Nicolas Vouilloz

Tomáš Urban, 13. srpna 2008, 13:00 Google+

PORTRÉT JEZDCE; Dnes startujeme seriál, který bude představovat každý zbývající den do startu Barum rally jednoho jezdce z předních míst tabulky IRC, popřípadě ze startovní listiny Barum Rally 2008. Dnes představujeme Nicolase Vouilloze.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vouilloz, Nicolas - Klinger, Nicolas

Vouilloz, Nicolas - Klinger, Nicolas | foto: www.nicolasvouilloz.com/

Sdílejte článek

Tento sympatický Francouz se narodil 8. února 1976 v Nice. Jeho kariéra začala úplně jiným sportem než rally. Malý Nicolas začal jezdit nejprve na kole a to BMX. Pak také zkoušel silniční kola, ale pak přešel na free style riding a následně na horská kola a to hned tu nejtěžší disciplínu a to sjezd na horském kole.

V této poslední disciplíně se stal mistrem Francie a později i několikanásobným mistrem světa.

V sedmadvaceti letech se rozhodl, že začne se závoděním v rally. V roce 2001 startoval s Cliem Williams na Rally Monte Carlo. Jeho snažení skončilo havárií v RZ 4. Což mu vzalo elán a jezdil ještě  na kole, ale v roce 2003 začal za volantem pohárového Peugeotu 206 ve třídě N3, kde hned v tom roce tento pohár vyhrál.

Vítěz měl za podpory FFSA a Peugeotu, konkrétně Bozian Racing, startovat v šesti soutěžích MS 2004 s Peugeotem 206 WRC.


                N.Vouilloz - D.Giraudet, Peugeot 206 WRC, ADAC Rally Deutschland 2004

Vouilloz začal havárií v Monte Carlu v RZ 7. Při dalším startu v Německu dojel celkově na 12. místě. Ve Velké Británii byl devátý. Rally Sardinia opět nezvládl a přišla havárie, opět v RZ 7. Na domácí soutěži na Korsice měl Vouilloz neskutečnou smůlu, když se mu na RZ 2 pokazila vodní pumpa. V Katalánsku skončil desátý. Spolujezdcem mu byl velmi zkušený Denis Giraudet.

Tato podpora skončila a tak se rozhodl pronajmout Subaru Impreza WRC a startovat v domácím mistrovství a také absolvovat tři podniky MS 2005. Spolujezdce mu dělal Patrik Pivato. Ve Francouzském mistrovství skončil čtvrtý, když z osmi podniků třikrát odstoupil a jeden vyhrál, zbývající umístění dvakrát druhý a jednou třetí a čtvrtý. Ve světě startoval s Fabií WRC týmu First Motorsport. Na domácí Korsice a dojel jedenáctý v Katalánsku hned na RZ 1 havaroval.


                                                    Nicolas Vouilloz - Nicolas Klinger

V roce 2006 opět startoval v domácím mistrovství Francie s Peugeotem 307 WRC týmu BSA. Dosáhl čtyř vítězství a dvou druhých míst a získal tak titul mistra Francie.

Rok 2007 byl přelom. Jako mistru Francie mu bylo nabídnuto sedalo v novém voze Peugeot 207 S2000 a kompletní program IRC 2007 v týmu Peugeot Espana. Spolujezdce mu dělá dodnes Nicolas Klinger. V prvním podniku v Jihoafrické republice nestartovali. Druhý podnik byl zrušen a tak třetí podnik v Turecku vyhrál. na populární Ypres havaroval v RZ 10. V Rusku zajel páté místo, na Madeiře se mu nedařilo a skončil devátý. Překvapivě vyhrál naši Barum Rally. V Itálii a San Remu skončil třetí. Vyhrál poslední podnik ve Švýcarsku. Celkově to stačilo na druhé místo v prvním ročníku IRC.


                N.Vouilloz - N.Klinger, Peugeot 207 S2000, Vítězství Barum Rally 2007

Pro letošní sezónu se Peugeot Espana soustředí na starty v domácím Španělsku. Proto Vouilloz letos startuje za Peugeot Team Benelux – Kronos Racing. Závodním náčiním je opět Peugeot 207 S2000.


                        N.Vouilloz - N.Klinger, Peugeot 207 S2000 Rally Ypres 2008

Letošní sezónu má skvěle rozjetou. V Turecku skončil druhý, v Portugalsku třetí, v Belgii opět druhý, v Rusku bez bodůl a na Madeiře vyhrál. Nyní je vedoucím jezdcem IRC, ale náskok na druhého Rossetiho je pouze šest bodů.  Nicolas bude určitě chtít vítězství na Barum Rally obhájit. Na dveřích svého Peugeotu bude mít číslo 1.

Právě profil Luca Rossettiho přinesu opět zítra.

Foto: Rallyzone.cz / Tomáš Urban
          www.nicolasvouilloz.com
Vytisknout

Diskuze: Nicolas Vouilloz

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loga

Do Pačejova se sjedou vítězné posádky

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud