí Barum rally


Závodním náčiním bude opět vyzkoušený Citroen DS3 R1 nebo i nějaké jiné ?
Určitě Citroen DS3 R1B a ke konci roku, když půjde vše podle plánu a bude se dařit, rádi bychom vyzkoušeli Citroen C2 R2 MAX

Určitě jsi sledoval Rally Monte Carlo, co říkáš na vystoupení nového Hyundaie I20 WRC a také Jaroslava Melichárka?
Tam jsem hned ze začátku dostal studenou sprchu v podobě havárie Thierryho na první RZ. To mě mrzelo a držel jsem mu palce. Byl jsem celkově zvědavý, jak si Hyundai povede ve srovnání s konkurencí. Myslím, že tým bude mít kvalitní vůz a jezdce má taky kvalitní, jen je potřeba vychytat postupně mouchy, které ještě auto má. Pak bude určitě bojovat o ty nejvyšší příčky. A co se týká Melichárka, určitě to musel být pro něj křest ohněm, ale vše ustál. Pravda až na jednu výraznější chybu, kdy kvůli němu myslím zrušili Col De Turini. Myslím si, že slovenští příznivci rally, mají být na koho hrdí a jsem zvědavý jak pojede v dalších závodech a také bude zajímavé sledovat srovnání s naším Martinem Prokopem.


Zanedlouho pokračuje WRC Švédskou rally máš nějaký tip na první tři místa?
1. LATVALA 2.OGIER 3.HÄNNINEN

Co děláš mimo rally, co tě jinak baví ?
Mimo rally trávím čas s přáteli, chodím si zaběhat a sem tam nějaká ta posilovna,  nebo rád sleduji filmy na pc.

Pracuješ nebo studuješ?
Studium jsem zavrhl hned po střední škole, nejsem studijní tip. Pracuji u dalšího závodníka, s kterým jsem začínal, u Michala Vaňhary, který má firmu na stínící a garážovou techniku, takže když vrata nebo žaluzie tak jedině od Montivy

Na závěr je třeba zmínit ty, kteří Vás ve vašem snu podporují.
Chtěl bych poděkovat i za Tomáše. Týmu CERS Performance Ondřeje Bisahy, který nám připravuje Citroena, Ondřejovi za neustálé rady a snahu nás posunout dopředu a v neposlední řadě taťkovi Tomáše, bez kterého by to nešlo a všem ostatním partnerům a lidem, kteří se podílejí na našich startech a i vám za rozhovor. Díky moc čtenáře zdraví Jakub Navrátil


Děkujeme za rozhovor

 
Vytisknout

Diskuze: ROZHOVOR: Mládí ze Zlína vpřed

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Ostberg, Mads

Ostberg považuje výsledek z Monte Carla za malé vítězství

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud