Rakouský výkop týmu CERS performance do roku 2013

Jakub Hofbauer, 11. ledna 2013, 19:41 Google+

Když přesně před rokem skončila honda Ondřeje Bisahy hned na první rychlostní zkoušce opřená o strom, tým CERS performance se zařekl, že Jänner Rallye už nikdy více. Jenže nedlouho po skončení minulé sezony začaly obě jeho posádky svrbět ruce a začátkem prosince tak padlo jasné rozhodnutí – jede se znova!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally vsetín

rally vsetín | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Freistadt letos posádky přivítal ještě menší porcí sněhu a ledu, než vloni, přesto bylo už při seznamovacích jízdách jasné, že půjde o soutěž, kde bude hrát abnormální roli správná volba pneumatik. Ledové plotny, spousta bláta a vytahané šotoliny, intenzivní déšť a místy také hustá mlha nakonec udělaly z Jänner Rallye doslova očistec. Ondřej Bisaha nově navigovaný Josefem Pížou a loňský vítěz Jänneru ve třídě 9 Zbyněk Baller s Martinem Trlifajem proto do soutěže nastoupili s rozvahou. „První vložka byla z naší strany až příliš opatrná, ale chtěli jsme si trochu oťukat podmínky na trati a taky dojet dál, než před rokem,“ říká s nadsázkou Ondřej. „Na dalších rychlostkách už jsme do toho šli trochu ostřeji a i díky dobře zvoleným gumám se nám v závěru první sekce podařilo zajet dokonce celkově čtvrtý čas ve dvoukolkách. Později jsme přeskočili také Zbyňka a postoupili na druhé místo ve třídě, jenže situaci nám v závěru etapy zkomplikoval defekt na přejezdové sekci, kvůli jehož opravě jsme nestihli jednu z časových kontrol.“ Ondřej s Josefem se přesto nevzdávali a ještě na poslední noční vložce zatáhli tak, že nakonec přece jen nocovali na druhém místě ve třídě. Týmový políček si ale kluci opět uštědřili ráno, když Zbyněk Baller znovu Ondřeje předehnal. A druhá sobotní vložka se pak postarala o to, že toto vzájemné pořadí už zůstalo stejné až do cíle. Pokračuje Ondřej: „V jednom z mnoha katů jsme bohužel hodně tvrdě prorazili kolo. Odnesla to samozřejmě pneumatika, kterou jsme měnili hned na trati erzety, a později se navíc ukázalo, že ránu odneslo i celé řízení, ve kterém byla obrovská vůle. Od té chvíle jsme tedy měli jediný cíl – dojet soutěž až do konce a posbírat body. To jsme nakonec dokázali, takže s výsledkem rozhodně větší spokojenost, než loni. Celkově se mi soutěž docela líbila, i když počasí letos bylo doslova brutální a naprosto nevyzpytatelné.“

 

 

Zbyněk Baller do Jänner Rallye nastupoval v roli obhájce loňského „třídního“ vítězství. Do letošního ročníku však nastupoval se střízlivým odhadem, a když viděl, že je Jiří Sojka k nezastavení (do cesty se mu ne a ne postavit žádný telegrafní sloup J ), dal si za úkol hlavně v klidu dojet až do cíle. „Na letošní Jänner Rallye jsme prakticky neměli žádný problém,“ říká o své druhé návštěvě Freistadtu Zbyněk Baller. „Musím říct, že je hodně poznat, když někde člověk závodí už podruhé; prostředí není tak neznámé. Škoda jen, že před startem rally slezl skoro všechen sníh, protože jsme na zimu byli opravdu dobře nachystaní. I tak to ale bylo hlavně o pneumatikách, my jsme naštěstí do volby trefovali celkem dobře. Celou dobu bylo všude hrozně moc vody, druhý den se navíc až nepochopitelně moc katovalo, takže to bylo opravdu těžké. Počasí z Jänneru udělalo takřka boj o přežití, takže jsme od začátku jeli spíš na jistotu. Ale šlo to bez problémů. Kdyby v pátek kluci neměli na přejezdu defekt, tak by pro ně první etapa byla jednoznačná. Bohužel je druhý den potkaly další problémy, takže vzájemný souboj se pak už nekonal. Gratulaci ale rozhodně zaslouží Jirka s Jindřiškou a jejich suzuki, ti tentokrát byli opravdu nedostižní,“ uzavírá své vyprávění Zbyněk Baller.

České šampionáty v jejich opravdovém domácím prostředí startují až za několik měsíců, u CERS performance se ale žádné volno nekoná. Absence sněhu ve Freistadtu totiž obě posádky přiměla využít zimní výbavu obsahující spoustu hřebíkových pneumatik na druhém podniku seriálu mistrovství Evropy, který se poprvé podívá do pobaltského Lotyšska. Další informace o týmu včetně fotografií a videoklipů naleznete na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance.

Vytisknout

Diskuze: Rakouský výkop týmu CERS performance do roku 2013

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rada, Martin - Jugas, Jaroslav

AGROTEC racing team připravuje čtvrtý start na legendární Rallye Monte Carlo…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud