Organizační pokyny pro diváky na rychlostních zkouškách

Roman Ordelt, 24. srpna 2011, 08:17 Google+

Bezpečnost diváků je důležitá na každém automobilovém podniku a každá významná akce s velkým počtem návštěvníků je velkou výzvou pro pořadatele. Vždy platí, že jde o oboustranný vztah. Pořadatelé se snaží o vytyčení bezpečných zón a diváci musí jejich pokyny respektovat. Když to nefunguje, jsou na řadě nepopulární úkony, jako je rušení rychlostních zkoušek apod.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
barum rally zlín

barum rally zlín | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Samotná příprava diváckého zabezpečení probíhá již několik měsíců před samotným závodem. Trať všech rychlostních zkoušek je rozkreslena do podrobných leteckých záběrů se zaznačením všech důležitých bezpečnostních prvků. Vzhledem k tomu, že Barum Czech Rally Zlín sleduje každoročně obrovské množství diváků, mohou se Vám zdát některá opatření přehnaná. Některé části zabezpečení nemusí být diváky pochopeny, bývají ignorovány a pak dochází k řadě nepochopení i konfliktům. A i když jsou všechny základní informace obsaženy v oficiálním programu, nabízíme vám možnost podívat se podrobně na některé místa u tratě RZ s komentářem.

Testovací RZ shakedown
Generálkou před samotnou soutěží pro většinu posádek špičky startovního pole je shakedown, kdy si ještě jezdci mohou upravit nastavení svých vozů. S ohledem na tuto skutečnost je také doprava kolem RZ organizována. Řada jezdců volí opakované průjezdy před návštěvou servisního zázemí.

Z toho důvodu je nutné umožnit bezproblémový příjezd i odjezd nejen mezi rychlostní zkouškou a servisním areálem v Otrokovicích, ale také z cíle zpět na start. Proto bude výrazně omezena možnost pro diváky parkovat na komunikaci mezi Žlutavami a Napajedly. Naopak pro příjezd diváků doporučujeme všechny trasy přes Spytihněv na hlavním tahu I/55, s následnou volbou přístupové komunikace. Lze si zvolit ze tří variant, z nich nejzajímavější je příjezd do Halenkovic na bývalé zemědělské letiště, kde bude organizováno parkování.

Pravé odbočení před Halenkovicemi na shakedownu

Shakedown je také svým charakterem odlišný od klasické RZ, inspekční vozidla vjíždějí do tratě v nepravidelných intervalech, nejčastěji na základě informací od traťových komisařů. V průběhu RZ lze přecházet mezi jednotlivými diváckými místy přes pole, protože jsou od sebe vzdáleny jen minimálně.

Městská RZ
Svým způsobem jedinečná aktivita v rámci českých i zahraničních soutěží. Zabezpečení a organizační zvládnutí je velmi obtížné. Z toho důvodu probíhá uzavření dlouho před samotným závodem a ne vždy to může divákům a ostatním obyvatelům Zlína vyhovovat. Vzhledem k dlouhému předstartovnímu programu (Oldtimer Grand Prix v 19:20 hod a Star Rally 20:00 hod) bude pohyb diváků před průběhem RZ regulován již od osmnácté hodiny.

Zabezpečení RZ je téměř shodné s loňským ročníkem, k největším změnám došlo v oblasti autobusového nádraží. Vloni nová divácká zóna u zdi vlakového nádraží nefungovala správně, počínání některých fanoušků bylo nebezpečné a proto došlo k úpravám. Pohyb diváků v této části bude omezen, a proto pořadatelé doporučují vybrat si ke sledování závodu jiné místo.

RZ Biskupce
Úvodní rychlostní zkouška etapy je spíše rozjezdová před porcí „ostrých“ kilometrů na dalších úsecích. Vzhledem ke vzdálenosti startu od příjezdových míst nedoporučujeme zvolit si toto místo k příjezdu na RZ. Pohyb vozidel bude dopravním značením a pořadateli omezen již v centru obce Ludkovice. Naopak velmi vhodné jsou doporučené divácké příjezdy z Luhačovic, Pozlovic a Řetechova, které nijak nekolidují s přejezdovými trasami závodních speciálů. V těchto místech ale počítejte s regulací parkování vozidel diváků - z důvodu zajištění průjezdností komunikací můžete parkovat i více než 1 km od rychlostní zkoušky.

Parkování v oblasti cíle RZ není možné, ale v okolí obce Biskupice jsou parkovací místa vhodná k odstavení vozidla a pěšímu přesunu do diváckých míst D nebo C.

RZ Pindula
Nedobrovolně zkrácená rychlostní zkouška, jejíž úvodní část musela být z důvodu rekonstrukce lesní silnice vypuštěna. Vzhledem k očekávanému velkému zájmu diváků od startu bude organizováno parkování na silnici II/490, od místa odbočení k RZ ve směru do Zlína. Naopak parkování na silnici ve směru na Březůvky nebude vzhledem k přejezdové trase závodních vozidel umožněno.

Novou položkou v zabezpečení RZ Pindula je zóna zakázaného průchodu mezi diváckými místy A a B. Je to způsobeno místními podmínkami, kdy není možné zajistit bezpečný průchod podél tratě RZ.

Omezen bude také stejně jako v předchozích letech příjezd k cíli RZ, zákazová značka bude na křižovatce silnic I/49 a II/491.

Retardér před místem D RZ Troják ale letos opačně

RZ Troják
Tato rychlostní zkouška nabízí velkou řadu oblíbených diváckých míst. Počítejte však s větší časovou rezervou při příjezdu. Na dvou úsecích je z totožných důvodů aplikován stejný prvek jako na předchozí RZ, tedy zakázaný průchod podél trati. Z diváckého místa A po směru RZ a z diváckého místa B proti směru RZ dále do obce Vlčková Vám nebude umožněn. Chcete-li závod sledovat v těchto místech, je zapotřebí se tam přemístit s velkým předstihem před samotným závodem.

Z dalších míst upozorňujeme především na zákaz vjezdu z Kašavy směrem na „Podhoran“, všechny přístupové trasy (včetně příjezdu přes ZD) budou uzavřeny.

Závěrečná pasáž se sjezdem do Hošťálkové je bohužel autem zcela nepřístupná a pokud chcete sledovat, musíte se do těchto míst vypravit pěšky a dlouho před uzavřením trati.

RZ Semetín
Do organizace Semetínské RZ nejvíce zasáhla rekonstrukce příjezdové komunikace ze Lhoty u Vsetína zákaz vjezdu pro diváky přes Janišov. Z toho důvodu je zřízena pravidelná autobusová linka, která bude diváky vozit zdarma z odbočky na Janišov na autobusovou točnu v této obci. Parkování pro vozidla diváků bude organizováno naproti nástupnímu místu v průmyslovém areálu.

Příjezd ke startu a následný pěší pohyb podél RZ není možný, rovněž u cíle je možnost parkování omezená.

RZ Maják
Po dvaceti letech obnovená RZ láká velkou řadu diváků, pro které jsou připravena nová divácká místa. První z nich je hned několik desítek metrů za startem RZ. Pro diváky bude připravena speciální autobusová linka, která bude vozit návštěvníky zdarma z Náměstí Práce ke kruhovému objezdu kousek od startu RZ. Po skončení rychlostní zkoušky bude autobus odvážet diváky zpět do města. Motorizovaní návštěvníci budou odkláněni na silnici II/497 z kruhového směru na Březnici, kde bude umožněno parkování v jednom směru. Parkování na příjezdu ze Zlína nebude z důvodu přejezdové trasy závodních vozů možné, bude omezeno dopravním značením a kontrolováno policií.

Divácké místo D na Trojáku

Další divácké místa jsou dostupná běžným způsobem, jenom upozorňujeme na zónu průchod zakázán mezi diváckým místem B a C.

RZ Kudlovice
Na této RZ využijte doporučené divácké místa, k místům A a C bude pravděpodobně vhodné použít trasu přes Staré Město a obec Jalubí, aby jste předešli problémům s průjezdností na trase přes Sušice.

Cíl této RZ je autem nedostupný, zákazové značky budou ještě před odbočkou na lesní cestu do Jankovic (v minulosti úsek RZ). Tato úzká účelová komunikace, která slouží jako odjezd z cíle na další zkoušku, neumožňuje bezpečný obousměrný provoz.

RZ Halenkovice
Příjezd ke startu je omezen ve stejném místě jako u cíle předchozí RZ. Přesto tento test nabízí řadu dobře přístupných diváckých míst. I na této RZ se objevila novinka v zabezpečení, zóna průchod zakázán, a to před diváckým místem D v Halenkovicích a od školy ve Žlutavách po motokrosový areál.

Klasický dojezd této RZ v Bělově si opět vyžádá dopravní omezení v obci a pěší přesun k RZ.

 

Buďte ohleduplní
Některá z výše zmíněných organizačních opatření divákům možná nebudou zcela po chuti, ale pro hladký průběh rally s tak početnou návštěvností jsou nezbytná. Prosíme respektujete dopravní značení i pokyny pořadatelů. Rovněž se parkování vozidel vyhněte zemědělským plochám, které k tomuto nejsou přímo určena a označena, a při odchodu z RZ s sebou nezapomeňte vzít odpadky, které tam po vás zůstaly. Mnozí majitelé soukromých pozemků konání rally ve svém okolí tolerují, pokud jim ale diváci zničí pole nebo po sobě zanechají spoušť v podobě odhozených obalů či lahví od pití, příště už se rally v daném místě nemusí jet. Je tedy v zájmu všech fanoušků, aby se byli ohleduplní a svých chováním pomáhali budovat dobrou pověst rally mezi těmi, kteří tomuto sportu neholdují, ale bez nichž by soutěž nešla uspořádat.

Vytisknout

Diskuze: Organizační pokyny pro diváky na rychlostních zkouškách

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

barum rally zlín

Fanoušci mají možnost objednat si snímky z barumky

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud