Od Xsary WRC k C4 WRC

Tomáš Musil, 30. prosince 2007, 12:08 Google+

Mezi rokem 2001 až 2007 získali Loeb s Elenou čtyři tituly mezi jezdci a Citroënu dopomohli ke třem korunkám šampiónů v Poháru konstruktérů. Sezona 2008 začíná za pár týdnů, takže je nejlepší čas se ohlédnout za tím, co dopomohlo Francouzům k dosažení těchto oslnivých výsledků.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loeb, Sébastien

Loeb, Sébastien | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Dobrodružství začalo v roce 2001 na rally San Remo, kde Seb Loeb s jeho spolujezdcem Elenou dokončili na druhém místě. V roce 2003, když už měl tým v plánu celý šampionát, získali titul v Poháru konstruktérů. Ve dvou dalších letech si připsali jak Pohár konstruktérů pro vítězný tým, tak i tituly mistrů světa v hodnocení jezdců. Až do konce roku 2006 přitom pilotovali neustále vyvíjený model Xsara WRC.

Jeho nástupce C4 WRC vyjel na tratě světových rally v roce 2007. Ale cíle zůstaly stejné: získávat co nejvíce úspěchů. C4ka je delší a mírně širší než Xsara. Tento rozdíl měl zajistit lepší stabilitu v zatáčkách a po napínavém duelu s jedničkou Fordu Gronholmem si francouzsko – monacká dvojice zajistila další, již čtvrtý titul mezi jezdci.

Další modely Citroënu získávaly a ještě získávají úspěchy i v jiných šampionátech. Například C2 S1600, které bylo vyvinuto v roce 2003 za účelem nahrazení Saxa S1600. Citroën C2 byl okamžitě úspěšný. Slavil třetí místo v roce 2004 v Evropském šampionátu, titul v roce 2005 v juniorském mistrovství světa, vítězství v roce 2006 ve Španělském a Italském šampionátu a v roce 2007 Simon Jean-Joseph s Jackem Boy?rem s ním vyhráli Evropský šampionát v rally.

Vytisknout

Diskuze: Od Xsary WRC k C4 WRC

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Duval, Francois

Duval ví, v Monte to bude hop nebo trop

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud