Kubica před Finskem: Mohu stavět na zkušenostech z loňska

iM2, 29. července 2014, 20:01 Google+

VIDEA Z TESTŮ; Na Roberta Kubicu čeká o víkendu Rally Finland, Polák zde má zkušenosti už loňska, z čehož chce těžit. Letos zde ale pojede prvně s vozem kategorie WRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kubica, Robert

Kubica, Robert | foto: M-Sport

Sdílejte článek

Na všechny jezdce čeká ve Finsku zcela speciální výzva. Rychlé šotolinové cesty neodpouští ani tu nejmenší chybu. Finsko bylo dějištěm osmi z deseti nejrychlejších rally v historii šampionátu. Rekord byl ustaven v roce 2005 hodnotou 122,86 km/h, k tomu navíc musíme přičíst četné skoky. Na těch je důležité přistání, aby auto pokračovalo správným směrem. Hodí se tak samozřejmě pečlivě připravený rozpis. 

Robert Kubica byl vloni ve Finsku v rámci kategorie WRC2 se svým Citroënem DS3 RRC druhý. Na této zkušenosti chce teď Polák stavět. "Finsko je extrémně rychlou rally. Po Polské Rally nebude ten krok v rychlosti tak velký, jako kdybychom přijeli ze Sardinie nebo Řecka," říká Polák. "Pokud by tomu tak bylo, tak by byl rozdíl v průměrné rychlosti někde mezi 30 a 40 km/h. To by mělo větší vliv." Už soutěž v Polsku byla docela dost rychlá. Ve Finsku navíc přijdou velké skoky. "Z loňska si vzpomínám, že jsem si říkal: 'Wow'. Tentokrát ten rozdíl v rychlostech nebude tak velký, protože už polské zkoušky byly rychlé. Přesto, zkoušky ve Finsku mají jiný charakter."

"Je tam o hodně více zatáček přes horizont. Rozložení zkoušek je také kompletně jiné. Jedinou spojitostí mezi Polskem a Finskem je rychlost." Kromě ne zrovna povedeného testu (více v rubrice Ve zkratce) absolvoval Kubica v rámci přípravy na Německo také alpskou Rally del Casentino. 29letý Polák slavil s Fiestou RS WRC týmu A Style, který je podporován M-Sportem, vítězství. 

Teď už se plně koncentruje na Finsko a na seznamovací jízdy, které začínají zkraje týdne. I při nich se mu budou hodit zkušenosti z roku 2013. "Polovina cest zůstává stejných. Takže minimálně vím, co mohu očekávat a na co se mám na seznamovacích jízdách soustředit. Budeme se snažit připravit se co možná nejlépe, ale pojedu tam poprvé s autem specifikace World Rally Car. Můj jezdecký styl se oproti loňsku také změnil."

"Proto to pro nás bude letos i z tohoto aspektu kompletně jiná rally, než na kterou si pamatuji z loňska. Vím ale, na co si dávat pozor. Je tak vždy jednodušší, když se člověk připravuje na rally, kterou už v minulosti jel." 

Videa z testů Kubicy: 

Vytisknout

Diskuze: Kubica před Finskem: Mohu stavět na zkušenostech z loňska

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Macek, Karel

Toyota bude testovat Yaris WRC na asfaltu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud