Citroën míří k šestému vítězství v řadě!

Martina Bedrnová, 14. června 2011, 09:36 Google+

V roce 2005 a 2009 dosáhl Citroën Racing úžasné šňůry šesti vítězství v mistrovství světa FIA World Rally Championship po sobě. Při nadcházejícím podniku v Řecku Sébastien Loeb - Daniel Elena a Sébastien Ogier - Julien Ingrassia se o vyrovnání tohoto rekordu pokusí s vozy Citroën DS3 WRC. Vítězství na Acropolis Rally by Citroënu pomohlo upevnit své vedoucí postavení v mistrovství světa pilotů i značek.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien | foto: Citroën Communication

Sdílejte článek

Loeb – Každá sekunda se počítá!

Acropolis Rally, jedna z tradičních událostí FIA World Rally Championship, je pro tuto sezónu zpět v kalendáři. Podle současného rozpisu už Rally Řecko nevypadá jako strašák posádek minulých ročníků.

Absolutně není důvod, proč bychom měli měnit náš přístup," říká Sébastien Loeb, který si v Argentině připsal už 65. prvenství. „Máme malý náskok na čele mistrovství světa. Ale třináct bodů ještě nic neznamená. V Řecku, stejně jako všude jinde, hodláme útočit a jet naplno hned od začátku, každá sekunda se počítá."

Čtyři z šesti odjetých rally od začátku sezony skončily s méně než dvanáctisekundovým rozdílem mezi prvními dvěma posádkami. „I když jsme bodovali na pěti po sobě jdoucích šotolinových rally, rozdíly jsou opravdu nepatrné. Musíte jet naplno hned od startu!"

Rally Acropolis je nyní sice mnohem více typická v porovnání s minulými ročníky, nicméně pověst rally s největším počtem havárií jí zřejmě zůstane. „Tratě jsou velice obtížné pro obě naše auta i piloty. K tomu se přidává i horko. V některých pasážích se musíte vyhýbat kamenům, abyste ušetřili auto a pneumatiky. Někdy to s posádkami v kokpitech hází jak s pingpongovým míčkem."

Ogier – zapomenout na Argentinu!


Člověk musí být velice uvážlivý," přidává se Sébastien Ogier, aktuálně třetí muž průběžné klasifikace pilotů. „V Řecku trpí všechno - auta, pneumatiky a posádky. I když je od začátku mistrovství Citroën DS3 WRC velice spolehlivý, musíme si dávat pozor na mechanické komponenty. Každá  rally je novým testem."

V roce 2009 byl Ogier v Řecku poprvé a zatím naposled. Tehdy finišoval na druhém místě teprve při jeho osmém startu s vozem WRC v podniku mistrovství světa. „Bylo to moje první pódium na této nejvyšší úrovni. Je to ohromná vzpomínka, a už se nemohu dočkat, až budu zpátky. Nyní máme mnohem větší motivaci než kdy jindy - odjet rally a vyhrát, čímž by byl nešťastný konec Rally Argentina zapomenut."

Acropolis Rally zahájí ve čtvrtek 16. června slavnostním startem na úpatí Acropole v Aténách.  Ostrý start je na programu v pátek ráno. Trať je poskládána z 18 rychlostních zkoušek situovaných na obou stranách kanálu Corinth včetně sobotního večerního programu. Power Stage bude vysílána živě v televizi právě v sobotu 19. června v 14.11 hod. místního času.

Řecko není pro nás nedobytnou baštou

Tři otázky pro Oliviera Quesnela, manažera Citroën Total  WRT

Řecko rozpůlí tuto sezonu. Mohl byste se pokusit o malou rekapitulaci dosavadního průběhu?
Celkově je to velmi pozitivní hodnocení. Od začátku sezony jsme odjeli šest rally a v pěti z nich zvítězil Citroën! Obrovská práce napříč celým naším týmem od vývoje Citroënu DS3 WRC dnes přináší ovoce. Loeb si vybojoval malý náskok na čele pořadí pilotů a Citroën vede v Poháru konstruktérů. Bylo by opovážlivé přát si více."

Splnili Loeb a  Ogier vaše očekávání, která jste do nich vkládal?
Loeb je Loeb. Nikdy nic nevzdává, což ukázala poslední rally. Je motivován stejně jako kdykoli předtím a je navíc mistrem světa. Pomalu a jistě se rozjíždí a má nepatrný náskok, navíc ho čekají ještě tři ryze asfaltové podniky. Sébastien Ogier měl sice nešťastný závěr Rally Argentina, ale nemělo by to zastínit všechno, co dosáhl před tím. Během této rally nutil své soupeře k chybám a byl první, přestože neznal rychlostní zkoušky druhého dne. Navzdory jeho karambolu dokázal ještě získat důležité body za třetí místo. Jeho vítězství v Portugalsku a Jordánsku, kde vedl stylem start cíl, dokazují, že si naši důvěru zasloužil."

V minulých letech se Citroënu na Acropolis příliš nevedlo. Je to zvláštní výzva pro celý tým?
Je skutečností, že na Acropolis Rally Citroën nezískal mnoho vítězství, ale to neznamená, že by Řecko bylo nedobytnou baštou. Vyhráli jsme tu v letech 2005 a 2008 zásluhou Sébastiena Loeba a Daniela Eleny a stejné ambice máme i pro tento rok. Loeb samozřejmě, ale i Ogier, který v roce 2009 skončil druhý, oba jsou vážnými aspiranty na vítězství. Jsem přesvědčen, že mají na to, aby tu vyhráli i s vozy Citroën DS3  WRC. Na našich testováních jsme se snažili naše vozy připravit na specifické podmínky této soutěže a všechno šlo dobře a vypadá to velice dobře i celkově."

Vytisknout

Diskuze: Citroën míří k šestému vítězství v řadě!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Valoušek, Pavel

Peugeot Delimax Total Team předčasně odstoupil z Rally Hustopeče

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud