Když zazvoní telefon a jede se na rally aneb výlet Rally Veszprem 2011

Tomáš Urban, 20. července 2011, 21:05 Google+

VIDEO:Partička kamarádů se vypravila na Rally Vsezprem 2011. Co zažili a viděli čtěte ve článku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally veszprém

rally veszprém | foto: www.rallysport.hu

Sdílejte článek

V pátek kolem sedmé večer zvoní telefon. Zvedám. Na druhém konci můj kamarád s otázkou, zda jsem schopný v sobotu ráno nabrat s ním směr Maďarsko – Rally Veszprem. Musel jsem se začít smát. To bylo řečí, že Veszprém Rally letos vynecháme, že je toho nějak moc (víkend před tím Bohemia Rally, víkend po Rally Vysočina).  Moje odpověď samozřejmě zněla, že ráno budu nachystaný  a na značkách. 

Sobota desátá hodina dopolední,  start ze Zlína směr Slovensko.  Protože rozhodnutí,jet Maďarska , přišlo dosti pozdě, tak nebyl ani čas na přípravu. Když jsem si chtěl proměnit na česko-slovenské hranici nějakou tu korunu na forint, tak mě paní v okénku řekla, že má forintů, tak za pět stovek českých :-).   Tak jsem aspoň pořídil známku na slovenskou D1. Slovenskem jsme projeli bez problémů. Naše další zastávka byla až na maďarsko-slovenských hranicích (Rajca)  pro doplnění pohonných hmot, jak vozidla, tak posádky.  Podařilo se nám zajistit i dostatek forintů na provozní výdaje v Maďarsku.

 Teď už nám nic nebránilo nabrat směr na Veszprém na první rychlostní zkoušku, která startovala v 15.00. K RZ 1 jsme dorazili zhruba půl hodiny před startem prvního jezdce. Nebyla ani potřeba mapa. Místo známe z dřívějších ročníků jak Veszprém rally, tak zimní Mikulás Rally. Po vystoupení  z  vozu přišel  šok a to ,,horká facka“. Teplota na teploměru ukazovala 38 stupňů. Po projetí čtyř předjezdců a usazení oblaků prachu ,,naše černé auto bylo za pár minut žlutohnědé“  už každý očekával přílet na vytočenou šestku, velké brzdy, odbočení  vlevo dveřma vpřed. 

Jako první přiletěl průběžně vedoucí jezdec  maďarského mistrovství ,,ASI“ , ale z jeho průjezdu bylo hned zřejmé, že není vše na jeho voze v pořádku a taky po RZ 1 odstoupil, což nás vůbec nepotěšilo. Pohroma favoritů trvala i nadále a další kdo odstoupil hned po první RZ byl s hodně pochroumaným předkem Zsolt Kakuszi. Krásné průjezdy předvádějí tradiční oblíbenci Krisztian Hideg, Csaba Spitzmuler, Dávid Botka a další. Zaujal i průjezd Roberta Bútora s vozem Peugeot 207 S2000  z PH Sportu, ale jeho účinkování v soutěži nemělo dlouhého trvání. Auto shořelo na RZ 2, ale to jsme se dověděli až doma.  Čekáme ještě zhruba na průjezd patnácti soutěžáků a jedeme směr Balaton, přesně Balaton Almadi se ubytovat. 
Po příjezdu do Balaton Almadi, hledáme nějaké to ubytování. Objíždíme apartmány a je docela problém nějaké to ubytování sehnat, protože je sobota a majitelé očekávají klienty, kteří přijedou na více nocí a ne na jednu, jako my.

 

Když se nám konečně podařilo najít apartmán, kde nás ubytují na jednu noc, tak nás přejde chuť,  zde bydlet. Cena za jednu noc je dvacetčtyři tisíc forintů, což se nám zdá, za jednu noc  docela dost.  (100 forintů je 9 Kč).

Opět nastává chození po ulici od domu k domu. Je dobré, že se dá skoro s každým domluvit anglicky, nebo německy.  Po projití snad všech uliček Balaton Almadi nalezneme ubytování za třináct tisíc forintů a jsme spokojení.

Po ubytování a občerstvení jedeme zpátky na rychlostní zkoušky. Jdeme na druhý průjezd RZ jedna a docela nás tlačí čas. Tak volíme místo trošku naslepo  a docela stezkami, kde snad jezdila dříve jen okupační vojska. Dostáváme se na start RZ 1 a máme trocho obavu, že budeme zklamaní. Jdeme zhruba na prvních dvě stě metrů RZ a vidíme i na start. Teď se  jako první na trať vydává Miklós Kazar na Mitsubishi Lancer EVO IX. Po pár metrech najíždí na horizont a jeho vůz se k našemu údivu odlepuje a letí. Po dopadu ho hned ohne do levé a drží ho pod plným plynem celou zatáčku. Po krátké rovince letí k nám a po lehkém odvrknutí mizí vůz v pravé za keře. Zůstáváme s otevřenou pusou stát a zavíráme ji až když se na nás ženou oblaka prachu po jeho průjezdu. Nasazení špičky je opravdu obrovské a hlavně nechápeme, co všechno dokáží  vydržet šotolinové gumy. Jen nás trošku mrzí, že už tady nemohou startovat speciály královské kategorie WRC. Poslední navštívenou RZ první etapy je třetí průjezd RZ jedna a to vyzkoušené místo už z odpoledne.

Unavený, upocení, částečně upečení a hlavně pořádně zaprášení směřujeme zpět na Balaton Almadi. Zde po nezbytném  proběhnutí sprchou se jde na večeři. Balaton po setmění žije hudbou, atrakcemi, turisty, ale nás únava žene do postele.

Ráno nás čeká vstávání o šesté a cesta na první RZ druhé etapy. Kolem sedmé teploměr ukazuje už celých devatenáct stupňů, tak vykupujeme pomalu celé Tesco. Balená voda je hlavní artikl a připravujeme se na horký den. Po nákupu  zastavujeme skoro na každé čerpací stanici a snažíme se sehnat program, protože nemáme mapy druhé etapy. Jedou se nové RZ, které neznáme. Ale bohužel se nám nedaří a tak nám nezbývá nic jiného než podle časového harmonogramu hledat start a cíl a odhadovat kudy se to pojede.

Na první RZ se nám to docela daří. Po předešlém dni se ke startovnímu poli přidává něco jako u nás při sprintech pohár K4, kde převážně startují posádky na  Mitsubishi Lancer všech evolucí. Soutěžní pole uzavírají posádky na vozech Lada VFTS. Na přejezdu na další rychlostku potkáváme předjezdce na Subaru a držíme s ním krok, tak aby nás dovedl na start. Ale po pár kilometrech to vzdáváme.  ,, echceme platit nějakou tu pokutu“.  Po příjezdu na start musíme zvolit plán ,,B“ , protože RZ je zrušena skrz havárii Csaba Spitzmullera.

Přesunujeme se do vojenského prostoru, který známe z prosince 2010 a sněhem pokryté Mikuláš Rally. Příjezd do tohoto místa je velice zvláštní, protože se jede opuštěným sídlištěm v lese po ruských vojácích. Pak, ale na nás čeká úsek divácky velice zajímavý a hodně navštěvovaný. Máte zde možnost z jednoho místa auto vidět několikrát na jednom úseku. Zde jsme až do konce.

Na závěr je potřeba říci, že soutěže v Maďarsku mají velkou úroveň, viděli jsme několik rychlostních zkoušek s rozdílnými typy zatáček a diváckých míst. Podařilo se nám dostat na zajímavá místa, které jsou velice dobře přístupná autem. Nikde  jsme se netísnili s davem diváků a ani nikde nebyl problém s jejich chováním. Pořadatelsky byl závod pro diváka zvládnutý bez problémů, žádné nesmyslné páskování divackých míst.  Celkově lze hodnotit návštěvu Veszprému za vydařenou i když skrz tropické počasí udělalo závod  za velmi náročný. Cesta zpátky proběhla bez problémů a v deset večer jsme dojeli domů a již se těšíme na další maďarskou soutěž ....

Výsledky soutěže najdete ZDE

Foto: Rallysport.hu, Video Youtube.com a autor, Editace: Tomáš Urban

Vytisknout

Diskuze: Když zazvoní telefon a jede se na rally aneb výlet Rally Veszprem 2011

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Andreucci, Paolo - Andreussi, Anna

Andreucci získal v Itálii další titul

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud