Pražský Rallysprint 2008 zastavila tragédie

Tomáš Musil, 6. prosince 2008, 18:05 Google+

XIV. TIPCARS PRAŽSKÝ RALLYSPRINT 2008 skončil tragickou nehodou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Úmrtí

Úmrtí | foto: www.auto-news.cz

Sdílejte článek

V sobotním ránu na ostro vyrazilo jen několik málo posádek. Vítěz páteční superspeciálky Polák Kuzaj s vozem Peugeot 307 WRC hned v úvodu RZ Řeporyje – Cementárna nezvládl řízení, trefil sloup a vzápětí bohužel také skupinku diváků. Jeden divák zemřel přes okamžitý zásah mnoha záchranářů na místě, druhý vzápětí při převozu do nemocnice. Soutěž byla okamžitě zastavena.

K nehodě došlo jen několik stovek metrů po startu úvodní sobotní zkoušky - v táhlé levé zatáčce na širokém a rychlém asfaltu. Náročnost velmi rychlé pasáže znásobil oslizlý povrch trati. Polský jezdec s jedním z nejlepších speciálů celého startovního pole nezvládl svůj stroj, narazil do sloupu veřejného osvětlení a vzápětí se roztočil a odlétl o několik desítek metrů dále od silnice, kde skončil v plotě a křoví. Bohužel při letu smetl pět diváků, z nichž jeden na místě zemřel. Shodou okolností se jednalo rovněž o diváka polské národnosti, kterých se do Prahy také letos sjelo velké množství.

Diváci stáli na vnější straně zatáčky sice v poměrně dostatečné vzdáleností od zatáčky, nicméně utéci již nestačili. Bylo mezi nimi i jedno dítě - asi desetiletá dívka. Podle dosud oficiálně nepotvrzených informací vzápětí při převozu do nemocnice zemřel také druhý divák z celkem čtyř dalších zraněných, kterého se lékaři dlouho snažili oživit.

Nehoda se dosud ještě prošetřuje, nicméně při průjezdu bezpečnostního vozu a bezpečnostního delegáta v uvedeném velmi nebezpečném místě nikdo nestál !! Také při průjezdu Romana Kresty, který na trať zkoušky vyrazil ráno jako první, zde podle očitých svědků v té chvíli ještě nikdo nestál. Diváci se zde tedy zřejmě objevili přes zákazy pořadatelů až před příjezdem Kuzaje. Stáli sice poměrně daleko od silnice, ale to je právě ještě součástí šetření patřičných orgánů. Navíc rotující vozidlo letělo zcela jiným směrem, než hazardující diváci patrně předpokládali. Zřejmě také někteří další zranění jsou Poláci.

Prakticky do minuty až dvou po nehodě se na místo začali sjíždět pražští záchranáři, včetně hasičů a policistů, ale také zástupců FAS. Zranění tedy dostali okamžitou pomoc, navíc po několika minutách přiletěl také vrtulník.

K nehodě nedošlo na náměstí v Řeporyjích, jak uváděla některá média, ale v zahrádkářské kolonii na výjezdu z této části Prahy. Ve stejné lokalitě, ale o několik desítek metrů dále, před několika lety havaroval také Tomáš Vojtěch při svém prvním startu s Toyotou Celica, který skončil v chatce v zahrádkářské kolonii rovněž daleko od trati.

Po tragické nehodě byl letošní XIV. TIPCARS PRAŽSKÝ RALLYSPRINT 2008 rozhodnutím ředitele zrušen a další připravené zkoušky už se nejely. Akci navštívily tradičně desítky tisíc diváků, zejména pak v sobotu, ale z šedesátičlenného startovního pole prakticky druhou sobotní zkoušku absolvovaly jen tři vozy. Na Strahově se tak dnes vůbec nezávodilo.

Šéf organizačního výboru Petr Mihule vyjádřil soustrast pozůstalým  a dodal: „Je to velice smutná událost. Ostatní přísluší policii, která záležitost vyšetřuje. Jako pořadatelé jsme přesvědčeni, že jsme nic nezanedbali.“

Posádka Leszek Kuzaj - Craig Parry s vozem Peugeot 207 WRC byla nejrychlejší v páteční jen něco přes jeden  km dlouhé superspeciálce, která byla novinkou  akce. Druhý nejlepší  čas v ní zajel Vojtěch Štajf s bavičem  Petrem Čtvrtníčkem a třetí pak Slovák Peter Gavlák, navigovaný zkušeným  našincem Milošem Hůlkou. Kuzaj je  čtyřnásobným polským mistrem a patří mezi velmi zkušené jezdce, doma v Polsku i u nás navíc velmi oblíbené..

Páteční výsledky: 
1. Kuzaj - Perry (Pol./V. Brit.- Peugeot 207 WRC 48,4 s.
2. Štajf - Čtvrtníček (ČR-Subaru Impreza Sti) 49,8
3. Gavlák-Hůlka (SR/ČR - Mitsubishi Lancer EVO IX.) 50,0
4. Valoušek - Hrůza 50,5
5. Orsák - Suchý (všichni. ČR-Mitsubishi Lancer EVO IX.)  50,6. 

Oficiální stránky akce : www.prazskyrallysprint.cz
Tisková informace XIV. TIPCARS PRAŽSKÝ RALLYSPRINT 2008
Vytisknout

Diskuze: Pražský Rallysprint 2008 zastavila tragédie

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Great Britain (GBR)

Latvala dále vede

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud