XTG Opel Adam Cup pokračuje ve Vyškově

XTG Motorsport, 11. května 2016, 21:00 Google+

XTG Opel ADAM Cup 2016 pokračuje po měsíční pauze druhým kláním při Rally Vyškov. Soutěž odstartuje v sobotu 14. května v okolí Vyškova a na startu se objeví sedm pohárových posádek. O reprezentaci značky Opel se na Vyškovsku postarají i dva speciály Opel Adam R2 Andreje Barčáka a Lukáše Nekvapila.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rally Vyškov 2015 nabídla jednu z nejdramatičtějších pohárových zápletek XTG Opel ADAM Cupu 2015. Dokonce pětkrát se měnilo pořadí na čele. První dva z loňské výsledkové listiny ovšem na startu neuvidíme, to už neplatí pro třetího pohárového jezdce Martina Mottla a čtvrtého Matěje Kamence, kterého technické problémy loni připravily o možné vítězství.

„Loni jsme se pěkně svezli, takže letos půjdeme na start s částečnou znalostí vyškovských tratí. Jejich charakter mi docela sedí a svědčí i technice. Alfou a omegou dobrých časů bude trefování brzdných bodů z maximálních rychlostí. I vzhledem ke zdárnému formování naší spolupráce s Vencou Vorlem věřím, že na Vyškově budeme o něco rychlejší. Ale co se týká našich ambicí, budu raději kvůli váhovému deficitu skromnější,“ říká před startem Martin Mottl.

Matěj Kamenec vstoupil do XTG Opel ADAM Cupu druhým místem na Valašské rally a jistě bude chtít v okolí Vyškova oplatit porážku svému polskému konkurentovi Jerzymu Tomaszczykovi.

„Letos děláme vše pro to, aby se nám technické problémy vyhýbaly. A samozřejmě ve Vyškově budeme chtít bojovat o první příčku. Ale jednoduché to nebude, protože už na Valašské rally nám Jerzy Tomaszczyk ukázal, že nám nenechá nic zadarmo. Myslím si, že to opět bude velký souboj. Jerzy je ovšem velice přátelský a myslím si, že mezi námi panuje zdravá rivalita. Počítat je ovšem třeba i s pohárovými nováčky, kteří mě na Valašské rally velmi překvapili. Zejména Petr Gargulák a Tomáš Konečný (nakonec ani jeden není do Vyškova přihlášen) se dokázali opravdu rychle přizpůsobit ADAMovi a zajíždět velmi rychlé časy. Proto je možné, že už ve Vyškově nás více potrápí,“ předpovídá Matěj Kamenec.

Loni si vyškovské tratě vyzkoušeli i Radek Hůla a Robert Hordossy, ale ani jeden z nich cíl závodu nespatřil. U obou jezdců byla na vině prasklá poloosa jejich ADAMa. Cíl nebylo v minulém ročníku souzeno spatřit na Valašce bronzovému Petru Gargulákovi, jenž se loni prezentoval na Vyškovsku za volantem civiku. Bohužel letos bude slušovický jezdec na startu vyškovské soutěže chybět…

„Vyškovské tratě se nám loni moc líbily a moc jsme si přáli vychutnat si je se špičkovým vozem jako je Opel ADAM. Bohužel se nám na tento závod nepodařilo sehnat potřebné finanční prostředky. Velice nás to mrzí, navíc když do poháru přibyly další posádky. Chtěli jsme v okolí Vyškova začít těžit ze zkušeností z Valašské rally a zkusit zabojovat o první pozici. Bohužel to nevyjde, ale určitě se nevzdáváme a budeme dělat maximum, abychom mohli potrápit konkurenci alespoň na dalších podnicích. Šanci uspět v konečném pohárovém hodnocení stále máme,“ popisuje Petr Gargulák.

V Poháru mládeže sbíral při Rally Vyškov 2015 soutěžácké zkušenosti Patrik Brtníček. Pro mladého jezdce, stejně jako pro jeho velezkušeného spolujezdce Rudolfa Kouřila, bude mít soutěž nádech domácího závodu a Patrik si je toho vědom.

„Prioritou pro mě zůstává učení s autem, ale je fakt, že domácí prostředí nás bude motivovat ke zrychlování. Rádi bychom naše soupeře potrápili určitě více než na Valašce. Tratě jsou charakterově stejné jako loni, uvidíme, jak budou sedět opelům. Hodně zajímavá bude hned úvodní ´erzeta´, jejíž první část je nová a velmi technická. Už se na závod moc těším,“ naznačuje Brtníček.

Vzhledem ke svému věku bude mít Brtníček na startu i zajímavého protivníka. V roli pohárového nováčka se ve Vyškově objeví loňský účastník projektu Autoklub Rally Talent Adam Březík. Na pozici navigátora ho povede jeden z nejzkušenějších českých spolujezdců Jaroslav Novák.

„Do závodu půjdu absolutně bez ambicí. Chci vyzkoušet auto, postupně si na ADAMa zvykat a snažit se zrychlovat. Pohárovku vnímám skvěle, i když ji zatím nejsem schopen objektivně zhodnotit, neboť jsem s ní najel minimum ostrých kilometrů. Hlavně si budu muset rychle zvyknout na sekvenční převodovku. To je největší změna proti všem soutěžním vozům, které jsem v minulosti řídil,“ přiznává syn úřadujícího českého produkčního šampiona Martina Březíka Adam.

„Loni rozhodovalo o pohárovém prvenství necelých pět vteřin, velmi vyrovnaný byl i úvod Valašské rally. Věřím tomu, že se už ve Vyškově můžeme dočkat toho, že se do bojů na čelních příčkách zapojí ještě více jezdců a budeme svědky dramatické podívané, která prostě k pohárovému závodění neodmyslitelně patří. A jsem i rád, že na startu přivítáme další novou tvář, kterou bude Adam Březík,“ dívá se vstříc vyškovskému závodu zástupce XTG motorsportu Zdeněk Pekárek.

 

Vytisknout

Diskuze: XTG Opel Adam Cup pokračuje ve Vyškově

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

kl racing

KL Racing s Kukučkom a Škodou Fabia R5 do Vyškova

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud